•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • 18 Mayıs 1944 Büyük Kırım Tatar Sürgünü’nün 78. Yıldönümü vesilesi ile Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun organizasyonunda ve Genel Merkezimizin ev sahipliğinde 21 Mayıs 2022 tarihinde Ankara’da anma toplantısı ve basın açıklaması yapıldı.

    32fb8465 980c 48fa aad4 b6a0d66fd5e1

    Ulus Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli önünde saat 14.00’te başlayan, takdimini Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Azası Oya Deniz Çongar Şahin’in yaptığı toplantıda sürgün ve muhaceret yollarında hayatını kaybeden şehitlerin anısına saygı duruşunda bulunularak Türkiye, Ukrayna ve Kırım Tatar milli marşları okundu.

    Deniz Congar

    Toplantıda; Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin’in konuşmalarının yanında, Ukrayna Derneği adına hazırlanan basın bildirisi Ukrayna Derneği Başkanı Dr. Yuliya Biletska Mimaroğlu tarafından, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu adına hazırlanan basın bildirisi Önceki Dönem Genel Başkanımız Tuncer Kalkay tarafından okundu.

    Umit Silit

    Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinatör Başkanı Ümit Şilit yaptığı selamlama konuşmasında katılımcılara verdiği desteklerinden dolayı teşekkürlerini ve şükranlarını iletti.

    Mukremin Sahin

    Genel Başkanımız Mükremin Şahin katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında;  

    “18 Mayıs Kırım Tatar halkının felaketli, acılı günü. On binlerce insanımızın yok edildiği, bir halkın tamamının soykırıma tabi tutulduğu bir gündür. Sürgünden sonra halkımız 1990’lı yıllarda tekrar vatanına döndü. Halen 150 binden fazla insanımız sürgün yerlerinde kaldı. 23 yıl içerisinde kendi vatanlarında tekrardan kültürlerini, medeniyetlerini kurmak için yapılan mücadele sonucunda bir noktaya gelindi. Fakat sonradan Rusya tarafından tekrar işgale uğradı ve halkımıza olan baskılar devam ediyor. Bu işgal ve baskılar bugünün meselesi değil. Bizim halkımız 230 yıldan beri bu süreci yaşıyor. Fakat halkımızın geleceğine olan inancımız tam.

    2

    Halkımızın tekrar vatanında milli devletlerini kuracağı, medeniyetlerini, kültürlerini ihdas edeceği zamana ulaşılacağına inancımız tam. Kırım Tatarları bugün neden 15 ülkede dağınık yaşıyor? Çünkü istilacıların, diktatörlerin baskısında, Kırım Tatarsızlaştırma, müslümansızlaştırma siyaseti karşısında, Kırım’ın boşaltılması sonucunda dünyanın her tarafında, en büyük nüfusu Türkiye’de olmak üzere ABD’den Kırgızistan’a kadar 15 ülkede insanlarımız yaşıyor. Bu 15 ülkede dualarla 18 Mayıs’ta halkımızın başına gelen büyük bir felaketteki şehitlerimizi, mezarı olmayan vatandaşlarımızı andık. Bugün 21 Mayıs’ta burada bir basın açıklaması ile bu yılki toplantımızı sonuçlandırıyoruz.

    3

    Bugün aynı zamanda bir kardeş halkın soykırımının yıldönümü. 158 yıl evvel bugün Müslüman Kafkas halklarından kardeşlerimiz, komşularımız Çerkeslerin sürgüne başladığı gün. Onların da bu acılı gününde onların verdiği şehitlerinin aziz hatıraları önünde saygı, sevgi ve hürmetle eğiliyoruz. Bütün Çerkes halkına başsağlığı diliyoruz. Bir gün Kırım Tatarları ile Çerkeslerin aydınlık geleceğinin omuz omuza, yan yana olacağına inanıyoruz. Gelecekte kendi komşu vatanlarımızda kendi kültürümüzü ve kendi geleceğimizi inşa edeceğimize inanıyoruz.

    8

    Bugün bir acılı hatıranın yıldönümüne 3 gün kaldı. Dünya Kırım Tatar Kongresi’nde görev yapan 30 yaşındaki Ervin İbrahim’in Kırım’da evinin önünden kaçırıldığı güne 3 gün kaldı. Ervin’den 2016’dan beri ses seda yok. Oğullarına olan üzüntülerinden dolayı anası ve babası Ankara’da tedavi görüyor. Tabii, bu Ervin bir sembol. 30 yaşında milli hareketin liderlerinden. Onun gibi kaçırılan, katledilen onlarca insanımız var. Şu an cezaevlerinde mahkum olan insanlarımız, milli mücadele arkadaşlarımız çile dolduruyor. Onların yetimleri bu halkın geleceğe taşıyacağı emanetleri olarak bulunuyor. İnşallah bundan sonraki 18 Mayısları Vatanımızda anacağız. Biz buna inanıyoruz.

    281059096 5031334370317510 2387226566171655037 n

    Ukrayna’daki savaşta Çeçenler ve Kırım Tatarları kahraman Ukrayna halkı ile mücadelelerini Rus işgalcilere karşı birlikte veriyor. Bu savaş bizim dışımızda değildir. Bu savaş bizzat bizim savaşımızdır. Kırım Tatar halkının savaşı, Çeçen halkının savaşı, Kafkas Müslümanlarının savaşıdır. Bu savaştan galip çıkacağımıza inanıyoruz. ” İfadelerini kullandı.

    Yuliya Biletska2

    Ukrayna Derneği tarafından hazırlanan ve aşağıda yer alan basın açıklaması Dernek Başkanı Yuliya Biletska tarafından okundu

    Ukrayna Derneği’nden

    78. Kırım Tatar Sürgünü’nü Anma Günü’ne Yönelik Basın Açıklaması

    78 yıl önce Stalin rejimi, asırlardır anavatanları Kırım’da yaşayan Kırım Tatarları’nı sürgüne göndererek yüzbinlerce masum insanı öldürdü. Bu sürgün hem insanlığa karşı bir suçtur, hem de Kırım Tatar halkına karşı bir soykırımdır.

    Biz Ukrayna Derneği olarak Kırım Tatar halkının acısını paylaşıyor ve hayatını kaybeden soykırım kurbanlarını saygı ile anıyoruz.

    281124760 5031304783653802 7016417012248472471 n

    Ukrayna halkı olarak hepimiz Rusya’nın zalim politikalarının sonuçlarını iyi biliyoruz. Bu politikaları,

    1932-33 yıllarındaki Holodomor adıyla andığımız Ukrayna’yı aç bırakma politikasıyla,

    1944’teki Kırım Tatarlarına yönelik soykırım ile,

    Sovyet dönemi baskılarıyla,

    2014’ten sonra Kırım’ın işgali ve yasadışı ilhakıyla başlayan hem Kırım Tatarlarına hem Ukrainlere yönelik tutuklamalar ve işkencelerle,

    Donetsk ve Luhansk bölgelerinde yaşanan insanlık dışı eylemleriyle biliyoruz.

    281140223 5031305483653732 1757968632003573639 n

    Ama bütün bunlar Rusya’ya yetmedi ve tüm Ukrayna halkını yok etmeye yönelik bir savaş açtı. Başta NATO’nun genişlemesini bahane ederek Ukrayna’yı işgale yeltenen Rusya, bugün Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik için başvurmasının önemsiz olduğunu söylüyor. Bu, en başından beri Rusya’nın öne sürdüğü NATO ve diğer bahanelerinin yalan olduğunun, asıl amacının varlığını yok saydığı Ukrayna’yı yok etmek olduğunun göstergesidir.

    12

    Bugün savaşın 86. günü. Bu savaşta Ukrayna halkı sadece yaşadığı toprakları değil, kendi varoluşunu da savunuyor. Bu savaş, Ukrayna’nın Rus emperyalizmine karşı verdiği bir kurtuluş savaşıdır.

    281449154 5031315150319432 2083815077272484356 n

    Rusya, Ukrayna’nın güneyinde ve doğusunda işgal ettiği yerlerde yaşayan insanları zorla Rusya’daki kamplara taşıyarak geçmişte uyguladığı sürgün politikasını tekrar uyguluyor. Bugüne kadar 1 milyon 300 bin kişi esir alınıp sürgün edildi.

    Bu sabah Rusya, kuşatma altındaki Mariupol’deki sivil halka, tahliyeye izin vereceğini duyurdu. Ancak insanlar otobüslere bindikten sonra otobüslerin Rusya’daki esir kamplarına gideceği açıklandı ve kimsenin otobüslerden inmesine izin verilmedi.

    Giris

    Mariupol bizim hem acımız hem de gururumuzdur. Şehrimiz yok edildi, binlerce masum insanımız yaşamını yitirdi. Bununla birlikte Mariupol’ü savunan askerler bütün imkanları zorlayarak son ana kadar şehri savundular. Buradaki kahraman askerlerimiz Rusya’ya tahliye edildiler. Hiçbir uluslararası sözleşmeye uymayan Rusya’nın elindeki askerlerimizin hayatlarından endişe ediyoruz. Bu yüzden her zaman desteğini hissettiğimiz dost ülke Türkiye’deki tüm yetkililere sesleniyoruz. Lütfen bu kahramanların sağ salim evlerine dönmesi için tüm diplomatik yolları kullanın.

    Bu zor süreçte tüm yardımları ve desteklerini için Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Türk halkına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

    Yaşasın Ukrayna, yaşasın Türkiye!

    Vasıl Bodnar

    Törende konuşan Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, “Bugün Stalin rejiminin Kırım Tatar halkına karşı işlemiş olduğu korkunç soykırım da hayatını kaybeden insanları anma ve aynı zamanda bir arada dayanışma içinde olma günü. Ben bugün bir Kırım Tatarıyım, bu günde sürgün edilen tüm halkın acısını, zulmünü ve ızdırabını hissediyorum. Güneşin karanlığı yendiği gibi Kırım Tatar halkı da Stalin ve komünist rejiminin işlediği suçu yenerek kendi vatanına döndü. Bugün tek şansımız olduğunu söylemek isterim. O şansta; Kırım'ı işgalden kurtarmak ve tekrar serbest kılmak ve Kırım Tatar halkının kendi vatanına dönmesini sağlamaktır” dedi.

    282148071 5031316953652585 1269161512238200087 n

    Ülkesinde Ukraynalılarla beraber Rusya'ya karşı savaşan Kırım Tatarlarına teşekkür etmek istediğini belirten Bodnar, "Bugün tek şansımız olduğunu söylemek isterim, o şans da Kırım'ı işgalden kurtarmak, tekrar özgürlüğüne kavuşturmak ve Kırım Tatar halkının kendi vatanına dönmesini sağlamaktır. Türkiye'nin destekleriyle ortak çabalarımız olursa inanıyorum ki, zafer günümüzü hep birlikte özgür Kırım'da kutlayabileceğiz." dedi.

    Ilmi Umer

    Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı ve Kırım-Bahçesaray eski Valisi İlmi Umer de yaptığı selamlama konuşmasında; “İlk defa Kırım ve Ukrayna dışında 18 Mayıs matem gününe katılıyorum. Aranızda pek çok genç görüyor ve buna çok seviniyorum. Demek ki, bizim hareketimiz yalnız Kırım ve Ukrayna’da değil. Türkiye’de faal iştirakçiler çok fazla ve onların devamı da gelecek şekilde. Destekleriniz için çok sağ olun. Eminim ki biz zafer kazanırız ve Kırım’a hep birlikte döneriz. Gelecek matem günlerini, mutlu günlerimizi Kırım’da düzenleriz.” İfadelerini kullandı.

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in gönderdiği 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü’nü anma mesajları da toplantıda okundu.

    Tuncer Kalkay2

    Kırım Tatar Teşkilatları Platformu adına hazırlanan basın bildirisi de Önceki Dönem Genel Başkanımız Tuncer Kalkay tarafından okundu.

    Tuncer Kalkay

    Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun “18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün 78. Yılı Hakkında Basın Bildirisi”ne buradan ulaşabilirsiniz.

    Foto: Nedim Ergün Kırımlı, Cem Arslan

    Pin It