Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde (ASBÜ) 20 Nisan 2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat’ta başlattığı savaşta insani boyutun ele alındığı bir panel düzenlendi.
“Rusya’nın Ukrayna’ya Saldırısı: Savaşın İnsan Hakları Boyutu” başlıklı panele; Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, ASBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Kent, ASBÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Kireççi, Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Özçelik, ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) doktora adayı Fethi Kurtiy Şahin, ASBÜ Öğretim Üyesi Dr. Filiz Tutku Aydın, TRT Muhabiri Gönül Şamilkızı, Ukrayna Ulusal Bilimler Üniversitesi Dr. Oleksiy Kresin ve Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yuliya Biletska katıldı.
ASBÜ Güvercinlik Salonunda 13.30’da başlayan panelin açılış konuşmasını ASBÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Kireççi yaptı. Kireççi savaşa ilişkin, “Bir an evvel barışın sağlanması, yerinden edilen kişilerin kapıların açılıp evlerine dönmesi ve normalleşmeye geçilmesi en büyük temennimiz” ifadelerini kullandı.
ASBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Kent de açılış konuşmasına katılarak, “2022 yılında bir işgal girişimi görüyoruz maalesef. Suriye’deki çocukların ağlama seslerini hala duyuyorken bir taraftan da Ukrayna’dan bu seslerin gelmesi insanlık adına utanç verici” vurgusu yaptı. İnsan hakları boyutunun ele alındığı panelde Kent, “İnsan hakları felaketinin yaşandığı bir durumdayız, bir ülkenin toprak bütünlüğüne saldırı, siyasi bağımsızlığına saldırı, meşru yönetimine saldırı hukuki açıdan hiçbir şekilde gerekçelendirilmez” değerlendirmesi yaptı.
Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar (Vasyl Bodnar) da panelin açılış konuşmasında, Ukrayna-Rusya arasında devam eden savaşa ilişkin açıklamalarda bulundu. Büyükelçi Bodnar, özellikle Rusya’nın yoğun saldırısı altında olan Mariupol’deki insani duruma dikkat çekti.
Açılış konuşmalarının ardından Çankırı Karatekin Üniversitesinden, QHA yazarı Prof. Dr. Sezai Özçelik panelin moderatörlüğünü yaptı.
Fethi Kurtiy Şahin, Sovyet Rusyası’nın Ukrayna konusundaki değerlendirmelerini ele alarak, Rusya’nın başlattığı savaşı 3 sebebe dayandırdı. Doktora adayı Şahin, “Ülkedeki bölgesel kimlik farklılıkları, Ukrayna’ya tarih anlatısının yerleştirilmesi ihtiyacı ve Ukrayna’ya ana dilinin yerleştirilmesi ihtiyacı sebepleri bu savaşın başlamasına neden olmuştur” dedi. Moderatör Prof. Dr. Özçelik, Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere’yi işaret ederek; oradaki sorunların altından kalkabildiğini ve en iyi Büyükelçi ödülünün verilmesi gerektiğini söyledi.
ASBÜ Öğretim Üyesi Dr. Filiz Tutku Aydın, panelde farklı bir bakış açısıyla Rusya’nın probleminin kimlik sorunu olduğunu dile getirdi. Aydın, “Rus kimliğinin krizi var. Sovyet kimlikleri gibi bir türlü modernleşemedi, etnik bir milli kimliğe bürünemedi” vurgusu yaptı.
Dr. Aydın, Sınır çizemeyen Rusya, kimliğini oturtamayıp diğer milletleri sınırına dahil etme ideolojisi taşıdığını belirtti. Aydın, “Rusya, ‘Birliğimi bozamazsın ayrımcılık yapamazsın’ ideolojisine sahip” değerlendirmesi yaptı.
Bir sonraki katılımcı gazeteci yazar Gönül Şamilkızı, ise Rusya’nın başlattığı Ukrayna Savaşının medya boyutunu ele aldı. Şamilkızı, Rusya propagandasıyla gerçek olmayan verilerin Türkiye’de taraftar toplayabildiğini, SSCB’den ayrılan ülkelerin ayrı bir ülke değil de, Rusya’nın egemenliğindeki ülkeler gibi lanse edilmesine ve buna destek verilmesine karşın üzgün olduğunu aktardı. Şamilkızı, “Rus propagandası öldürülen sivilleri görmüyor, hesaplamıyor. Türk medyasına pazarladığı zaman 14 bin Nazi Ukraynalıyı öldürdük. Bu gerçek, istatiksel bir açıklama değil. Rastegele yaydığı bu rakamı insanlar sorgulamıyor” dedi.
Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yuliya Biletska ise, aynı zamanda Ukrayna Derneği Başkanı olmasıyla Ukrayna’da savaş yüzünden yerinden edilen sığınmacıları ele aldı. Biletska, Ukrayna’dan sığınmacıların gelmesinin yeni bir olgu olmadığını, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı yasa dışı ilhakından bu yana gerçekleştiğini dile getirdi. Biletska, “Her bir rakamın arkasında bir hayatın olduğunu unutmayın lütfen!” dedi.
Panelin sonunda ise Ukrayna için tasarlanan yardım kampanyası hatırlatıldı. 16.00 itibarıyla son bulan panelden sonra katılımcılar, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşa dair fotoğraf sergisini gezdi.
Kaynak: QHA