•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Derneğimiz tarafından 5 Mart 2022 Cumartesi günü saat 14.00’te Ankara Ulus Meydanı’nda Ukrayna ile dayanışma örneği sergilemek için Atatürk Heykeli önünde bir toplantı düzenlendi.

    4Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırıları kınamak için yapılan toplantıda Genel Merkezimiz tarafından basın açıklaması yapıldı. Ukrayna ile dayanışma örneği sergilemek için Türk vatandaşları da eyleme kayıtsız kalmadı.

    giris1

    Basın açıklamasının yapıldığı protestoda vatandaşlar Ukrayna, Kırım Tatar ve Türk bayraklarını açarak marşlar okudu.

    1

    Protestoya katılan çok sayıda Ukrain ve Kırım Tatarı “Slava Ukraini”, “Katil Putin”, “Savaşa Hayır”, “Ankara Kyiv Omuz Omuza” gibi sloganlar attı. Protestoya katılan insanlar, Ukrayna ve Kırım Tatar bayrakları açtı. Protesto gösteriminin bitiminde Ukrayna Marşı okuyan Ukrayna vatandaşları kısa bir oturma eylemi de yaptı.

    Sahin

    Açılış konuşmasını gerçekleştiren Genel Başkanımız Mükremin Şahin, “Putin bir diktatör bozuntusu, Ukrayna bu savaşı vicdanlarda, kamuoyunda kazandı. Bu saatten sonra mesele bu savaşta ne kadar insanın öleceği. Rusya Ukrayna’yı yerle bir etse de Ukrayna bu savaşı kazandı, Rusya kaybetti. Ukrayna, dünyadan aldığı destekle zaten kazandı. Putin Ukrayna’da kaybetti. Kıyiv, Harkiv’i yok etse bile Ukrayna muzaffer olacaktır” ifadelerini kullandı.

    Bodnar

    Protesto gösterisinde konuşma yapan Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, “Diyalog ve müzakereye açığız. Ama Rus tarafının talepleri bizim için kabul edilemez. Kırım ve ülkemizin doğusundaki bölgeler dahil tüm Ukrayna’nın toprakları kurtarılmalıdır” şeklindeki sözlerini “Dünyanın Ukrayna’nın nasıl bir mücadele verdiğini anlaması lazım. Biz topraklarımızı savunurken, Rus işgalciler tarafından öldürülen kadın ve çocuk sayısı onlarca rakamlarla ifade ediliyor” diye sürdürdü. Bodnar, “Büyükelçilik olarak on gündür insani yardım topluyoruz. İnsani yardım getiren Türk vatandaşları çok kıymetli takılarını bile insanlarımız için bağışlıyor. Türk halkının değerli desteğini daima hissediyoruz”. diyerek, Türk halkına ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

    yuliya

    Protestonun devamında Ukrayna Derneği’ni hazırladığı basın açıklaması Dernek Başkanı Yuliya Biletska tarafından okundu. Rusya saldırılarının 10. günü olduğunu belirten Biletska, “Bu Ukrayna halkına karşı açık bir soykırımdır” dedi. Biletska “Satın aldığınız her Rus malı Ukrayna’ya düşen bir mermidir” sözlerini sarf etti. Biletska, halkı Rus medyasını, Rus internet servislerini ve Rus mallarını kullanmayarak protesto etmeye davet etti.

    Ukrayna Derneği’nin basın açıklamasının tam metni aşağıdadır.

    Ukrayna Derneği'nden

    Rusya Federasyonu'nun Ukrayna’yı İşgali Hk. Basın Açıklaması

    5 Mart 2022

    2

    Sevgili Türk halkı, dostlarımız, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyoruz.

    Bugün Rusya’nın bize açtığı savaşın onuncu günü.

    Rusya tarih dolu, kültür dolu şehirlerimizi bombalayıp yok etmeye çalışıyor. Ama bu insan hayatı kadar önemli değil. Biz şehirleri yeniden inşa edeceğiz. Önemli olan, kana susamış bu savaş makinesinin sivil halkı hedef almasıdır. Katil Putin insan hayatını hiçe sayıyor. 

    Sadece bu 10 gün içerisinde yüzlerce kişi Rusya’nın saldırılarında hayatını kaybetti. Onların arasında onlarca çocuk da var. Onların arasında anne-babalar da var. Geride yüzlerce öksüz-yetim çocuk bırakarak bu hayattan gittiler. Bu Ukrayna halkına karşı açık bir soykırımdır ve Rusya cezalandırılmalıdır. Putin ve kurmayları Lahey’de yargılanmalıdır.

    Ancak Rusya sadece Ukrayna’yı ve onun masum halkını hedef almıyor. Putin hem nükleer silahlarla tüm dünyayı tehdit ediyor hem de Ukrayna’nın nükleer santrallerine saldırarak tüm dünyayı tehlikeye atıyor. Bu tehlikeyi ancak bütün ülkeler bir araya gelerek durdurabiliriz. Dünyanın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara ek olarak herkes bireysel olarak Rusya’ya karşı yaptırım uygulayabilir.

    Rus şirketlerle işbirliği yapmayın, bu kanlı rejime destek olmayın.

    Rus medyasını takip etmeyin.

    Rus internet servislerini kullanmayın.

    Rus mallarını satın almayın. Unutmayın ki ödediğiniz her lira, masum Kırım Tatarları ve Ukraynalıları öldürmekte kullanılan silahlara gidecek.

    İnsani yardım toplamaya başladığımız ilk günden itibaren Türk halkından çok büyük destek gördük. Türk halkının Ukrayna halkının yanında olduğunu, acımızı hissettiğini gördük. Bu bizim için çok değerli, bunun için minnettarız.

    Rusya bizi kolay lokma sandı, ama biz direniyoruz ve direnmeye, ülkemizi, ulusumuzu, kültürümüzü, geleceğimizi savunmaya devam edeceğiz.

    Yaşasın Ukrayna! Слава Україні!

    Kalkay

    Derneğimizin basın açıklaması Önceki Dönem Genel Başkanımız Tuncer Kalkay tarafından okundu. Rusya’nın Kırım işgaline değinen Kalkay, “8 yıl önce Rusya’nın Kırım işgali, bugün tüm dünyaya sıçradı” dedi. Kalkay sözlerine, “Emperyalist planları çerçevesinde Ukrayna’ya saldırı düzenleyen Rusya’nın tüm dünyayı tehdit eden açık ve net bir saldırıdır” şeklinde devam etti. Kalkay, “Ukrayna halkı destansı bir mücadele veriyor” diyerek konuştu.

    Basın açıklamamızın tam metni aşağıdadır.

    Kırım Derneği Genel Merkezi'nden

    Rusya Federasyonu'nun Ukrayna’yı İşgali Hk. Basın Açıklaması

    5 Mart 2022

    Banner1

    Bundan 8 yıl önce Kırım’ın işgali ile başlayan süreç, bugün bütün Ukrayna’nın işgaline yönelik Rusya saldırısı ile çok daha korkunç bir boyut alıyor. Rusya, tarihinde pek çok kez yaptığı gibi bugün bir kez daha uluslararası hukuku, diplomasiyi ve imzası bulunan antlaşmaları ayaklar altına alıyor.

    İşgaline dünyanın sessiz kaldığı Kırım'da, gençlerimizi Ukrayna'ya karşı askerliğe zorlayarak yarattığı cehennemde ölüm ya da katil olma seçeneğini sunan Rusya, kabul etmeyenleri de ağır bir şekilde cezalandırıyor. Yine aynı yöntemle Rus olmayan halklardan topladığı askerleri ön saflarda ölüme yollayarak her iki tarafta da ölüm kusuyor ve ölüm yağdırıyor.

    Rusya, orantısız güç ile, 500’e yakın füze saldırısı ile, yasaklı misket bombaları ve TOS1 topçu roketleri ile tek taraflı olarak yakmaya, yıkmaya, öldürmeye, savaş ve insanlık suçlarını işlemeye fütursuzca devam ediyor.

    Şehirleri, sivilleri, okulları, hastaneleri hatta nükleer santralleri bombalama çılgınlığını gösteriyor. Yakın zamanda yaşadığımız Sinop’a 1100 km uzaklıkta Çernobil’de ortaya çıkan faciadan onlarca kat fazla risk taşıyan, Sinop’a 667 km uzaklıktaki Zaporijya şehrinde bombalanan nükleer santralin şans eseri patlamaması dünyayı büyük bir faciadan şimdilik kıl payı kurtarıyor.

    Bir milyon civarındaki korumasız çocukları ile kadınlarını ülke dışına çıkarmak zorunda kalan Ukrayna’nın özgürlük savaşçıları, vatanlarını kahramanca savunarak destansı bir mücadele veriyor.

    Bu saldırı ile Putin’in hedefinde sadece Ukrayna değil, Sovyetler Birliği’nden ayrılan bütün ülkeler bulunuyor. Bugüne kadar devam eden Rusya’nın işgallerine ve saldırgan politikalarına karşı dünya kamuoyunca yeterince verilmeyen tepki de Rusya’nın pervasız cesaretini daha da arttırıyor.

    Uluslararası sistemin temel kurallarını ihlal eden ve tamamını dalga geçercesine ayaklar altına alan Moskova yönetimi sadece Ukrayna’ya değil, bütün dünyadaki barış ortamını da tehdit ediyor.

    Rusya’nın amacı sadece Ukrayna’nın demokratikleşmesini engellemek veya bölgede kendi uydularını yaratmak değil, emperyalist planlarını gerçekleştirebileceği bir ortam oluşturmaktır. Hiç şüphesiz ki bu, başta sınır komşularını ve arkasından da bütün dünyayı tehdit eden açık bir saldırıdır.

    Temelsiz, dayanaksız, gerçeklerle örtüşmeyen, akla ve mantığa sığmayan rüyalarını gerçekleştirmek için yarattığı saldırganlık, huzursuzluk ve istikrarsızlık ile dünyayı büyük tehlikeye götüren Putin Rusya’sına dur deme vaktidir.

    Gelecek günler katliam ve soykırım suçlusu Rusya devleti ve yetkililerinin adalet önünde, insanlık vicdanı karşısında yargılanacağı ve hesap vereceği zamanları mutlaka göstermelidir.

    Putin’in, Sovyet Rusya’sı ve Çarlık Rusya’sının vasisi edasıyla başlattığı tek taraflı savaşın Ukrayna’da biteceğini zannedenler için, sıra kendilerine geldiğinde, bugün yapabileceklerini o gün hatırladıklarında çok daha geç olacaktır.

    Bütün dünya devletlerini ve insanlığı Rusya’nın hukuk ve diploması kurallarını bir kez daha çiğneyerek başlattığı bu hayasız saldırıya karşı en etkili yöntemlerle mücadele etmeye ve Rusya’yı en kısa sürede cezalandırmaya davet ediyoruz.

    Yaşasın Ukrayna,

    Yaşasın Kahraman Ukrayna Halkı,

    Slava Ukraini

    Pin It