• Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini protesto etmek amacıyla 26 Şubat 2022 tarihinde Ulus’taki Atatürk Heykeli Meydanı’nda açık hava basın toplantısı düzenlendi.

Ankara’daki Ukrayna Derneği tarafından Ulus'taki Atatürk Heykeli önünde düzenlenen basın açıklamasına, başkentte yaşayan Ukraynalılar, Kırım Tatarları ve Ukrayna dostları katıldı. Türkiye, Kırım ve Ukrayna bayraklarının yanında çeşitli dövizler taşıyan grup, 'Savaşa hayır', 'Katil Putin Ukrayna’dan defol', 'Ankara, Kiev omuz omuza', 'Yaşa Türkiye yaşa Ukrayna' sloganları attı. Katılımcılar, Rusya'nın Ukrayna'ya harekatını Protesto ederken, bazı kişilerin gözyaşı döktüğü görüldü. Basın açıklaması öncesi Ukrayna’da hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

274464439 5107712225952349 5167137383748519846 n

Ankara’daki Ukrayna Derneği Başkanı Yuliya Biletska Ukrayna’nın saldırı altında olduğunu kaydedip, "Bağımsız bir ülkeyi yok sayan, onun halkına değer vermeyen açgözlü Putin, Türkiye dahil bütün bölge ülkeleri ve hatta tüm dünya için bir tehdittir. Bu, askeri müdahale ya da özel operasyon değildir. Bu açık bir şekilde uluslararası hukukun ihlalidir. Egemen, bağımsız ve demokratik bir ülkeye açılmış bir savaştır. Bir işgaldir. Bu süreç ve öncesinde, Ukrayna’ya verdikleri destekten dolayı dost Türk halkına ve Türkiye’ye çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

274710362 10158900450344480 1721034127043840805 n

Genel Başkan Vekilimiz Av. Namık Kemal Bayar, Dünya Kırım Tatar Kongresi ve Türkiye’deki Kırım Tatar Teşkilatları adına katılımcıları selamlayarak konuşmasına başladı. Bayar konuşmasında “Bugün tarihte emperyalistleri tarih boyunca ilk kez yenen Ankara’nın göbeğinde, emperyalistleri son kez yenecek olan Kiev’in kahraman askerlerine selam vermek üzere bir araya geldik. Ukrayna’da Kiev’de, Melitopol’de, Nikolayevka’da, Odessa’da, Harkov’da, Donetsk’de, Luhansk’da, Sumi’de ve burada adını sayamadığım pek çok şehirde katil Rus Ordusuna karşı mücadele eden Ukrayna ordusu, Ukrayna askerleri, ve Ukrayna halkının sonuna kadar, yılmadan, azimle, kararlılıkla beraberiz ve beraber olmaya devam edeceğiz. Bugün Ukrayna’nın şehirlerine, sivillerine, kadınlarına, yaşlılarına, çocuklarına hayasızca ve ahlaksızca saldıran katil Putin’in köle ordusu yarın Ukrayna’yı terk edecek, geldikleri gibi gidecekler, geldikleri gibi Moskova’nın bodrumlarına, lağımlarına gömüleceklerdir. Kırım Tatarları dün olduğu gibi bugünde, yarında demokrasiye ve hukuka inanan kahraman Ukrayna halkının yanında olacaktır ve olmaya devam edecektir. Yaşasın Ukrayna, Slava Ukraina.” İfadelerini kullandı.

274588568 10158900450184480 4140139711409179581 n

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasly Bodnar ise Türkiye’den Ukrayna’ya ilk insani yardımın bugün ulaştığını belirterek, "Bu artık Ukrayna halkına yapılan bir soykırım. Ukrayna devletini yok etmek için yapılan bir soykırımdır. Bugün onlarca sivil hayatını kaybetti. Böylece yok etme operasyonu başladı. Ukrayna'da yaşayan tüm halklar Rus halkı da olmak üzere bu savaştan zarar görüyorlar. Bu Ukrayna’ya yapılan bir savaş değildir, bu 3'üncü dünya savaşıdır. Belarus şu an bu savaşa dahil oldu ve Rusya Kazakistan’ı da bu savaşa dahil etmek istiyor. Türkiye'den yardım alıyoruz. Bugün Ukrayna’ya ilk insani yardım ulaştı. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde büyükelçilik adına bir hesap oluşturacağız. Savaştan zarar gören herkese yardım etmek isteyenler oraya bağış yapabilecekler. Ukrayna’ya yardım edin ve saldırgan devleti görmezden gelin" diye konuştu.

274648343 2945456095676752 647070520803019556 n

Büyükelçi Bodnar, gece boyunca saldırıların devam ettiğini belirterek, "Bugün Ukrayna’da gece boyunca savunma devam etti. Düşman büyük şehirleri ele geçirme girişimlerinde bulundu. Tüm bu saldırılara dayandık ve silahlı kuvvetlerimiz şu an savunmaya devam ediyor. Gece boyunca Ukrayna’daki bazı havaalanlarına paraşütçüler inmek istedi ve özellikle deniz üzerinden de iniş girişiminde bulundular. Düşmana ait 2 savaş kargo uçağı düşürüldü. Bu düşürülen uçaklarda yaklaşık can kaybı 300 oldu. Ayrıca denizden saldırmaya çalışan bot imha edildi. Rusya’nın yıldırım savaşı girişimi suya düştü. Görünen o ki kendi aralarında yeterince Rus asker personel bulunmamakta. Çünkü Ukrayna’ya başlatmış oldukları savaş kapsamında kendi polislerini de göndermek zorunda kaldılar. Ukrayna Cumhurbaşkanımız, başbakanımız ve diğer bakanlarımız yerlerindeler, çalışıyorlar. Ülkemizi ve savunmamızı yönetmeye devam ediyorlar" dedi.

274483436 670859730704898 1369115082505341972 n

Katılımcılar, açıklamaların ardından dağıldı.

274782556 1598565707203068 7479263186057619114 n

Basın açıklamasının tam metni aşağıdadır.

Türkiye’de yaşayan Ukraynalılar olarak değerli Türk halkına sesleniyoruz!
    Masum Ukrayna saldırı altındadır.
    Ukrayna halkı, kendi çabalarıyla inşa ettiği demokrasi ve bu demokrasiyle, halkın kararıyla seçilen Ukrayna yönetimi Rusya’nın alçak saldırısı altındadır.
    Bağımsız bir ülkeyi yoksayan, onun halkına değer vermeyen açgözlü Putin, Türkiye dahil bütün bölge ülkeleri ve hatta tüm dünya için bir tehdittir.
    Unutulmamalıdır ki, etkili adımlar atılmazsa, bugün Ukrayna’nın başına gelenler yarın başka ülkelerin de başına gelecektir. Rusya yalan bahanelerle bu açgözlü tavrını sürdürmeye, yüzyıllardan beri süren ve bu toprakları da tehdit eden amaçları yönünde ilerlemeye devam edecektir.
    Bu süreç ve öncesinde, Ukrayna’ya verdikleri destekten dolayı dost Türk halkına ve Türkiye’ye çok teşekkür ediyoruz.
    Ancak şunu bilmenizi istiyoruz: sivil halkımız, çocuklarımız, kız kardeşlerimiz, erkek kardeşlerimiz, annelerimiz, babalarımız vahşice öldürülüyor. Bize acımayın ama acımızı hissedin istiyoruz. Kendi çocuğunuz öldürülüyormuş gibi, kendi kız ve erkek kardeşiniz, kendi anne ve babanız parçalanarak öldürülmüş gibi empati kurun istiyoruz. Emin olun ölümün rengi, dini, ırkı ya da milliyeti yok. Acı herkes için aynı acı.
    Biz Ukraynalıları ve yaşadıklarımızı anlayın istiyoruz. Sesinizi nereden duyurabiliyorsanız bu haksızlığa “Dur!” diyerek destek olun istiyoruz. Lütfen, “haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytandır” sözünü hatırlayın.
    Ayrıca, Rusya’nın Sputnik gibi devlet yayınları ve sosyal medya üzerinden yaptığı propagandaya ve yorumlara itibar etmeyin! Rus şirketleri boykot edin!
    Türkiye’den talebimiz:
    Bu işgali yapan Rusya’ya ait bankalara, kurum ve kuruluşlara, işgalde bizzat görev almış devlet görevlilerine ve bakanlara yaptırım yapması,
    Rusya propagandasının bir aracı olan Sputnik’in yayınlarını durdurmasıdır.
    Ayrıca Sputnik’te çalışan Türk gazetecileri de, Rusya’nın kanlı emellerine hizmet eden bu kuruluştan ayrılmaya davet ediyoruz.
    Bu zor günlerde Türkiye’nin verdiği destek bizim için çok değerlidir. Bu desteğin süreceğine, iki ülkenin gelecekte daha da yakınlaşarak bu süreçten daha da güçlü çıkacağına inanıyoruz.
    Lütfen ailemizi, yuvamız, vatanımızı savunurken uğradığımız haksızlıklara karşı “DUR!” diye haykırın.