•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Ankara’da, Ukrayna Büyükelçiliği’nde Holodomor Kurbanlarını Anma Günü etkinliği düzenlendi. Etkinlik esnasında Ukrayna bayrağı yarıya indirilerek Holodomor’da hayatını kaybedenlerin anısına mumlar yakıldı.


    içe


    Ukrayna’da her yıl kasım ayının son cumartesi günü düzenlenen “Holodomor Kurbanlarını Anma Günü” etkinliğine Büyükelçi Vasyl Bodnar, Büyükelçinin eşi ve Ukrayna Büyükelçiliği görevlileri ile birlikte; Ankara’daki Ukrain diasporasının temsilcileri ve Kırım Tatar Halkını temsilen Genel Başkanımız Mükremin Şahin ve beraberinde Ali Olgun Boydak, Sinan Gündemir, Oya Deniz Çongar Şahin, Mine İmrak, Fethi Kurtiy Şahin'den oluşan bir heyet katıldı.

    WhatsApp Image 2021 11 27 at 18.48.18 2


    Büyükelçilik bahçesinde Ukrayna bayrağı yarıya indirilirken, elçilik girişine Holodomor’u anlatan afişler asıldı. Büyükelçi Bodnar da yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Ukrayna için çok zor bir anda bir araya geldik. Bugün 88 yıl önceki Holodomor kurbanlarını saygıyla yâd ediyoruz. Bu fiziki olarak Ukrayna halkını yok etmek için yapılan bir soykırımdı. Ama bu kader sadece Ukrayna halkının yaşamış olduğu bir kader olmadı. Aynı zamanda diğer halkların da kaderi oldu. Sadece 1932-33 yılları arasında değil. Aynı zamanda 1921-1923 yılları arasında yaşanan kıtlığı da hatırlıyoruz, o kıtlık esnasında birçok Kırım Tatarı da Kırım’da hayatını yitirdi. Aynı zamanda savaştan (İkinci Dünya Savaşı) sonrasındaki kıtlığı da hatırlıyoruz. O zamanlar da 40’lı yıllarda bilerek, bilinçli olarak insanların yiyecek bir şeyi kalmasın diye Ukrayna’dan buğday götürülüyordu ve bunun kaynağı hâlâ Moskova’da iktidarda oturan bir rejimdi. İnsan hayatını hiçe sayan bir rejim. Her zaman başka bir ülkenin topraklarına, başka insanların hayatlarına el koymaya çalışan bir rejim. Aynı zamanda hem tarihte hem de günümüzde yok etme politikasına devam eden bir rejim. O kurbanları (Holodomor kurbanları) saygıyla yâd etmek bizim ortak görevimizdir ve aynı zamanda şunu hatırlamalıyız ki tüm cezai faaliyetler, suç faaliyetleri cezalandırılmalı. Yoksa onlar tekrarlanacaktır. Rusya, Gürcistan’a başlatmış olduğu saldırganlıktan dolayı herhangi bir ceza almadı ve bu saldırganlık Ukrayna’ya karşı da tekrarlandı. Komünizm rejiminin 1920’li yıllarda Kırım Tatarlarına karşı işlemiş oldukları suçlar yine de ilgili cezayı bulmadı. Söz konusu suçlar yeniden Ukrayna halkına karşı 30’lu yıllarda uygulandı. Bizim ortak görevimiz tüm bu kurbanları hatırlayarak dünyaya gerçeği anlatmaktır. Bu vesileyle bugün sosyal medyada Twitter hesabından ilgili paylaşımı yaparak Holodomor kurbanlarını yâd eden Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na buradan teşekkür etmek istiyorum. Eminim ki bu gerçek bilgilerin yayılması konusunda yürütmüş olduğumuz ortak çalışmaların sonucudur. Bugünkü anma etkinliğimize katıldığınız için de ayrıca teşekkür ediyorum. Holodomor kurbanları nur içinde yatsın. Hepimize de karşılaştığımız tüm sıkıntıları gidermek ve çözmek için güç ve esenlikler dilemek istiyorum.” 

    WhatsApp Image 2021 11 27 at 18.48.17 2


    Daha sonra Holodomor kurbanlarının anısına mumlar yakılarak hatıraları yâd edildi. Ardından Büyükelçi Vasyl Bodnar Genel Başkanımız Mükremin Şahin ve beraberindeki heyeti Büyükelçiliğe davet etti. Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmede önüüzdeki günlerde yapılması planlanan ortak çalışmalar konusunda görüş alış verişinde bulunuldu.


    WhatsApp Image 2021 11 27 at 18.47.09

     

     

     

    Pin It