• Uzakları yakın eden internet aracılığıyla duygu ve coşku dolu bir Tepreç yaşandı.

Toplu Fotoğraf

Emel Fikir ve Kültür Etkinlikleri kapsamında 6 Haziran 2021 Pazar günü saat 17.00’de Kültürümüzde Tepreç başlığıyla düzenlenen Tepreç coşkusu zoom platformu aracılığıyla gerçekleştirildi.

Şevkati Abdurahim

Emel Kırım Vakfı, Kırım Derneği Genel Merkezi, Kırım Derneği Konya ve Bursa şubeleri ile Romanya Mehmet Niyazi Kültür Derneği katkılarıyla Çevrimiçi Tepreç etkinliği düzenlendi. Çınlar, maniler, şiirler, yırlar ve halkımızın kadimiy danslarının yer aldığı geleneksel Tepreç etkinliği GENÇ TATAR ekibi (Kamil Can, Fazıl Can, Muhammed Yusuf Aydamak, Furkan Karakaya, Hacer Altundal) tarafından hazırlanıp sunuldu.

Aydın Celal

Büyük ilgi gösterilen Tepreç, İstiklal Marşı ve Ant Etkenmen’in ardından Bandırma-Orhaniye Köyü İmamı Zekâi Önem’in okuduğu Kuar’an-ı Kerim Tilâveti ve Tepreç Duası ile başladı.

WhatsApp Image 2021 06 06 at 20.11.42 1

GENÇ TATAR ekibinin (Kamil Can, Fazıl Can, Muhammed Yusuf Aydamak, Furkan Karakaya, Hacer Altundal) düzenlediği etkinlik Emel Kırım Vakfı Başkanı ve KTMM Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay’ın açılış konuşması sonrasında Namık Kemal Bayar evinin bahçesinde Qalaqay tığırtıp bir Tepreç geleneği gerçekleştirdi. Qalaqay Tığırtma geleneğinde qalaqayın düşüş şekli o yılın halk için nasıl geçeceğine dair beklentiyi ifade ediyor. Çevrimiçi Tepreç’te düz düşen qalaqay yılın bol bereketli geçmesi umutlarını yeşertti.

Mesut Baubek

Etkinlikte ilk bağlantı Washington-ABD ile gerçekleştirildi. İnci Bowman dedesi Fevzi Altuğ hakkında bilgi verdi, ardından Altuğ’un Tepreç şiiri okundu.

Refat Çubarov

İstanbul’dan Dr.Zekeriya Başarslan, Mecidiye’den Ekrem Ğaffar, Kanada’dan Aydın Celâl, Dobruca’dan Mesut Baubek ve Geniçesk’ten Nariman Ablaziz’in seslendirdiği yırlarla renklenen Tepreç’te Kırım Derneği Bursa Şubesi’nin Qırımtatarca derslerine katılan kursiyerlerin çınlaşmaları büyük beğeni topladı.

Nariman Ablaziz

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle insanların en yakınlarından bile uzak kaldıkları bu günlerde gerçekleştirilen çevrimiçi etkinlik katılımcılara son derece duygusal anlar yaşattı. Bükreş’ten Şevkati Abdurrahim ve Eden Kurtasan’ın yanı sıra dünyanın pek çok yerinden bağlanan katılımcılar Tepreç’e ait anılarını ve duygularını dile getirdiler.

Özgür ve Kızı

Dünya Kırım Tatar Kongresi ve KTMM Başkanı Refat Çubarov’un da Kiev’den bağlanarak katılımcılara hitap ettiği Tepreç etkinliği Ankara’dan Refat Useyinov’un piyano ile çaldığı ve tüm katılımcıların ekran başında coşkulu danslarıyla iştirak ettiği Bahçesaray Qaytarması ile sona erdi.

Refat Useyinov

Emel Fikir-Kültür Konferansları çerçevesinde sezonun son toplantısı olarak Kültürümüzde Tepreç başlığıyla düzenlenen bu anlamlı etkinliği https://youtu.be/QKtP1vmXVqM adresinde yeniden izleyebilirsiniz.