Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 7 Mart 2021 Pazar günü saat 17.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “Moğolların Deşt-i Kıpçak Seferi” idi.
Konferansın konuşmacısı korku hikayeleri yazarı, Tarih doktoru adayı, Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkçe Sayfa Editörü Mehmet Berk Yaltırık idi.
Tarihçi ve aynı zamanda FABİSAD- Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği üyesi olan Yaltırık 19 Temmuz 1987’de doğdu. 2010’da Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünden mezun oldu. Aynı üniversitede, Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı Tarih Anabilim Dalı’nda Genel Türk Tarihi alanında, “Moğolların Deşt-i Kıpçak Seferleri” teziyle yüksek lisansını tamamladı. Çeşitli internet sitesi ve fanzinlerde, araştırma yazıları ve hikâyeleri yayınlandı. Gölge e-Dergi ve Kayıp Rıhtım’da yazımakta olan Mehmet Berk Yaltırık ayrıca Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkçe sayfa editörlerinden.
Av. Namık Kemal Bayar’ın moderatörlüğündeki etkinliğin açılış konuşmasını TURKSİD Başkanı Ertan Baştuhan yaptı. Baştuhan konuşmasına, Bitlis’te 4 Mart 2021’deki helikopter kazasında şehit olan askerlerimizi ve Kırım’ın Rusya tarafından işgalini protesto etmek amacıyla tek kişilik eylem düzenlerken işgalciler tarafından kaçırılıp öldürülen Reşat Ametov’u anarak başladı.
Daha sonra Mehmet Berk Yaltırık “Moğolların Deşt-i Kıpçak Seferi” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Yaltırık slaytlar eşliğindeki sunumunda Moğolların 1240’lara kadarki Deşt-i Kıpçak harekâtını ve bölgedeki etkilerini anlattı.
Emel Kırım Vakfı’nın Facebook sayfasında canlı olarak yayınlanan konferansta Yaltırık Kırım başta olmak üzere Deşt-i Kıpçak’taki Türk varlığının Altın Orda Devleti’ne etkisinden ve Altın Orda’nın Türk devletleri arasındaki yerinden bahsederken bu tarihi sürecin yok sayıldığını, özellikle de 2014’teki Rus işgaliyle birlikte Kırım’dan Türk izlerinin silinmeye çalışıldığını dile getirdi.
Yaklaşık 3 saat süren ve büyük ilgiyle izlenen konferansta Mehmet Berk Yaltırık daha sonra katılımcıların sorularını cevaplandırdı.
Programın tamamı Emel Kırım Vakfının YouTube kanalında izlenebilir.