Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinde Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin 7. yıl dönümü nedeniyle "Kırım: İşgal ve Direnişin 7. Yılı" etkinliği düzenlendi. Polonya ve Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçiliklerinin ortak organizasyonuna Birleşik Krallık, Slovakya ve Gürcistan’ın Ankara Büyükelçileri de iştirak etti.
Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde 26 Şubat 2021 Cuma günü gerçekleştirilen, Genel Merkezimiz adına Mükremin Şahin, Av. Namık Kemal Bayar, Prof.Dr.Enver Aydoğan, Fethi Kurtiy Şahin, Mine İmrak, Prof.Dr.Cengiz Kurtman ve Av.Begüm Mermeoğlu'dan oluşan bir heyetle iştirak ettiğimiz etkinliğe; T.C. Dışişleri Bakanlığı Doğu Avrupa Genel Müdür Yardımcısı Ertan Yalçın, Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Jakub Kumoch, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga, Birleşik Krallık Büyükelçisi Dominick Chilcott, Gürcistan Büyükelçisi George Janjgava, Slovakya Büyükelçisi Jan Psenica, Almanya, Litvanya, Romanya, Slovenya, Kazakistan Büyükelçilik temsilcileri, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Evren Olcay ile Kırım Tatar ve Ukrayna diaspora temsilcileri katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Jakub Kumoch, Polonya’nın Kırım’ın işgalini asla tanımayacağını, yarımaya gönderilen Rus askerlerinin veya "yeşil adamların" sayısı ne olursa olsun Kırım’ın her zaman Ukrayna toprağı olduğunu ve böyle kalacağını vurguladı. "Sizler bizim kardeşlerimizsiniz" diyen Büyükelçi sözlerini "Sizi temin ederim ki, Polonya ülkenizin yasa dışı işgalini asla tanımayacaktır." ifadesiyle tamamladı.
Ukraynalılara da Ukraince seslenen Polonya Büyükelçisi Kumoch, "Saygıdeğer Ukraynalı dostlarım! Kırım, oraya ne kadar yabancı asker veya yeşil adamlar gönderilirse gönderilsin hep Ukrayna toprağı olacaktır." dedi.
Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Jakub Kumoch
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga ise Rus işgalinin Kırım Yarımadası’na keder ve ıstırap getirdiğini vurgulayarak, Rusya’nın, Kırım’ı askeri üsse dönüştürmeye devam ederek tüm dünyaya tehdit oluşturduğunu belirtti.
2014’ten beri 50 binden fazla Ukrayna vatandaşının evlerini terk etmek zorunda kaldığını ifade eden Sıbiga, şunları söyledi: "Rusya, 7 yıl önce Kırım’ı işgal etti. Yüzleştiğimiz bu trajik gerçek; halkımıza keder ve ıstırap getirdi. Kırım Tatar Milli Meclisi yasaklandı ve 160’tan fazla kişi hapsedildi. Rusya’nın Kırım’ı işgali, İkinci Dünya Savaşı’ndan dan bu yana Avrupa’da bir ülkenin sınırının ilk kez zorla değiştirilmesi olmuştur. Egemen bir devletin sınırları uluslararası hukuka aykırı bir şekilde değiştirildi. Bugün buradaki varlığınız da, bu konuda uluslararası desteğin ve dayanışmanın bir göstergesidir. Burada, Kırım Tatar liderlerine teşekkür ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti’ne Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destekten dolayı şükranlarımı sunuyorum."
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga
Daha sonra Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu etkinliğe Kiev’den canlı bağlantı ile katıldı. Kırımoğlu işgalcilerin Kırım’a yasa dışı şekilde 600 bin ila 1 milyon Rus vatandaşını yerleştirdiğini belirterek "İşgalden sonra çeşitli sebeplerden dolayı Kırım’ı terk eden Kırımlıların sayısı 50 binden fazla, bunların yaklaşık 30 bini Kırım Tatarıdır. 30 bin belki çok önemli bir sayı olarak görülmeyebilir, ancak bu eski Sovyet Birliği sınırları içinde yaşayan ve Stalin tarafından 1944 yılında gerçekleştirilen soykırımdan sonra sağ kurtulan Kırım Tatar halkının yüzde 10’u." Dedi.
Konuşmalardan sonra "We are Crimea" isimli belgesel gösterimi yapıldı.
Ardından Yevgeniy Kostrytskıy ile Rustam Rahmedov Kırım Tatar ve Ukrain melodilerinden oluşan bir küçük konser verdiler. Etkinlik esnasında, Kırım’ın işgalini anlatan bir de resim sergisi düzenlendi.
Kaynak: QHA ( Kırım Haber Ajansı)