Genel Merkezimiz organizasyonunda, Kırım Tatar Millî Meclisi (KTMM), Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) ve Kırım Tatar Teşkilatları Platformu tarafından ortaklaşa düzenlenen “23 Şubat Çelebicihan’ı ve Kırım Tatar Şehitlerini Anma Günü” toplantısı çevrimiçi olarak saat 21.00’de gerçekleştirildi.
Programın sunumunu Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri ve Genel Başkan Vekilimiz Namık Kemal Bayar yaptı.
Kırım Ahali Cumhuriyeti’nin Başbakanı; Kırım, Litvanya, Polonya ve Belarus Baş Müftüsü Numan Çelebicihan’ın Bolşevikler tarafından şehir edilişinin 103’ncü sene-i devriyesi münasebetiyle düzenlenen etkinlik, Yasin-i Şerif okunmasıyla başladı. Yasin-i Şerif Ukrayna/Herson, Geniçesk (Cenişke)’den Ali Muradasıl, Romanya/Köstence’den Selçin Ali ve Türkiye’den Prof.Dr.Enver Aydoğan tarafından bölümler halinde okundu. Daha sonra Genel Başkan Yardımcımız Ömer Özel Kırım Tatarca olarak dua etti.
Kırım Tatar Halkının Millî Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ve Dernek Başkanları yer aldığı etkinliğe Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga da iştirak etti.
Çevrimiçi etkinlikte duanın ardından ilk olarak söz alan Büyükelçi Sıbiga, Kırım Tatar halkının unutulmaz isimlerinden olan “Numan Çelebicihan’ı Anma Programı”na katıldığı için onur duyduğunu dile getirdi. Büyükelçi Andriy Sıbiga konuşmasını “Yüz sene önce olduğu gibi bugün de Kırım’da Rusya tarafından çeşitli baskılar yapılıyor. Eminim ki, Numan Çelebicihan gibi bir şahsiyet, Kırım’ın Rusya’nın işgalinden kurtarılması için sembol olacaktır ve Kırım, Kırım Tatarları için yeniden vatan olacaktır.” şeklinde tamamladı.
Etkinlik Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov’un konuşması ile devam etti. Çubarov konuşmasında 103 yıl önce Kırım’da yaşanan felaketler sonucu şehit edilen Çelebicihan’ın yaşadıkları ile bugün Kırım’da yaşananlar arasındaki benzerlikler üzerinde durdu. Çubarov konuşmasını “Şimdi vazife bize geldi. Bugün hepimiz Kırım’ın özgür olmasını istiyoruz ve bunun için çalışıyoruz. Yakın zamanda toplanacak olan Kırım Platformu’nda Kırım’ın işgalden kurtarılması için çalışmalar yapacağız. Kırım Platformu’nda tek bir vücut halinde olmalıyız. Yakın zamanda, Kırım Tatar Milli Meclisinde bu tutumu, yazılı olarak kabul etmek için hazırlanıyoruz. Liderimiz Çelebicihan’ın yattığı yer cennet olsun. Ruhu şad olsun.” sözleriyle tamamladı.
Toplantıda son olarak Kırım Tatar Halkının Millî Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu konuştu. Konuşmasında dünyadaki her millette öz vatanı için mücadele eden ve halkının saygısını kazanan insanların olduğunu ve Numan Çelebicihan’ın da Kırım Tatarları için bunu ifade ettiğini kaydetti kaydeden Kırımoğlu, Numan Çelebicihan’ı rahmet ve minnetle anarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Numan Çelebicihan, halkımıza hizmeti açısından İsmail Gaspıralı’ya çok yakındır. Yalnız Kırım Tatarlarının değil Türk dünyasının büyük aydınlatıcısı olan Gaspıralı, o zamana göre epeyce uzun bir ömür geçirdi. Öz vatanında, Zincirli Medrese’de Peygamber Efendimiz gibi 63 yaşında toprağa verildi. Kırım Halk Cumhuriyetinin kurucusu Çelebicihan ise 33 yaşında Bolşevikler tarafından şehit edildi. O halkın hatırasında korkusuz, son derece milletsever ve vatansever bir devlet adamı olarak kaldı. Kırım Tatarlarının tarihinde İsmail Gaspıralı gibi isimler olmasaydı, bugünkü milli hareket bu kadar ünlü ve şerefli olmazdı. Aynı sözleri, Çelebicihan hakkında da söylemek mümkündür. Onun cesareti, mücadelesi, bizim milli hareketimize büyük bir ruh vermiştir. Bugün elbette mücadelemiz devam ediyor ve edecektir. Aziz büyüklerimiz Çelebicihan ve Gaspıralı’nın ruhlarından destek alarak mutlaka ana topraklarımızı pisliklerden kurtaracağız. Allah onun gibi büyük isimlere rahmet eylesin.”
Yaklaşık olarak 1,5 saat devam eden anma toplantısı Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin facebook sayfasından canlı olarak ta yayınlandı.