Emel Kırım Vakfı tarafından tertip edilen “Ölümünün 25.yılında Müstecib Ülküsal’ı Anma ve Konferans” programı 10 Ocak 2021 Pazar günü saat 12.00’de internet ortamında gerçekleştirildi.
Emel Kırım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi, Osman Gazi Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr.Erşahin Ayhun tarafından okunan Kur’an-ı Kerim ve yapılan duanın ardından söz alan Emel Kırım Vakfı Başkanı ve Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay yaşanan küresel salgın sebebiyle kabri başında çok katılımlı anma düzenleyemediklerini ancak 8 Ocak 2021 Cuma günü Müstecip Ülküsal'ın kabrini, türbedarı Emel Kırım Vakfı yönetim kurulu üyesi Cevdet Tahiroğlu ile ziyaret ederek dua ettiklerini belirtti. Karatay daha sonra Müstecib Ülküsal’ın Vatan Kırım yolunda mücadele ile geçen hayatının çarpıcı yönlerini, onu özel bir insan yapan niteliklerini ve kendilerine yaptığı tavsiyeleri anlattı.
Ardından değerli büyüğümüz Müstecib Ülküsal'ın hayatı üzerine tez çalışması yapan Romanya'dan Eden Kurtasan, Müstecib Ülküsal'ın mücadelesinden çok etkilendiğini ifade ederek kendisini bu tezi hazırlamaya yönelten sebepleri katılımcılarla paylaştı.
Toplantının belki de en anlamlı katılımcısı Bükreşte yaşayan, Azaplar'dan, Hacı Fazıl ailesini doğrudan tanıyan, Müstecib Ülküsal'ı Dobruca'da son gören insanlardan olan, aynı zamanda akrabası, oğlu Timur'un okul arkadaşı, Şefkati Abdurraim oldu. Abdurraim, Müstecip Ülküsal ile hatıralarından bahsederek Hacı Necip Fazıl'ı anlattı.
Bir sonraki konuşmacı Konya'daki Genç Tatarlar'dan Fazıl Can “Biz projemize başlarken bu büyüğümüzün çıkardığı EMEL Dergilerini, O'nun hayatını rehber edindik.” diyerek Ülküsal’ın kendi hayatındaki önemini ifade etti. Bursa'dan Taha Bayraktar da “Müstecip Ülküsal'ın Kırım Yolunda Bir Ömür kitabını okudum çok etkilendim. Lütfen siz de evinize gelen Emel'i okuyup lütfen bir kenara koymayın, çünkü Emel demek Müstecip Amca demek,bunu unutmayalım.” diyerek “Emel” dergisinin önemini vurguladı.
Emel Kırım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve Müstecib Ülküsal’ın türbedarı Cevdet Tahiroğlu katılımcıları Ülküsal’ın Bulgaristan’daki faaliyetleri hakkında bilgilendirdi. Programa Kırım’dan iştirak eden araştırmacı yazar Zera Bekirova ise Müstecib Ülküsal’ın çalışmalarının Kırım’daki millî harekete tesirlerini anlattı. Son konuşmacı Fethi Kurtiy Şahin oldu. Şahin konuşmasında Müstecib Ülküsal'ın yaptığı en önemli işlerden birinin 1917’lerde, hatta Gaspıralı ile başlayan ve Kırım'da yanan meşaleyi Dobruca'ya, Türkiye'ye bütün diasporaya aktarması olduğu üzerinde durdu.
Konuşmalardan sonra Romanya'dan Metin Ömer söz alarak çok yararlı bir program olduğunu dile getirdi. Namık Kemal Bayar da herkese Müstecip Amca gibi Vatan Kırım yolunda bir ömür nasip olmasını diledi.
Son olarak Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay programa katılanlara teşekkür ederek gelecekte vakıf olarak sohbet toplantılarına ağırlık vereceklerini söyledi.
Programın tamamı Emel Kırım Vakfının YouTube kanalında izlenebilir.