•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Gölbaşı Kaymakamlığı, Gölbaşı Belediyesi ile Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen BALKÖY projesinin tanıtım ve açılış toplantısı, 23 Ekim 2020 tarihinde Ballıkpınar Köyünde yapıldı.

    Toplantıya Gölbaşı Kaymakamı Tülay Baydar Bilgihan, Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Dekanı İrfan Yazıcıoğlu, Ballıkpınar Muhtarı Yılmaz Akbay ve davetliler katıldı.

    1

    Köyün yaşam standartlarını değiştirecek bir farkındalık projesi olacağı belirtilen Balköy Projesi kapsamında Ballıkpınarda, okul ve sağlık ocağı yeniden yapılacak, yöresel ürünler satış yeri, mahalle meydanı, köy müzesi yapılacak; arıcılık, bahçe bakımı, nakış ve dokuma gibi 10 farklı alanda eğitimler verilecek, kültürel etkinlikler düzenlenecek.

    2

    GÖLBAŞI KAYMAKAMI: BALLIKPINAR DEMEK, GELENEĞİ YENİLİKLE BULUŞTURMAK DEMEK

    Programın açılışında konuşan Gölbaşı Kaymakamı Tülay Baydar Bilgihan, projenin önemine değinerek, proje kapsamındaki bazı eğitim çalışmalarına pandemi nedeniyle gecikmeli olarak başladıklarını belirtti. Tülay Baydar Bilgihan konuşmasında, “Balköy projesi, kırsal alanda bir yeniden değişim projesidir. Bunun içerisinde sadece yerel altyapı yok. Burada aynı zamanda kültürel varlığı sunma çabası da var… Ballıkpınar demek bal yetiştirmenin de ötesinde muhabbet demek. Ballıkpınar demek, birliktelik ruhu demek. Ballıkpınar demek, sevgi demek, bir arada hareket edebilme yeteneği demek, geçmişe duyulan özlemin, geleneğin bugüne taşınması demek. Ballıkpınar demek, geleneği yenilikle buluşturmak demek.” ifadelerini kullandı.

    3

    Proje çerçevesinde köyde bulunan 4 çeşmenin de yenileme çalışmalarına başlandığını kaydeden Kaymakam, çeşmelerden birinin Kırım Bahçesaray’daki Hansaray’da bulunan, şiirlere konu olan meşhur Gözyaşı Çeşmesinin adını taşıyacağını belirterek, proje kapsamındaki çalışmalarda Kırım Derneğinin son derece önemli bir rol tutacağını ifade etti.

    GÖLBAŞI BELEDİYE BAŞKANI: BALLIKPINARI, 40 YIL ÖNCEKİ HALİNE GÖTÜRECEĞİMİZE İNANIYORUM

    6

    Kırk yıl önce Ballıkpınar köyünün örnek bir köy olduğunu kaydeden Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, “Mükemmel bir Ballıkpınar Tatar köyüydü burası. Bu proje ile Ballıkpınarı 40 yıl önceki Ballıkpınar’a götüreceğimize inanıyorum. Bu proje ilçemize yeni bir değer katmak adına gerek turizm açısından, gerekse tarımsal açıdan önemli bir adım olacaktır.” dedi.

    5

    Balköy Projesinin örnek bir proje olacağı görüşünü paylaşan Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Dekanı Prof. Dr. İrfan Yazıcıoğlu, projenin başarılı olmasının Ballıkpınar sakinlerinin vereceği destek ile mümkün olacağını kaydederek, mahalle sakinlerini projeyi desteklemeye çağırdı.

    BALLIKPINAR HAKKINDA

    Ballıkpınar, Ankara‘nın Gölbaşı ilçesine bağlı 54 mahalleden biri. Bu köy, Kırım’ın Rusya tarafından ilk işgalinden sonra Kırım’ı terk etmek zorunda kalıp Romanya’ya yerleşen oradan da 20. yüzyılın başında Türkiye’ye göç eden Kırım Tatarları tarafından kuruldu. Ballıkpınar, kendine özgü yapılış ve sokak planı ile cumhuriyetin ilk yıllarında “örnek köy” statüsü kazandı.

    Annesi Ballıkpınar köyünden olan Kırım Derneği eski Genel Başkanı Tuncer Kalkay, QHA’ya yaptığı açıklamada, köyün kısa tarihini anlattı. Kalkay, “Köy, 20. yüzyılın başında Kırım Tatarları tarafından kurulan, geliştirilen, büyütülen bir köy. Bu köyde pek çok Kırım Tatar hatırası yaşıyor ve bu köyde hala Kırım Tatar gelenekleri yaşatılıyor. Bu köyü kuran insanlar, köyün kurulmasından itibaren kendi dillerini, kültürlerini, yemeklerini yaşatmışlar ve bu, bugüne kadar devam ediyor ve inşallah daha uzun yıllar devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

    7

    Kurulduğu zaman köyün 50 Kırım Tatar hanesinden oluştuğunu kaydeden Kalkay, Ankara’ya çok yakın olması ve zamanla il sınırları içine dahil edilmesi nedeniyle Kırım Tatar olmayan diğer birçok insanın da buraya yerleştiğini, Kırım Tatar aile sayısının da azaldığını ama insanların burada Kırım Tatar kültürünü yaşatmak için elinden geldiğini yaptığını aktardı.

    KIRIM DERNEĞİ BALLIKPINAR ŞUBESİ FAALİYET GÖSTERİYOR

    8

    Köyde Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin Ballıkpınar şubesi de faaliyet gösteriyor. Dedesinin, buralara ilk yerleşenlerden ve köyün temelini atanlardan biri olduğunu kaydeden Kırım Derneği Ballıkpınar Şubesi Başkanı Erdinç Baybörü, Kırım Tatar derneğinin köye 12 yıldır faaliyet gösterdiğini belirtti.

    BALKÖY PROJESİ NEDİR?

    Bu sene köyde, kırsal kalkınmayı hedefleyen Balköy Projesi yürütülmeye başladı. Ankara Kalkınma Ajansının “Kırsalda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi Mali Destek Programı” çerçevesinde desteklenen proje kapsamında eko-turizme yönelik bir uğrak yeri oluşturulması hedefleniyor.

    Projede Kırım Tatar unsurunun önemli bir yeri olduğunu kaydeden Erdinç Baybörü, “Amacımız Kırım Tatar kültürünü, örf ve adetlerini, gastronomisini, el sanatlarını yaşatmak. Köyümüzde Kırım mimarisine uygun olarak, Kırım Türklerinin yaşam şartlarında bembeyaz kar gibi badanalı evlerimiz olacak.” dedi. Proje çerçevesinde, dernek binasının da onarım çalışmalarının yapılacağını kaydeden Baybörü, burada çeşitli etkinlikler düzenlemeyi planladıklarını aktardı.

    Elmaz Kırımer

    QHA Ankara

     

    Pin It