•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • 76. Yılında Kırım Tatar Sürgünü Bengütürk Tv’de ekranlarından 18 Mayıs 2020 akşamı gündem oldu.

    Bengütürk TV’de yayınlanan “Maziden Atiye” programının 18 Mayıs 2020 tarihli bölümünün konusu 76. yıldönümü vesilesi ile 18 Mayıs 1944 Büyük Kırım Tatar Sürgünü oldu.

    Cafer Kardas 1

    Sunuculuğunu Cafer Kardaş’ın yaptığı programın konukları Önceki Dönem Genel Başkanımız Tuncer Kalkay, Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri ve Genel Başkan Yardımcımız Av. Namık Kemal Bayar ile Türk Dünyası Sanatçısı irfan Gürdal oldu.

    İrfan Gurdal

    Prime time saatlerinden 21.30'da başlayan program İrfan Gürdal’ın seslendirdiği “Biz Kırım’dan Çıkkanda” yırı ile başladı.

    Namik Kemal Bayar1

    Kırım’ın 1783 yılındaki Çarlık Rusyası tarafından ilk kez işgali edilişi ve ardından başlayan zorunlu göçleri anlatan Namık Kemal Bayar, Sovyet dönemindeki aydın katliamalarına da değinerek 18 Mayıs 1944 Sürgününü anlattı.

    Tuncer Kalkay1

    Kırım Tatar Sürgün Faciasına yönelik Stalin’in hedeflerini ve bu hedeflerin Türkiye’ye yönelmesini değerlendiren Tuncer Kalkay ise Sürgün bölgelerindeki ağır şartlarda Kırım Tatarlarının hayat mücadelesinden, milli mücadelelerinin doğuşunu ve milli mücadele tarihine dair özet bilgiler verdi.

    İrfan Gürdal’ın program devamında seslendirdiği “Port Artur”, “Bahçesaray Aralıkları” ve “Ey Güzel Kırım” yırları ve ardından Ramazan ayı vesilesi ile ”On sekkiz ming âlemge server bolğan Muhammed” diye başlayan Hoca Ahmet Yesevi’ye ait ilahiyi okumasının ardından program sona erdi.

    Programın tamamını aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz.

    Pin It