• Kırım Derneğimiz İstanbul Anadolu Yakası Şubesinde yaşanan bayrak değişiminin ardından yönetime gelen Şebnem Sözen, gelecek dönemde gerçekleştirmeyi planladıkları faaliyetler hakkında görüşlerini ifade etti.

Kırım Derneğimiz İstanbul Anadolu Yakası Şubesinde, 15 Şubat 2020 tarihinde olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirildi. Genel Başkanımız Mükremin Şahin’in de katıldığı toplantı sonrası, yeni yönetim kurulu belirlendi. Şebnem Sözen ve yönetimi, Kırım Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesinin yeni başkanı seçildi.

QHA’nın yeni İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanımız Şebnem Sözen ile gerçekleştirdiği röportaj şu şekilde:

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

İstanbul doğumluyum, baba tarafından Düzceliyim. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunuyum. Yüksek lisansımı Eğitim Yönetimi Ve Denetimi alanında yaptım. 20 yıldır da eğitim yöneticisi olarak görev yapmaktayım. Kırım derneklerinde ilk çalışmalarıma, İstanbul’da eski dernek başkanlarından eniştem Niyazi Elitok’un teşviki ile başladım. Daha sonra üniversiteyi Konya’da okumam sebebiyle 4 yıl boyunca, Konya Kırım Türkleri Derneğinde kurulan halk oyunları çocuk ekibini çalıştırdım. Hatta o günlerde ilkokul çağlarında olan halk oyunları ekibinden öğrencim Aybala Polat ile şu an aynı yönetim kurulunda olmanın mutluluğunu yaşıyorum. İstanbul’un son yıllarda fazlasıyla büyüyüp gelişmesi neticesinde ulaşım gün geçtikçe zorlaştı. Bu da farklı ilçelerde yaşayan oldukça fazla sayıdaki Kırım Tatarının eskisi gibi aynı mekanlarda buluşmasını ve etkinlikler düzenlemesini imkansız hale getirmeye başladı. Bu şartlardan ötürü ihtiyaca binaen kurulan Kırım Derneği Anadolu Yakası Şubesinin bana daha yakın olması sebebiyle 3 yıldır Kırım ile ilgili çalışmalarıma bu şubede devam etmekteyim. 15 Şubat 2020 tarihinde de üyelerimizin takdiri ile İstanbul Anadolu Yakası derneğinin yeni başkanı olarak göreve geldim.

Kırım Derneği Anadolu Yakası Şubesi olarak yeni dönemde gerçekleştirmeyi planladığınız etkinlikler nelerdir?

Biz gelenekleri olan kurumsal bir yapıyız, daha önceki yönetim döneminde almış olduğumuz kararlar ve yapmakta olduğumuz etkinliklerimizi geliştirerek devam ettireceğiz. Yeni yönetim olarak bizim öncelikli amacımız, eğitimi desteklemek olacak. İmkanlarımız dahilinde, Kırım’dan gelerek üniversite okuyan öğrenci kardeşlerimize ve Türkiye’de yaşayan ihtiyaç sahibi soydaşımız olan öğrencilere burslar vermeyi planlıyoruz. Özellikle de kızlarımızın okumasını önemsiyoruz. Onları her alanda desteklemek önceliğimiz olacak.

“KÜLTÜRÜMÜZÜN KİTLELERE ULAŞTIRILMASI İÇİN DAHA ÇOK ETKİNLİK YAPMALIYIZ”

Türkiye’deki Kırım Tatar diasporası ve STK’lar, kamuoyunda Kırım konusunun gündeme getirilmesi adına neler yapabilir?

Derneklerin çalışma prensiplerine baktığımızda Kırım ile ilgili en önemli görevleri halkımızı bilgilendirmek ve bir araya getirmektir. Biz daha çok kişiye varlığımızı bildirmeli ve kendimizi ifade etmeliyiz. Toplum olarak kendimizi en iyi ifade edebildiğimiz alan da şüphesiz ki kültürümüz. Kültürümüzün icrası ve kitlelere ulaştırılması için daha çok etkinlik yapmalıyız. Bu sayede bilgilendirme toplantılarımızın ve konferanslarımızın ilgilileri de artacaktır. Özellikle gençlerimize ve çocuklarımıza yönelik programlar hazırlamak ve geleceğimize yatırım yapmak en önemli görevimiz olmalı. Birlikten kuvvet doğar diyen atalarımızın haklılığı ortada. Ayrı ayrı yaptığımız faaliyetlerimizin yanı sıra sivil toplum kuruluşları olarak beraber projeler yürütmeyi de önemsemeliyiz. Biz Kırım Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesi olarak, Kırım Tatar Milli Kurultayının çizgisine uygun hareket etmek kaydı ile gerek İstanbul’da gerekse de diğer bölgelerdeki tüm STK’lar ile iş birliği içerisinde çalışmaya hazırız.

“YAPTIĞIMIZ HER İŞTE GASPIRALI’NIN FİKİRLERİNİZ İZLERİNİ GÖRECEKSİNİZ”

Son olarak, Kırım Tatar kadınlarının Şefika Gaspıralı gibi bir örnek şahsiyeti bulunuyor. Siz de bir Kırım Tatar sivil toplum kuruluşunun yönetiminde görev alıyorsunuz. Bu konuda neler hissediyorsunuz?

Bu dönem yalnızca ben değil yönetim kurulumuzda toplam 4 kadın beraber çalışıyoruz. Şahsım ve yönetim kurulumuzdaki diğer kadın arkadaşlarım, bize tevdi edilen bu görevi büyük bir onur ile taşıyacağız. Kadınların etkin olduğu yönetim yapımızı derneğimiz ve camiamız adına şans olarak görüyoruz. Kırım Türk kadınlarının neler yapabildiği tarihte belgeleriyle mevcuttur. En önemli şahsiyetlerimizden birisi de elbette ki Şefika Gaspıralı hanımefendidir. Hem karakteri hem de çalışmaları ile örnek bir Kırım Tatar hanımefendisidir. Evvela eğitimcidir, bilfiil öğretmenlik yapmış, çocukların ve kadınların eğitimleri için gece gündüz çalışmıştır. Yine bir kadın olarak Kırım Tatar Milli Kurultayının Başkanlık Divanı üyesi olarak görev yapması da döneminin çok ilerisinde bir geniş görüşlülüğe sahip olduğunu gösteriyor. Malumunuz bizim genel kurulumuzda da divan başkanımız ve üyelerimiz kadınlardan oluşmaktaydı. Gördüğünüz üzere, onun örnek alacağımız pek kıymetli yönleri var. Ancak belki de hizmetlerinin en önemlisi Gaspıralı İsmail Bey gibi bir büyük adamın fikirlerini yaymak ve onlara günlük hayatta uygulama alanları açmak olmuştur. Bu, biz Kırım Tatar kadınlarına bıraktığı en önemli mirastır. Bu nedenle yaptığımız her işte, Gaspıralı’nın fikirlerinin izlerini göreceksiniz. Şahsım ve çalışma arkadaşlarım ile birlikte yalnızca görevde olduğumuz zamanlarda değil bir ömür boyunca başta Şefika Gaspıralı hanımefendi olmak üzere tarihi büyüklerimizi şiar edinerek her daim elimizden gelen tüm gayretimizle çalışacak ve gelecek nesillerimize bu kutlu mirasımızı aktaracağız.

Ömer Cihad Kaya/ QHA Ankara