Ankara’da, Ayaz Tahir Türkistan İdil Ural Vakfında 7 Mart 2020 tarihinde “Tarihte Türk Kadını” konferansı düzenlendi.
Türk dünyasından Türkiye’deki Türk kadınlarına, Kırım’dan Kazan’a tarihte Türk kadınının konuşulduğu etkinlik 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle gerçekleştirildi.
Ayaz Tahir Türkistan İdil Ural Vakfı Başkanı Tülay Duran tarafından “Millî Mücadelede Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti – Sivas”, Türk Tarih Kurumu (TTK) Kütüphane Müdürü Neşecan Uysal tarafından “Kitaba Adanan Bir Ömür: Mihin Lugal”, Kırım Derneğimiz Şefika Gaspralı Kadın İnisiyatifi adına Safiye Olgun “Kırım Tatarlarında Kadın” ve araştırmacı yazar-çevirmen Roza Kurban tarafından “Kazan Tatar Edebiyatında Fedakâr Tatar Kadını” başlıkları altında konuşmalar yapıldı.
Roza Kurban’ın, 8 Mart’ın kısaca tarihçesine değinerek yaptığı bilgilendirme ile başlayan anma konferansının ilk konuşmacısı “Millî Mücadelede Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti – Sivas”, başlığıyla Ayaz Tahir Türkistan İdil Ural Vakfı Başkanı Tülay Duran oldu.
Tülay Duran, “Anadolu’da iki ayrı kadın hareketi vardır ve çok önemlidir. Birincisi Selçuklular döneminde Bacıyan-ı Rum olarak kurulan yaşanılan savaşlarda güç birliği olarak kurulan dernek oluşumudur ve çok katkılar sağlanmıştır.” diyerek konuşmasına başladı.
Duran, ikinci önemli hareketin ise Anadolu’nun işgali sırasında devlet ve millet olarak vatanseverlerin bu işgallere karşı birleşmeye başladıklarında kadınların da içten hisleriyle güç birliği yaparak bir dernek kurma çabaları sonucu ortaya çıkan Anadolu Kadınları Müdafaa-yı Vatan Cemiyeti olduğunu söyledi.
Kaynak: QHA