•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, 27 Şubat 2020 tarihinde İdlip’te Rusya destekli Esed rejimi tarafından Türk askerlerine karşı yapılan ve 33 askerin şehit olduğu saldırıyla ilgili açıklama yayımladı.

    Konuyla ilgili yapılan açıklamada, Rusya Federasyonu’nun en korkunç ve otoriter rejimlere verdiği askeri desteğin arka planında onun Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş ile 6 yıldır devam eden Kırım işgalinin olduğunun belirtildi. Bu kapsamda, uluslararası teşkilatlara,  Rusya’yı uluslararası hukuka uygun hareket etmeye, diğer devletlerin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı göstermeye zorlamak için Rus enerji kaynaklarına tam ambargo da dahil olmak üzere uluslararası yasal mekanizmaları kullanma çağrısında bulunuldu.

    Açıklamanın tam metni şu şekilde:

    "Askeri personel ve sivillerin ölümüyle sonuçlanan İdlip vilayetinde gerginliğin tırmanması, Suriye diktatörü Beşar Esed rejimi ve Rusya Federasyonu askeri yönetiminin, Türkiye’nin İdlip vilayetindeki barışı koruma çabalarını engellemeye yönelik ortak saldırgan eylemlerinden kaynaklanmıştır.

    Suriye ve Rus askeri uçaklarının 27 Şubat 2020’de Türk ordusu konvoyuna yaptığı ortak saldırı sonucu, 33 Türk askeri şehit oldu, onlarca kişi yaralandı.

    Kırım Tatar Milli Meclisi, şehit olan Türk askerlerinin ailelerine ve yakınlarına, tüm Türk halkına en içten ve derin taziyelerini sunuyor.

    Kırım Tatar Milli Meclisi ayrıca, Beşar Esed rejimi ve Rus askerleri tarafından Suriye topraklarında işlenen suçların kurbanı olan sivillerin ailelerine ve yakınlarına da taziyelerini sunuyor.

    Kırım Tatar Milli Meclisi, uluslararası toplumun dikkatini şuna çekmek ister ki; Rusya Federeasyonu’nun diktatör Beşar Esed rejimi de dahil olmak üzere en vahşi ve otoriter rejimlere verdiği desteğin arka planında (Rusya’nın) Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş ile 6 yıldır devam eden Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) şehrinin işgali vardır.

    Kırım Tatar Milli Meclisi, Rusya’yı uluslararası hukuka uygun hareket etmeye, diğer devletlerin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı göstermeye zorlamak için uluslararası teşkilatları Rus enerji kaynaklarına tam ambargo da dahil olmak üzere uluslararası yasal mekanizmaları kullanmaya çağırıyor.

    Kırım Tatar Milli Meclisi, Rusya’nın NATO üye ülkelerine ve diğer egemen devletlere karşı yürüttüğü saldırgan eylemleri uygun ve sert bir karşılık alması gerektiği kanaatindedir."

    Pin It