•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Derneğimiz Genel Merkezinde, Kırım Tatar halkının millî kahramanı, I. Kurultay’ın yolbaşçısı, Kırım ve Doğu Avrupa Müslümanları Müftüsü, Kırım Tatar halkının unutulmaz lideri Noman Çelebi Cihan, şehadetinin 102. yıl dönümünde dualarla anıldı.

    Ekran Al nt s 1 3 715x434

    Doktor Ahmet İhsan Kırımlı Sosyal Tesisinde 22 Şubat 2020 tarihinde gerçekleşen anma programı, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Türkiye Gençlik Koordinatörü Fethi Kurtiy Şahin’in yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Toplantı kapsamında, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öğrencisi Ufuk Aykol, Kırım Tatar halkının istiklal mücadelesinde Numan Çelebicihan’ın yerini ve önemini anlattı. Aykol, Kırım Tatar Milli Tarihi hakkında bir de sunum gerçekleştirdi.

    bbbbbbb

    Anma programı, Dünya Kırım Tatar Kongresi Türkiye Gençlik Koordinatörü Fethi Kurtiy Şahin’in “Bilindiği üzere bu ay bizler için facialarla dolu bir ay; 2014 yılındaki vatanımızın işgali, 102 sene evvel yine bu ayda yolbaşçımız Noman Çelebi Cihan Bolşeviklerce vahşice katledilerek şehit edildi ve naaşı Karadeniz’e atıldı.” ifadeleri ile yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.

    cccccccc

    Şahin, Çelebi Cihan ve Gaspıralı’nın Kırım Tatar Milli Hareketinin tavırlarını, temel taşlarını koymuş olmalarının önemini anlamanın pek mühim olduğunu belirtti ve bugün hala çalışmalarını sağlayan prensiplerin o facialardan temel aldığını kaydetti.

    Toplantı kapsamında, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öğrencisi Ufuk Aykol, Noman Çelebi Cihan’ın mücadeleleriyle birlikte şehadetini anlattı ve Kırım Tatar Milli Tarihi hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

    87484027 1183971961994298 7802688131982950400 n

    Aykol, sözlerine İsmail Bey Gaspıralı ile Tercüman Gazetesi’nin neşrinin Kırım Tatar aydınlanması ve Kırım Tatar Milli Hareketini başlatan bir etken olarak görüldüğünden, Tercüman’ın Numan Çelebi Cihan ile ilgisine de değinerek başladı.

    Tercüman Gazetesi’nin Numan Çelebi Cihan’ın şehadetiyle ilgisini de açmamız gerekir diyen Aykol, “Tercüman 22 Nisan 1883’te neşredilmeye başlandı, 23 Şubat 1918’de şehadet nedeniyle Tercüman Gazetesinin Bolşeviklerin eline geçmemesi gayesiyle neşredilmesine son verildi. Böylece hem Numan Çelebi Cihan’ın hem Tercüman’ın şehadeti bir kabul görülmektedir.” dedi. Aykol, “Biz Numan Çelebi Cihan’ı ne kadar ansak da hep az kalacak. Ona ve yol arkadaşlarına, Kırım Tatar davasına layık olmaya çalışmalıyız.” diyerek sözlerini tamamladı.

    aaaaaa

    Ardından, Genel Başkan Yardımcımız Ömer Özel’in okuduğu Kuran tilavetinden sonra aşağıda da yer alan dua ile Kırım Tatar halkının antlı şehidi Numan Çelebicihan, sürgün ve göç yollarında hayatını kaybeden ve 2014 yılında Rusya tarafından Kırım’ın işgalinden sonra şehit olan tüm Kırım Tatarları için dua edildi.

    Ey!, yerni, kökni ve bular arasındakilerni yaratqan, bizlerni musulman qılğan,

                Dualarımıznı eşitken, er şeyni aqqınen bütünley bilgen ulu Allamız,

                Bütün maqtavlar, şukürler, er türlü dualar ve yalvaruvlarımız tek sañadır ey buyük Allamız,

                Yalıñız saña qullıq eter, saña sığınır, saña yalvarır ve tek senden yardım tilermiz,

                Ey şanı yüce Allamız;

                Yüce kitabıñ Quranı Kerimde “Maña dua etiñ, qabul eteyim”, dep buyurasıñ, bizler de saña dua etmek içün, şeidimiz Noman Çelebi Ciannı añmaq için şu yerde toplaştıq. İnanamız, işanamız; sen afu eticisiñ, afu etmekni seversiñ, bizlerni, ana-babalarımıznı ve butün musulmanlarnı afu et, bağışla! Bizlerge doğru yolnı körset, bu dunyada da obir dunyada da bizlerge yahşılıqlar ber! Yañlış işlerden ve yamanlıqlardan bizlerni saqındır!

                Ey yüce Rabbimiz;

                Şu yerde, Quranı Kerimden oquğan ayetlerimizni; daa başqa yerlerde vatandaşlarımıznıñ oqup bağışlağan hatimlerini, aşirlerini; butün dua ve salavatlarımıznı qabul eyle.

                Bularnıñ savabını, eñ başta  peyğamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (SAV) efendimizniñ aziz ve paq ruhuna ediye eyledik, iriştir Allam,

                Peyğamberimizniñ ashabına, ehl-i beytine ve butün peyğamberlerniñ ruhlarına da ayrı-ayrı bağışladıq, sen qabul eyle, Allam,

                Adları unutılğan, soyları kesilgen kimselerniñ de ruhlarına ediye eyledik, olarğa da yetkiz, Allam,

                Qırımnıñ 1783ünci yılda Rus Çarlığı tarafından işğalinden soñ artqan zulum ve basqılar sebebinden; dinini, tilini, can ve namusını qorçalamaq içün vatanlarını terk etmege mecbur olğan, zorlu köç yollarında yaki yerleşken diyarlarda ayatlarını coyğan atalarımıznıñ ruhlarına bağışladıq, qabul eyle Allam.

                Ayrıca, Qırımnıñ milliy küreşinde çoq mahsus yerleri olğan; “Tilde, Fikirde, İşte Birlik” şiarı ile butün Türk ve İslâm âlemini birleştirmek ideali oğrunda ömürini feda etken İsmail Bey Ğaspıralınıñ;

                18 May 1944 künü tañ vaqıtında, qapuları qaqılıp, yuqularından tursatılıp, evlerinden zornen çıqartılıp, ayvan vagonlarında Oral Dağlarına, Sibiryağa ve Orta Asiyağa sürülgen; ve bu pek qıyın ve ağır Sürgün yolculığında, avasızlıq, açlıq, hastalıqtan can bergen ve naaşları demiryolu çetlerine atılıp vahşi ayvanlarğa yem etilgen çoqusı balaçıq, qadın ve qart olğan onbiñlerce Sürgün şeidimizniñ ruhlarına da  bağışladıq, qabul eyle Allam;

                Ömürlerini Qırımnıñ müstaqilligi küreşine adağan Cafer Seydamet Qırımer, Müstecip Ülküsal, Amet İsan Qırımlı ve daa nice buyüklerimizniñ ruhlarına bağışladıq, qabul eyle Allam;

                Sovet canileri tarafından şeit etilgen Asan Sabri Ayvaz, Seyit Celil Hattat, Ablâkim İlmiy, Veli İbraim, 2014ünci yıl Mart ayında Qırımnıñ, Rusiye ordusı tarafından barbarca işğali sırasında, şovenist Rus silâlı küçleri tarafından qaçırılıp iskencenen şeit etilgen Reşat Ametniñ ve biñlerce başqalarınıñ ruhlarına,

                Ve hususan, bundan tamam 102 yıl evel bolşevikler tarafından şeit etilip, naaşı Qaradeñizge atılğan, “Ant Etkenmen, söz bergenmen millet içün ölmege” dep aytqan, Qırım Başmüftüsi, Qırım Tatar Cumhuriyeti Başnazırı Şeit Noman Çelebi Cihannıñ ruhlarına bağışladıq, iriştir Allam,

                Bu duağa qoşulıp, qollarını köterip âmin, âmin degen şu degerli cemaatımıznıñ da cümle keçmişleriniñ, soy-soplarınıñ ruhlarına bağışladıq, iriştir Allam,

                Baracaq yerlerini cennet eyle, qabirlerini cennet bağçalarından bir bağça qıl!

                Hastalarımızğa tez şifalar ber! Dertlilerimizni de eñ qısqa zamanda dertlerinden qurtar! Allam.

                Devletimizni, milletimizni, vatanımız Türkiye ve Qırımnı ve butün İslâm memleketlerini er türlü felâketlerden, afatlardan, belalardan, duşman ucüminden qorçala! Er daim tınçlıq ve barışıqlıq içinde yaşamaqnı bizlerge nasip et! Allam.

                Bugünde bugün Vatan Qırımda qıynalmaqta olğan, Rusiyeniñ basqı ve zulumı astında yaşağan vatandaşlarımızğa, yolbaşçılarımızğa yardımcı ol! Tez vaqıtta vatanımıznı işğalcilerden qurtar, bu yolda bizlerge yardımcı ol. Milletimizni, dinimizni ve tilimizni saqla!

    Dualarımıznı qabul eyle!

    ÂMİN! ÂMİN! ÂMİN!

    Ve selâmün alel mürselin.

    Vel hamdü lillâhi rabbil âlemin.

    El-FATİHA!

    Pin It