Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcılarından İlmi Umerov ve Ahtem Çiygöz 25 Ekim 2017 tarihinde Türkiye’ye gönderilmişti.
Kırım’daki işgalci mahkemenin sözde yargılamaları ile 8 yıl hapis cezası verilen Ahtem Çiygöz 3 yıldan beri esaret altındaydı. Parkinson hastalığı ile birlikte sağlık sorunları bulunan İlmi Umerov’a da 2 yıl hapis cezası düzenlenmiş olup önümüzdeki günlerde işgalci mahkemenin düzmece kararının uygulanması bekleniyordu.
İlmi Umerov, tedavi gördüğü hastanede sabah saat 7.00 de alıkonarak getirildiği Akmescit havaalanında karşılaştığı Ahtem Çiygöz’ü ancak baş selamı ile selamlayabilmişti. Bindirildikleri uçak ile önce Rusya’nın Anapa şehrine, oradan da Ankara’ya getirilen kahramanların yolculuk boyunca birbirleri ile konuşmaları engellenmiş ve herhangi bir bildirimde yapılmamıştı. Sibirya’ya sürgüne gönderildiğini düşünen Ahtem Çiygöz, Karadeniz üzerinde olduklarını anladığında Türkiye’ye gönderildiklerini tahmin etmiş, Ankara Esenboğa havaalanına indiklerinde düşüncesinin gerçekleştiğini görmüştü. Esenboğa Havaalanında Türk yetkilileri tarafından karşılanan Kahramanlarımıza daha sonra Kırım Derneği genel merkez yöneticileri ile Kırım Tatar teşkilat temsilcileri eşlik etmişti.
İlmi Umerov’un Avukatlığını da üstlenen Nikolay Polozov, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov hakkındaki tüm suçlamaların düşürüldüğünü 25 ekim 2017 tarihinde bildirmişdi.
Ankara’da bulunan Ukrayna Büyükelçiliğinde 26 Ekim 2017 tarihinde düzenlenen toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İlmi Ümerov açıklamasına, ”Çiygöz haksız bir şekilde suçlandı ve yargılandı, 8 yıl hapis cezası aldı. Bahsettiğim çabalar sayesinde Athem Çiygöz artık özgürdür. Kendi davamla ilgili çok şey söyleyebilirim. Yapmadığım şeylerle suçlandım. Aldığım ceza 2 yıl hapisti. Belirli çabalar sayesinde ben de şuan serbestim. Gerçekten müzakere süreçlerinden haberdar değildik ve şu an ileride bizi nelerin beklediği hakkında bir fikrimiz yok. Kırım sınırını geçmeye kalkışırsak neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Çünkü böyle bir girişim yapmayacağıma dair garanti vermedim. Kırım’a girmeye çalışacağım. Bence burada bulunan basın mensupları ve siyasetçilerin sorularını ancak o zaman daha iyi cevaplayabilirim.” şeklinde başladı.
Ahtem Çiygöz sağlık durumuyla ilgili soruları engellemek için, “Mücadele sırasında sağlık durumumuz önemli değildi. Biliyorsunuz ki cezaevi hücresi dış dünyadan izole edilmiş bir alandır.” ifadelerini kullandı. Cezaevi hücresinin koşullarını hatırlatan Çiygöz, “Dış dünyayla ilgili haberleri ve Ukrayna’dan aldığı desteği avukatı ve eşim sayesinde öğrendim” dedi. Çiygöz açıklamasında,”Tabii ki Avrupa ve Türkiye’nin destekleri çok sembolik. Mesela oradaki şahısın ben olması çok önemli değil tüm mahkumların Ukrayna halkının gücünün farkına varmaları çok önemli bir şey. Bu süreç içerisinde farklı mahkumlarla, radikallerle ve çok çeşitli insanlarla tanıştık söz konusu destekler bizleri bunlarla anılmaktan korudu.” dedi.
Basın toplantısındaki bazı sorulara ise aşağıdaki şekilde cevap verildi.
-KTMM Başkanı Rıfat Çubarov, Rusya’nın liderleri Vladimir Putin’den özür dilemenizi ve Kırım’ın Rusya’nın bir parçası olduğuna dair yazı istediklerini bildirmişti. Bu doğru mu ve başka şartları oldu mu?
Ahtem Çiygöz: "Böyle bir teklif geldi, ben kesinlikle istemedim. Ukrayna Cumhurbaşkanı, Ukrayna halkı ve Kırım halkına olan tutumum belli. Kabul etmiş olsaydım herkese ihanet etmiş olurdum. Cezaevinde bulunduğum zamanlarda, orada Ahtem değil KTMM milletvekiliydim. Belli ilkelerimiz var onlar devredeyken sağlık durumu bile geride kalıyor. O zamanlarda açıklama yaptığımda özgürlük cezaevi ile kısıtlanamaz ben burada da özgürüm diyordum. İnsanları ve kendi halkımı barışla gerçekleşecek bir savaşa çağırıyordum. Futbol maçları ve Camala’nın Eurovision’u kazanması gibi olaylar bizi mutlu ediyordu."
-Serbest kalmanızın şartları nedir?
Ahtem Çiygöz: "Serbet bırakılmadım ve onlardan hiçbir şey istemedim. Orada eve kadar eşlik ettiklerini yazıyorlar, beni aldıklarında babam ve oğlumla bile vedalaşamadım."
İlmi Ümerov: "Rusya’nın portresinden bahsetmek istiyorum. FSB temsilcileri iki hafta önce yanıma geldi ve Putin’den bağışlanma talep ettiğime dair bir yazı istediler. Ben kesinlikle teklifi reddettim. Söz konusu tekliften sonra her hangi bir konuşma yapılmadı. Dün sabah 7.00’de Bahçesaray’daki hastaneden beni aldılar ve havaalanına getirdiler. Hemen uçağa bindirdiler, Ahtem oradaydı. Fakat birbirimize sarılma fırsatı bile bulamadık. Ancak Ankara’ya indiğimizde sarılabildik.
Ben cezaevinde değildim, yurt dışına gidemeyeceğime dair bir yazı imzalamıştım. Bu nedenle benim için serbest bırakıldı demek doğru olmaz fakat mahkeme kararı devreye girdiğinde 2 yıl hapis cezası işleyecekti. Kırım’a dönüp dönemeyeceğime dair her hangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ahtem ile de şartlar konuşulmamış. Bu nedenle Kiev’deki basın mensupları ve siyasetçilerle daha detaylı konuşabileceğiz. İki hafta sonra Kırım’a dönmeyi planlıyorum. O zaman sorularınızın cevaplarına ulaşabileceksiniz. Rusya’dan asla kaçmayacağız. Şunu belirtmek isterim ki bizim buraya gelişimiz Kırım’ı geri almaya ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü sağlanmasına küçük bir işaretti."
Ortak basın toplantısının başlangıcında ikili Ukrayna Büyükelçiliği’nde olmaktan duydukları mutluluğu belirtirken, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun üstün çabaları için teşekkürlerini ilettiler.
Büyükelçi Andriy Sıbiga ise Ukrayna Büyükleçisi olarak tüm Türk dostlarına teşekkürlerini iletirken, bugün yaşanan olayların önemine dikkat çekti. Dün 25 Ekim’de Cumhurbaşkanı Poroşenko’nun şahsi sosyal medya hesabından Erdoğan’ a ettiği teşekkür mesajını hatırlatan Sygba, Ukrayna toprak bütünlüğünü sağlamadaki adımları ve Kırım için şahsi çabaları nedeniyle Erdoğan’a minnettar olduklarını belirtti.
Umerov ve Çiygöz 26 Ekim 2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde görüştükleri Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bizzat teşekkürlerini bildirdiler.
27 Ekim 2017 sabahında Ankara Esenboğa havalimanından, İstanbul üzerinden Kiev’e giden Umerov ve Çiygöz, Borispol havalimanında da bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısına Kırım Tatar halkının lideri Mustafa A. Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov’da katıldı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Kremlin’in eski siyasi mahkumları Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcıları İlmi Ümerov ve Ahtem Çiygöz’e 27 Ekim 2017 tarihinde Ukrayna devlet nişanlarını takdim etti.
Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz'e 3. derece Üstün Hizmet Nişanı, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’a ise 2. derece Üstün Hizmet Nişanı verildi.
Kırım Derneği Genel Merkezi olarak Ahtem Çiygöz’ün özgürlüklerine kavuşmasında emeği geçen herkese teşekkür eder, özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, aralarında derneğimizin de bulunduğu müracaatlara kayıtsız kalmayarak yapmış olduğu girişimlerden dolayı şükranlarımızı sunarız.
Kaynak: QHA