• Derneğimiz Genel Merkez yeni binasının resmi açılışı 7 Ağustos 2019 tarihinde Milli liderimiz Mustafa A. Kırımoğlu ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy tarafından gerçekleştirildi.

67776646 2379151978989711 9063946093527564288 nTürkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy, Ankara’daki ilk durağı Anıtkabir’in ardından Milli Liderimiz Mustafa A. Kırımoğlu birlikte Derneğimiz Genel Merkezinin yeni binasının açılış törenine katıldı.

AİK sosyal tesisi

Yeni binamızın ortaya çıkmasında ve Derneğimizin kurumsallaşmasında büyük katkıları olan merhum Genel Başkanımıza bir vefa göstergesi olarak “Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi” adı verilen Genel Merkez yeni binamızın açılış törenine, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ile birlikte değişik ülkelerin büyükelçileri, büyükelçilik temsilcileri, Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Türkiye’deki Kırım Tatar Derneklerinin temsilcileri ve Ukrayna derneklerinin temsilcileri katılım gösterdi.

bina gezdirme

Dernek yetkilileri ile beraber binayı gezen Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, yeni açılan Genel Merkez binasının açılışına binaen okunan duaya iştirak etti.

omer ozel2

Genel Başkan Yardımcımız Ömer Özel tarafından yapılan açılış duasında; Merhum Genel Başkanımız Dr. Ahmed İhsan Kırımlı, sürgün ve muhaceret kurbanları ile şehitlerimiz anılarak rahmet dilendi, yeni binanın Kırım Tatar Milli hareketine, vatandaşlarımıza ve insanlığa faydalı olması temennisinde bulunuldu.

mukremin sahin2

Okunan duanın ardından, Genel Başkanımız Mükremin Şahin açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Şahin şu ifadelerde bulundu:

“Bugün, Türkiye’de bulunan en büyük Kırım Tatar teşkilatı ise Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği (Kırım Derneği) isimli derneğimizdir. 1955 senesinde kurulan derneğimiz, 21 Aralık 1992 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’nun kararıyla  kamu yararına dernekler statüsü kazanmıştır. Günümüzde yurt içinde 1 Genel Merkez, 25 şube ve 3 temsilciliğin yanı sıra yurt dışında 5 temsilcilik  ile faaliyetlerine devam etmektedir. Derneğimiz dışında Türkiye’de 20 kadar daha Kırım Tatar sivil toplum kuruluşu faaliyet göstermektedir. Bu derneklerle organik bir bağımız bulunmuyor olsa bile Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Tatar Milli Meclisi’nin kararları doğrultusunda ortak projeler yürütmeye devam etmekteyiz. 2014 senesinde, vatanımız Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından işgal edilmesinden sonra bahsi geçen bütün sivil toplum kuruluşları Kırım Tatar halkının haklarını savunmak, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklemek ve Kırım’da yaşanan insan hakları ihlallerini dünyaya duyurabilmek adına “Türkiye’deki Kırım Tatar Teşkilatları Platformu” adı altında bir araya gelmişlerdir. Bu platformun çalışmaları ile 2. Dünya Kırım Tatar Kongresi 1-2 Ağustos 2015 tarihinde Ankara’da toplanmıştır. Bu toplantıda Kongrenin Genel Başkan Yardımcılığına bendeniz (Genel Başkan, Mükremin Şahin) seçilirken, Genel Başkan Vekilimiz Namık Kemal Bayar ise Kongrenin Genel Sekreterliği görevine getirilmiştir. Bu görevlerimizi halen daha ifa etmekteyiz.

ms konusma1

Kırım Tatar halkı bütün siyasi mücadelesini haklının ve demokrasinin yanında inşa etmiştir. Bu doğrultuda halkımız, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü desteklemektedir ve Ukrayna’nın verdiği mücadeleyi kendi mücadelesi olarak kabul etmektedir.

Kırım'daki işgalin sona erdirilmesi ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün sağlanması aslî arzumuzdur. Cumhurbaşkanlığınız döneminde bu gaye ile yoğun çabalarınızı ve işgalin son bulacağını umuyor ve bekliyoruz.

Sözlerimi bitirirken bir kere daha dile getirmek istiyorum;

Yaşasın Ukrayna ve Türkiye Dostluğu!

Yaşasın Kırım Tatar Halkı!

Konuşma metninin tamamı için tıklayınız.

UKRAYNA CUMHURBAŞKANI ZELENSKİY, KONUŞMASINDA “EY GÜZEL KIRIM” İFADELERİNİ KULLANDI

zelenskiy2

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy, konuşmasında, Kırım Tatar ve Ukrayna diaspora temsilcilerine teşekkür ederek, dernek yetkililerine misafirperverlikleri için teşekkür etti. Bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğini de hatırlatan Zelenskiy, görüşmede Kırım’ın işgali ve Rusya Federasyonu tarafından uygulanan insan hakları ihlallerine dikkat çekeceğini ifade etti. Zelenskiy konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

zelenkiy

“Değerli Ukraynalılar ve değerli Kırım Tatar halkı temsilcileri, değerli kurucular, değerli basın mensupları, değerli misafirler, saygı değer beyefendiler ve hanımefendiler, burada Kırım Tatar derneğinin misafirperverliğinde sizlerle buluşmaktan son derece mutluyum. Burada, Ukraynalı ve Kırım Tatarlarından oluşan büyük bir aile olarak  bir araya gelmemiz çok semboliktir. Bugün, Türkiye Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan beyefendi ile bir görüşmem olacak ve bu görüşme esnasında Kırım işgali ve Rusya Federasyonu tarafından Ukraynalı ve Kırım Tatarlarına karşı yapılan düzenli ve kabul edilemez insan hakları ihlallerini ele alacağız. 75 sene önce Sovyet rejimi çok korkunç bir suç işledi. Dostlarım Kırım Tatarları bana büyüklerinin neler yaşadıklarını anlattılar. O sürgün günü, sabah saat 4’te büyük bir felaketle karşılaştılar. Tüm bu acı sürgün hatıralarına rağmen, herkesin çok iyi bilmiş olduğu ünlü bir şarkı yazıldı ‘Ey güzel Kırım’. Bu şarkı, kaybedilen vatanı ve bütün halkın yaşamış olduğu acıyı anlatıyor. O zaman 18 Mayıs 1944 tarihinde saat 4 olarak bilinen saat, Kırım Tatar halkının hayatında trajik bir şafak olarak biliniyor. O günden sonra, bütün bir halkın karşılaşabileceği bütün bu acılar bitmesi gerekirken 2014 yılında bu felaket yine döndü. Bugün 21.yüzyılda Rusya yine, Kırım Tatar halkına ızdırap ve acı veriyor. Bu ızdırap esnasında çok küçümseyici baskılara başvuruyor. Birçok Kırım Tatarı kendi vatanının kendi evini yine terk etmek zorunda kaldı, fakat kalanlar ise tutuklanmalara aramalara ve sürekli devam eden baskılara maruz kalıyor. Kırım Tatarlarına 18 Mayıs tarihinde mitingler yapmak yasak. Yaşamış oldukları sürgün esnasında, kaybetmiş oldukları insanların hatırasını anmak yasak ve açıkçası onları tamamen görmezlikten gelmeye çalışıyorlar. Çünkü bütün medyada sürekli olarak sadece Tatar kelimesi kullanılıyor ve böylece “Kırım” kelimesini bilerek düşürerek sizin kimliğinizi küçümsüyorlar. Kırım’daki Rus işgalci yönetiminin, Kırım Tatarlarına karşı uygulamış oldukları insan hakları ihlalleri planlı ve devamlı olarak uluslararası toplumun dikkatini çekiyoruz ve böyle davranmaya davranmaya devam edeceğiz ve aynı zamanda göç etmek zorunda kalan Kırım Tatarlarının, meselelerini sorunlarını yakından takip ediyoruz. Çünkü bu insanlar, Kırım’ı Rus saldırganlığından dolayı terk etmek zorunda kaldılar ve ben size söz veriyorum ki Ukrayna,  kendi vatanını terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarlarını kendi sorunlarıyla baş başa bırakmayacaktır. Aynı zamanda kendi akrabalarınızı ve öz toprağınızı ziyaret etmeniz gerektiğini anlıyoruz. O yüzden en yakın zamanda orta vadede, özellikle Kırım’ı ziyaret etmek için izni alma sürecindeki kolaylaştıracak ilgili hükümler kabul edilecektir. Genel olarak Kırım’ı Ukrayna’ya döneceği günün olacağına inanıyorum ve o gün ayrılmak zorunda kalan Kırım Tatar aileleri  bir masa arasında toplanacaklar ve o zaman ‘Ey güzel Kırım’ şarkısı sadece bütün bu çekmiş olduğunuz zorlukların bir anısı olarak söylenecek. Bundan sonrası tarihimizde sadece buzlu şafaklar olarak kalacak. Değerli dostlar, bu vesile ile Ukrayna ve Kırım Tatar diasporasına Ukrayna ile dayanışma içinde oldukları için ve Ukrayna’yı bu zor zamanlarında destekledikleri için hepinizin huzurunda şükranlarımı sunmak istiyorum. Ukrayna ile Türkiye arasındaki ilişkilerine sağlamış olduğunuz katkılardan dolayı hepinize çok minnettarım. Fakat insanlar arası ilişkiler en büyük kazancımızdır ve bu kazanım çerçevesinde birinize herhangi bir bürokratik kısıtlama, vize hatta yurt dışı pasaport olmadan verebilmemiz son derece önemlidir. Son yıllarda Türkiye’nin farklı şehirlerinde yeni Ukrayna dernekleri kuruldu. Bugün bu Ukrayna dernekleri başkanları aramızda yer alıyor. Hepinizi görmekten dolayı çok mutluyum. Sizin yoğun çalışmalarınız sayesinde Türkiye’deki Ukrayna diasporası git gide daha güçlü oluyor ve gerçekten çok önemli bir güce dönüşüyor. O yüzden sizin de yanımızda olması çok önemli ve sizlerin söz konusu yeni Ukrayna inşasına katılmanızı istiyorum. Her şey için çok teşekkür ederim. Yaşasın Ukrayna. Yaşasın Kırım!

MUSTAFA ABDÜLCEMİL KIRIMOĞLU: KIRIM İŞGALDEN KURTARILMADAN, KIRIM TATARLARININ ORADA BİR GELECEĞİ YOK

Mustafa Aga

Ukrayna Cumhurbaşkanının ardından kürsüye gelen Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, yeni seçilen Ukrayna Cumhurbaşkanından Kırım’ın işgalden kurtarılması için beklentilerinin büyük olduğunu vurguladı.

Kırımoğlu, “Sayın Ukrayna Cumhurbaşkanı, değerli arkadaşlar, herkesin malumu olduğu gibi bu yıl 21 Nisan’da Ukrayna’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri oldu. Bu seçimlerin sonucunda genç bir insan, Volodımır Zelenskiy, Ukrayna Cumhurbaşkanı seçildi. Biz, Kırım’da işgal altında yaşayan, mecburi olarak Kırım’ın dışına çıkan ve diasporada yaşayan Kırım Tatarları olarak, elbette sizden büyük beklentilerimiz var. Bizim için elbette en önemlisi Kırım yarımadasının, ana vatanımızın bir an önce işgalcilerden kurtarılmasıdır. Çünkü aksi takdirde, Kırım Tatarlarının orada bir geleceği yoktur. Bu meselede elbette Cumhurbaşkanının pozisyonu çok önemlidir. Daha önce de, Cumhurbaşkanı sözleriyle bu konuda pozisyonunun net olduğu dile getirdi. Toprağımızı işgalden kurtarmak için bir kaç yol var. Bu yolların içinden ilki, yerli halkların hak ve hukuklarının korunması geliyor. Bu nedenle yapılması gereken, mevcut olan Kırım Otonom Cumhuriyeti’nin statüsünün değişmesi ve bunun “Milli Muhtar Cumhuriyet” şekline dönüştürülmesidir. Bu konuda epeyce çalışmalar yapıldı ve anayasa değişim projesi yapıldı. Bir ay önce, Ukrayna’da geçirilen Parlamento seçimleri ile Sayın Cumhurbaşkanının partisi büyük bir çoğunluk sağladı. Şimdi gerekli kanunların kabul edilerek, anayasanın değişmesi çok kolay olacak. Sayın Cumhurbaşkanından elbette bu değişimleri bekliyoruz.

Türkiye’deki Kırım Tatar diasporası en büyük diasporamız ve sizden de elbette beklentilerimiz çok. Sayın Zelenskiy’in sözlerine çok teşekkür ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti, Ukrayna için son derece önemli ve Kırım Tatar diasporası, elbette Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkileri sağlamlaştırmaya vesile olacak. Bu açıdan yeni açılan binanız hayırlı olsun, Milletimize ve size çalışmalarınız da başarılar diliyorum” değerlendirmelerinde bulundu.

REFAT ÇUBAROV: BU DOSTANE ORTAMIN BİR DAHA ÖZGÜR KIRIM’DA, BAHÇESARAY’DA OLMASINI DİLİYORUM

Refat cubar2

Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Refat Çubarov da, bu etkinliğin sadece Kırım Derneği Genel Merkezinin açılışı olmadığını, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile bu açılışın gerçekleşmesi ve Kırım Tatar diasporasının bir arada olması açısından da son derece önemli olduğunu dile getirdi. Çubarov, konuşmasında Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy’e, buradaki diasporanın Ukrayna ve şahsı için ne kadar değerli olduğunu ve Türkiye’ye gelen diasporanın hangi şartlarda buraya göç etmek zorunda olduklarını çok iyi bildiğini ifade etti.

Çubarov, Kırım kökenli insanların hafızalarında halen bu durumun canlı olduğunu ve bunun nedeninin 230 sene önce Rus işgalcilerin Kırım Tatarlarının ana vatanını işgal ettiğini hiçbir zaman unutmadıklarını vurguladı.

Çubarov, “Sayın Cumhurbaşkanı, gayemiz tabii ki de, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü. Şu an geçici olarak Rus işgali altında olan Kırım Tatar halkının geleceğinin sadece Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden sonra mümkün olacağını biliyoruz. İkinci olarak, bu sabah kolluk kuvvetleri temsilcileriyle bir araya geldiğinizi biliyoruz. Dün ne yazık ki, ateşkes anlaşmasının ihlalinden dolayı 4 askerimiz öldürülmüştür. Ve o yüzden, ikinci en önemli hedefimiz de insanların hayatlarıdır. Şu an, hapishanelerde bulunan insanların serbest bırakılması için çaba sarf ettiğinizi biliyoruz. Sizin de daha önce belirttiğiniz gibi her insan bizim için değerlidir. 24 Ukraynalı denizci de, Kırımlı siyasi tutsaklar da, Ukraynalı siyasi tutsaklarda bizim için değerlidir ve aralarında bir fark yoktur. En önemli değerimiz insan hayatıdır.

İnsanlarımızı, hapishaneden kurtarmak aynı zamanda, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü yeniden tesis etme ve Kırım’ı işgalden kurtarmak bizim en birinci önceliğimizdir. Rusya, baskı uygulayarak, bizi Kırım’dan kovmak istiyor. Buna müsaade etmememiz lazım. Bütün bunlar için biz, size yardım ve her türlü desteğe hazırız. Biz bunu çok istiyoruz. Ve buradaki dostane ortamın bir daha özgür Kırım’da, Bahçesaray’da olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

KTMM Başkanı Çubarov’un ardından, Türkiye’deki Ukrayna dernekleri adına Marmaris Ukrayna Derneği Başkanı Olena Topçu, Cumhurbaşkanı Zelenskiy’e hitap ederek, Türkiye’deki Ukrayna diasporası adına kendisine teşekkür etti.

Fotoğraf: Mustafa GÜLTEKİN

Video: Nedim Ergün Kırımlı