Ankara’da “Doğumunun 100. Yılında Cengiz Dağcı’ya Armağan” adlı kitabın tanıtım etkinliği düzenlendi. Bengü Yayınları tarafından 2019’da basılan ve Alev Sınar Uğurlu ile Selçuk Kırlı editörlüğünde hazırlanan kitabın tanıtımı, 19 Nisan 2019 tarihinde Kabakçı Konağı Kültür Merkezinde yapıldı.
Avrasya Yazarlar Birliği ve Türk Ocakları Bursa Şubesi ortaklığında gerçekleştirilen etkinlikte, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, Önceki Dönem Genel Başkanımız ve Yönetim Kurulu Üyemiz Tuncer Kalkay, Türk Ocağı Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı, kitabın editörlerinden Prof. Dr. Alev Sınar Uğurlu, Cengiz Dağcı anısına birer konuşma geçekleştirdi.
DAĞCI VE UYGURER ANILDI
Toplantı, Cengiz Dağcı ile Dağcı’nın 2 gün önce vefat eden arkadaşı Zehra Karabaş Uygurer’in rahmetle anılmasıyla başladı. Duadan önce Uygurer’in İkinci Dünya Savaşı yıllarında Dağcı ile aynı mülteci kampında bulunduğu hatırlatıldı.
DAĞCI’NIN VASİYETİ
Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Doç. Dr. Yakup Ömeroğlu yaptığı konuşmada, Cengiz Dağcı ile ilgili bir faaliyette bulunmanın kendiler için onur olduğunu ifade etti.
Cengiz Dağcı’nın Kırım’a defninin çok mühim olduğunu söyleyen Ömeroğlu, Dağcı’nın vasiyetinin gerçekleştiğini ifade etti. Ömeroğlu, bu hadisenin Kırım Tatarları bakımından büyük önem arz ettiğini sözlerine ekledi.
Türk Ocakları Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı, kitabı yayınlayan Bengü Yayınlarına teşekkür ederek konuşmasına başladı.
Bursa Türk Ocağı olarak birkaç yıldır, gelecek nesillere aktarılmak üzere, dünya çapında da büyük katkılar sunmuş ancak Türkiye’de de çok iyi tanınmayan Türklerin bilimsel bir platformda tartışılacağı bilgi şölenleri düzenlediklerini ifade eden Kırlı, şölenlerin Türk Dünyasından akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştiğini ve her şölenin sonunda birer kitap yayınladıklarını da aktardı.
ULUSLARARASI BİLGİ ŞÖLENİ
Bununla bağlantılı olarak uluslararası alanda ikinci bir bilgi şölenleri dizisi gerçekleştirdiklerini söyleyen Kırlı, geçen yıl ikincisi düzenlenen şölenlerde, devleti olmayan Türk topluluklarının dilleri, tarihleri, edebiyatları ve inanç sistemleriyle ilgili tartışmalar gerçekleştirildiğini de ifade etti.
“YENİ BİR MEDENİYET ALTERNATİFİ”
Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz ise “Milletlerin büyük değerleri vardır. Bu büyük değerlerin iyi bilinmesi, tanınması ve gelecek nesillere anlatılması ve onlara miras bırakılması milletin devamlılığı açısından son derecede önemlidir.” dedi.
Bu nedenle bu tür faaliyetler gerçekleştirdiklerini ifade eden Öz, Türk Dünyasının dil ve gönül birliğini sağlamada büyük katkı sunduklarını da söyleyerek, dünyaya yeni bir medeniyet alternatifi sunma iddiasında bulunduklarını ve bu nedenle Türk Dünyasında birlik ve beraberliğin sağlanması gerektiğini vurguladı.
“VATANINDAN KOPMUŞ AMA RUHU O TOPRAKLARDAN KOPMAMIŞ İNSANLAR”
Öz ilaveten, “Asli değerleri bize gösteren Cengiz Dağcılar, Aytmatovlar ve bunlar gibi nice değerlerin verdikleri mesajları iyi anlamamız lazım. Bunlar meselesi, derdi olan insanlardır. Bu insanlar, özellikle de Cengiz Dağcı, vatanından kopmuş ama asla ruhu o topraklardan kopmamış insanlardır.” ifadelerini kullandı.
“TÜRK DÜNYASI’NA MÂL OLMUŞ BİR İNSAN”
Önceki Dönem Genel Başkanımız ve Yönetim Kurulu Üyemiz Tuncer Kalkay ise Cengiz Dağcı’nın büyük bir değer olduğunu ifade ederek, bu gibi değerleri korumanın herkes için bir görev olduğunu vurguladı.
“Cengiz Dağcı’nın sadece Kırım Tatarlarının değil, tüm Türk Dünyasına mâl olmuş bir insan. Nasıl mücadele edileceğini, vatanın, dilin, kültürün nasıl savunulacağını anlatan bir insan. Hayatı boyunca eserler vermiş, bilinmeyen Kırım’ı o karanlık dönemde eserlerine taşımış, bugüne taşımış.” diyen Kalkay, işgal altındaki Kırım’ın insanların gündemine taşındığını ve Kırım meselesinin kanayan bir yara olduğunu ifade etti.
Kırım Tatarlarının zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Kalkay, “Bu halkın feryadını duyurabilmek için bizim Cengiz Dağcı’lara ihtiyacımız var. Cengiz Dağcı yavaş yavaş hak ettiği yeri buluyor.” dedi.
“DAĞCI ROMANLARINDAKİ YERİNE KAVUŞTU”
Cengiz Dağcı’nın vefat ettikten sonra Türk Dünyasının ve Türkiye’nin vefa borcunu yerine getirdiğini söyleyen Kalkay, “Cengiz Dağcı’nın hiç beklenmeyen ölümüyle birlikte, onun nasıl defnedileceği konusunda bir takım problemlerle mücadele ederken, Türkiye Cumhuriyeti çok büyük bir alicenaplık gösterdi ve ona yakışır bir cenaze tören düzenlendi. Dağcı, romanlarındaki yerine kavuştu.” ifadelerini kullandı.
KİTAP 36 AKADEMİSYEN İŞ BİRLİĞİNDE HAZIRLANDI
Kitabın editörlerinden Prof. Dr. Alev Sınar Uğurlu, Cengiz Dağcı’ya doğumunun yüzüncü yılında bir doğum günü armağanı vermek istediklerini söyleyerek kitabın 36 akademisyenin iş birliğinde hazırlandığını ifade etti.
Kitabın iki bölümden oluştuğunu aktaran Uğurlu, “Birinci bölümde Türkiye’deki akademisyenlerin yazıları var, toplam 22 akademisyen farklı üniversitelerden. İkinci bölümde ise Türk Dünyasından; Kırım, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan’dan olmak üzere 14 akademisyen var.” diye kaydetti.
Kitabın ikinci bölümünün kendileri için çok anlamlı olduğunu söyleyen Uğurlu, “Belki de ilk defa Türkiye dışındaki akademisyenler Cengiz Dağcı’dan söz ediyorlar, bizim kitabımızda.” dedi.
MÜSLÜMAN TÜRKLERİN SESİ
Kırım Türklerine bir diaspora uygulandığını belirterek göçler ve sürgün sürecini hatırlatan Uğurlu, Cengiz Dağcı’yı Kırım Türklerinin ‘ezeli ve ebedi sesi’ olarak nitelendirdi ve kitaba katkı sunan akademisyenlerin de Dağcı’yı tüm Müslüman Türklerin sesi olarak nitelendirdiğini söyledi.
Son olarak şair Ali Akbaş, Dağcı’nın Kırım’a dönüşü üzerine yazdığı “Cengiz Vatana Döndü” adlı şiirini okudu. Konuşmaların ardından, okuyucular kitaplarını editör ve yayıncılara imzalatma fırsatı buldu.
Toplantı için Bursa’dan katılan Uludağ Üniversitesi’nden Dr. Minara Aliyeva Çınar, “Nesip Yusufbeyli’den Şefika Gaspıralı’ya Mektuplar” adlı eserini Önceki Genel Başkanımız Tuncer Kalkay’a imzalayarak takdim etti.
Kaynak: Kırım Haber Ajansı (QHA)