•             Altın Orda ve Kırım tarihine dair pekçok önemli eseriyle tanınan tarihçi, ekonomist ve filozof Prof. Dr. Eduard Salmanoğlu Kulpin-Gubaydullin 24 Haziran 2015 gecesi geçirdiği kalp krizi neticesinde Moskova’da vefat etti. Tanınmış bilim adamı 26 Haziran 2015’te Moskova’da toprağa verildi.

1939’da Bakü’de dünyaya gelen Kulpin-Gubaydullin, ünlü Kazan Tatar tarihçi Gaziz Gubaydullin’in (Aziz Ubeydullah) torunuydu. Gaziz Gubaydullin torunu Eduard’ın doğumundan önceki yıl Stalin rejimi tarafından katledilmişti. Eduard Kulpin-Gubaydullin Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü mensubu olup, 300’den fazla ilmî eserin sahibiydi. Kulpin-Gubaydullin Zolotaya Orda (Altın Orda) adlı eseri ile 2011 yılında Kırım’ın en prestijli ilmî ödülü olan Uluslararası Bekir Çobanzade Ödülü’ne lâyık görülmüştü. Kırım Tatarlarının tarihî ve aktüel meselelerine büyük ilgi gösteren Kulpin-Gubaydullin 1992 yılından itibaren Kırım’da “İnsan ve Çevre” konulu uluslararası konferansları düzenlemekteydi.