• Kerçli olup, Bekmambet Bey ile Zeynep Hanım’ın oğlu olan Edip Bekman II. Dünya Savaşı sırasında vatanı Kırım’ı terk etmek zorunda kaldı. Savaş esnasında ve sonrasında Almanya’da mülteci kamplarında geçirdiği uzun ve tehlikeli yıllardan sonra 1948’de Türkiye’ye kabul edildi.

Türkiye’de başarılı bir işadamı olarak temayüz eden Edip Bekman, kendisi gibi Kerçli olan eşi Faize Bekman ile birlikte Kırım Derneği’ne ve Emel Dergisi’ne maddî ve manevî hiç bir desteği esirgemedi.

Edip Bekman’ın cenazesi 1 Kasım 2014 günü Ataköy 5. Kısım Ömer Duruk Camii’nde kılınan cenaze namazını müteakip Eski Kozlu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Kırım Derneği Genel Merkezi olarak başta Faize Bekman olmak üzere bütün Kırım Tatar halkına başsağlığı ve merhuma Allah’tan rahmet ve mağfiret dileriz.