Prof.Dr. Halil İnalcık Vefat Etti
Türkiye’deki Kırım Tatar diasporasının mensubu, Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük tarih âlimi olarak “TARİHÇİLERİN KUTBU” unvanına sahip Prof.Dr.Halil İnalcık emir Allah 25 Temmuz 2016 salı günü Ankara’da tedavi görmekte olduğu hastahanede hayatını kaybetti..
Halil İnalcık 26 Mayıs 1916’da Seyit Osman Nuri Bey ve Ayşe Bahriye Hanım’ın evladı olarak İstanbul’da dünyaya geldi. İlk tahsilini 1923-1930 yılları arasında Ankara Gazi Mektebi’nde yapan İnalcık, orta öğrenimine bir yıl Sivas Muallim Mektebi’nde devam etti. Ardından orta tahsilini 1931 ’de Ankara Gazi Muallim Mektebi’nde tamamladı. Lise eğitimini ise o dönemin en iyi okullarından biri olan Balıkesir Muallim Mektebi’nde yaptı. 1936 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yeni Çağ Tarihi bölümünde yüksek öğrenimine başladı. Yeni Çağ Tarihi Kürsüsü’nde M. Göker, B. S. Baykal ve F. Köprülü’nün derslerini takip etti. 1940’ta mezun olan İnalcık, Timur üzerine hazırladığı bir seminerle Fuad Köprülü’nün dikkatini çekti, onun takdir ve tavsiyesiyle 30 Nisan 1940’da aynı fakültede Yeni Çağ Kürsüsü’ne ilmî yardımcı tayin edildi. 1942 yılında “Tanzimat ve Bulgar Meselesi” adlı doktora tezini verdi. 28 Nisan 1942’de Yeni Çağ Kürsüsü’ne asistan olarak atanan İnalcık, 15 Aralık 1943’te “Viyana’dan Büyük Ricat’e Osmanlı İmparatorluğu ve Kırım Hanlığı” isimli teziyle doçent oldu. 1945’te Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Şevkiye Işıl hanımla evlendi. Araştırma sahasını doktora tezinden itibaren Osmanlı İmparatorluğu’nun sosyal ve ekonomik meselelerine yoğunlaştıran İnalcık, İstanbul’da Osmanlı arşivlerinde ve Bursa şer’iyye sicilleri üzerinde araştırmalar yaptı. 1947’de Türk Tarih Kurumu üyeliğine seçildi. Uzun yıllar aynı fakültede Osmanlı ve Avrupa tarihi üzerine dersler verdikten sonra 1972 yılında Chicago Üniversitesi Tarih Bölümü’ne "Osmanlı Tarihi Üniversite Profesörü" olarak davet edildi.1973 yılında kitabı “The Ottoman Empire The Classical Age 1300-1600” yayımlandı. Yurt içi ve dışında çeşitli üniversitelerden fahri doktora payeleri aldı. 1993 yılında Bilkent Üniversitesi’ne davet edilen İnalcık burada Tarih bölümünü kurdu. Ölümüne kadar Bilkent Üniversitesi Osmanlı Tarihi Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora öğrencilerine seminer dersi vermeye devam etti.
Çok iyi düzeyde Osmanlı Türkçesi; iyi düzeyde İngilizce, Fransızca, Almanca; orta düzeyde de Arapça, Farsça ve İtalyanca bilen İnalcık’a dünyanın pek çok önemli üniversitesinden fahri doktora unvanı verilmişti. Ayrıca 20. yüzyıl sona ererken Cambridge Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından dünyada sosyal bilimler alanında sayılı 2000 bilim adamı arasında gösterilmişti.
Hayatı ve tarihçiliğini anlattığı “Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık Kitabı” adlı söyleşi kitabı Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından 2005 yılında yayımlanmıştı.
Aslen Kırım Tatarı olan İnalcık’ın dedesi Bahçesaray Han Camii Müezzini idi. Kırım Tatar Millî Hareketi’nin diasporadaki liderleri Cafer Seyit Ahmet Kırımer ve Müstecib Ülküsal’ın yakın dostu ve çalışma arkadaşı olan Prof.Dr. Halil İnalcık, Kırım Tatar halkının çalışkanlığının, bilime ve eğitime verdiği önemin bu dünyada vücut bulmuş bir timsali idi. O’nun hayatı ve eserleri gelecek nesillerimize her zaman örnek olacaktır.
Kırım Tatar halkının sonsuza kadar gurur duyacağı vatandaşımız Prof.Dr. Halil İnalcık’a Allah’tan rahmet, milletimize ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.
- Gösterim: 3862