• Derneğimiz Genel Merkez 2010 Yılı Faaliyet Raporu

1.       Genel Merkez binamızda 9 Ocak 2010 tarihinde Kızılay tarafından kan bağışı kampanyası düzenlenmiştir.

2.       Derneğimizce, 10 Şubat–10 Nisan tarihleri arasında; LÖSEV tarafından yaptırılan Lösemili Çocuklar Köyü’nün ihtiyaçlarını karşılamak üzere gönüllülük esasına dayanan ayni yardım kampanyası düzenlenmiş ve toplanan yardımlar tutanakla LÖSEV’e teslim edilmiştir.

3.       Derneğimiz ve Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Klübü’nün ortak organizasyonu ile 20 Şubat 2010 tarihinde Eskişehir’de Kırım Tatar Edebiyatı Şiir Günü ve Noman Çelebi Cihan’ı Anma Programı düzenlenmiştir.

4.      Geleneksel Kırım Gecemiz 20 Mart 2010 tarihinde Keçiören Belediyesi Halil İbrahim Sofrası tesislerinde 1000 kişilik bir katılım ile düzenlenmiş, Gecede Derneğimiz halkoyunları ekibi, Derneğimiz “Ankara Kaytarma Band” müzik grubu ve Kırım meşhur “Kaytarma Ansambli” müthiş performanslarıyla sahne almışlardır.

5.       Derneğimiz Şube Başkanlıkları ile 21 Mart 2010 tarihinde Ankara’da bir iştişare toplantısı yapılmıştır.

6.      Nevruz kutlamaları kapsamında Prof. Dr. Mehmet Kaplan Sosyal Bilimler Lisesinde 22 Mart 2010 tarihinde yapılan şenliğe halkoyunları ekibimiz de katılmıştır.

7.       Nevruz kutlamaları kapsamında Gazi Üniversitesindeki etkinliklere 23 Mart 2010 tarihinde Derneğimiz tarafından stand açılarak iştirak edilmiştir.

8.      Bandırma Şubemizce 25 Mart 2010 tarihinde düzenlenen Kırım Gecesine, Genel Merkezimizce Kırım’dan getirtilen “Kaytarma Ansambli” gönderilerek destek verilmiştir.

9.      Tekirdağ Şubemizce 26 Mart 2010 tarihinde düzenlenen Kırım Gecesine, Genel Merkezimizce Kırım’dan getirtilen “Kaytarma Ansambli” gönderilerek destek verilmiştir

10.   Genel Merkez binamızda 3 Nisan 2010 tarihinde; Macaristan’dan gelen tanınmış Türkolog Prof. Dr. Mihaly Dobrovits’in konuşmacı olduğu “Macaristan’da Kumanlar ve Kuman Tarihi” adlı bir konferans düzenlenmiştir.

11.    Gebze Şubemiz tarafından hazırlanan “Kırım’dan Gebze’ye Sönmeyen Tatar Ateşi” adlı belgeselin 1 Mayıs 2010 tarihinde Gebze’de yapılan galasında, Genel Merkezimiz Yönetim Kurulu Üyesi Oya Deniz Çongar ile Gençlik Komisyonumuz üyelerinden Meryem Asan ve Türker Yüksel tarafından Kırım Tatar Edebiyatı şiir örneklerinden de program sunulmuştur.

12.    Ceyhan Şubemiz tarafından 2 Mayıs 2010 tarihinde düzenlenen tepreçe halkoyunları ekibimiz de katılmıştır.

13.    ODTÜ Uluslararası Bahar Şenliğinde, 12-15 Mayıs 2010 tarihlerinde Derneğimizce açılan Kırım standında Kırım Tatar Edebiyatından seçme eserler ile tanıtım yapılmış, üyelerimizden ODTÜ sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Baydar Aydıngün tarafından “Fotoğraflarla Kırım ve Kırım Tatarları Paneli” düzenlenmiş, panelin ardından halkoyunları ekibimiz ile “Ankara Kaytarma Band” müzik grubumuzun gösterileri beğeni ile izlenmiştir.

14.   TRT Avaz’da yayınlanan “Pencere” adlı programa 16 Mayıs 2010 tarihinde meşhur Kırım Tatar ressamı Rüstem Emin ile birlikte Yönetim Kurulu Üyemiz Oya Deniz Çongar katılmıştır.

15.    Atatürk Kültür Merkezi’nde 15-21 Mayıs 2010 tarihleri arasında düzenlenen “Dünya Kültürleri ve Gençlerinin Büyük Anadolu Buluşması” etkinliğinin 3.sünde; Türkiye’nin pek çok şehrinden ve dünyanın pek çok ülkesinden temsilciler katılmış ve Kırım standında Kırım ve Romanya’dan gelen Kırım Tatarları ile birlikte Derneğimiz Gençlik Komisyonu üyeleri de yer almıştır.

16.   Kırım Tatar Büyük Sürgününün 66. Yıl Dönümü vesilesiyle 18 Mayıs 2010 tarihinde Genel Merkez binamızda bir anma programı tertip edilerek mevlüt okunmuş, dualar edilmiş, Mustafa A. Kırımoğlu ve Hakan Kırımlı’nın konuşmaları izlettirilmiş,ayrıca protesto bildirisi Derneğimizce yayımlanmıştır.

17.    Konya şubemiz tarafından 23 Mayıs 2010 tarihinde düzenlenen tepreçe halkoyunları ekibimiz de katılmıştır.

18.   Periyodik olarak her yıl yapılması planlanan ve 2010 yılı ödülleri açıklanan “Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Edebiyat Yarışması” düzenlenmiştir.

19.   Polatlı Toydemir köyünde 6 Haziran 2010 tarihinde düzenlenen tepreçe halkoyunları ekibimiz de katılmıştır.

20. Gölbaşı Belediyesi tarafından 11–13 Haziran 2010 tarihleri arasında 7. Si düzenlenen “Uluslararası Göller, Andezit ve Sevgi Çiçeği Festivali”nde Derneğimizce açılan standda edebiyatımız ve tarihimizle ilgili kitaplar sergilenmiş, halkoyunları ekibimizin gösterisi beğeniyle izlenmiştir.

21.    Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından dünyada ilk kez gerçekleştirilen Lösemili Çocuklar Köyünün 13 Haziran 2010 tarihinde Gölbaşı Koparan köyündeki açılışına Derneğimizi temsilen Genel Başkan Yardımcımız Namık Kemal Bayar da katılmıştır.

22.   Kırgızistan’da Haziran 2010 ayında meydana gelen saldırılar nedeniyle, Kırgızistan’da yaşayan Kırım Tatarlarının Kırım’a getirilmesi konusundaki talebimiz yazılı olarak Dışişleri Bakanlığına iletilmiştir.

23.   Kalecikkaya Köyü Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin 11 Temmuz 2010 tarihinde düzenlemiş olduğu tepreçe halkoyunları ekibimiz de katılmıştır.

24.   Yaz Dönemi’nde dil, kaytarma ve enstrüman eğitimleri, Temmuz – Ağustos ayları boyunca sürdürülmüştür.

25.   Keçiören Belediyesinin 2. kez düzenlediği Ramazan Etkinliklerinde Kırım Tatar Evi’nin açılışı Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak tarafından yapılmış, 11–20 Ağustos 2010 tarihleri arasında 10 gün süre ile Kırım Tatar Evi’nde kitaplar, dergiler, CD’ler, el sanatları, milli kıyafetler, hediyelik semboller, projeksiyonlu sunumlar ile Kırım ve Kırım Tatarları tanıtılmıştır.

26.   Keçiören Belediyei Ramazan Etkinlikleri kapsamında 19 Ağustos 2010 tarihinde düzenlenen Kırım Gecesi’nde Derneğimiz koordinasyonunda Kırım’dan gelen meşhur yırcılarımız Dilaver Osman ve Afize Kasara’nın yırları ile halkoyunları ekibimizin kaytarma gösterileri çoşkulu bir şekilde izlenmiştir.

27.   Ulusal kanallarda Ülke Tv’de yayınlanan “Ülke’de İftar” adlı programın 19 Ağustos 2010 tarihindeki canlı yayın bölümüne, Genel Sekreterimiz Tuncer Kalkay 19.40-20.20 saatleri arasında konuşmacı olarak katılmıştır.

28.   Romanya’da 16-18 Eylül 2010 tarihleri arasında düzenlenen “Türk-Tatar Milli Kıyafet, Halkoyunları ve Türküleri Festivali”ne Romanya, Bulgaristan, Vatan Kırım ve Türkiye’den iştirak edilmiş, gösterilerde halkoyunları ekibimiz, oturumlarda Yönetim Kurulu Üyelerimiz tarafından Derneğimiz temsil edilmiştir.

29.   Etimesgut Belediyesi tarafından düzenlenen “Uluslararası 7. Kültür ve Sanat Günleri”ne Deneğimizce 17-26 Eylül 2010 tarihleri arasında iştirak edilmiş, açılan Kırım standında kitaplar, dergiler, CD’ler, el sanatları, milli kıyafetler, hediyelik semboller, projeksiyonlu sunumlar ile Kırım ve Kırım Tatarları tanıtılmış, Derneğimiz koordinasyonundan Kırım’dan gelen Afize Yusuf Kızı tarafından yorumlanan Kırım yırları ve halkoyunları ekibimizin kaytarmaları beğeni ile izlenmiştir.

30. Dernek üyelerimizin Derneğimize teslim ettiği toplam 8.621 TL’lik fitre ve zekat karşılığı meblağlar, Ramazan Bayramından önce Kırım’dan Türkiye’ye okumaya gelen gençlere ve Kırım’daki ihtiyaç sahiplerine dağıtılmıştır.

31.    Kızılay tarafından düzenlenen bir yardım kampanyasında toplanan yardımların gümrük masraflarının yatırılmadığı gerekçesiyle Ukrayna gümrüğünde bekletilmesi ve Kırım Kadın Kızlar Ligası’nın gümrük masraflarını Derneğimizce karşılanmasını yazılı talep etmesi nedeniyle, konu ile ilgili gümrük masrafları Derneğimizce karşılanarak, söz konusu yardımların ihtiyaç sahiplerine intikali sağlanmıştır.

32.   Yeniden yapılandırılan Derneğimiz Kadınlar Komisyonu yeni dönem ilk çalışmasını 26 Eylül 2010 tarihinde Genel Merkez binamızda yapmıştır.

33.   Kadınlar Komisyonumuz tarafından 9 Ekim 2010 tarihinde Genel Merkez binamızda düzenlenen “Çibörek Günü”ne katılım beklenenin çok üzerinde bir sayı ile gerçekleşmiştir..

34.   Irgat Kadir ve Emine Useyin’in eserlerinin anlatıldığı şiir günü Genel Merkez binamızda 23 Ekim 2010 tarihinde yapılmıştır.

35.   Bursa Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Adnan Süyen’in katıldığı söyleşi programı 23 Ekim 2010 tarihinde Genel Merkez binamızda yapılmıştır.

36.   Kadınlar Komisyonumuz, Vatan Kırım’a yönelik hizmetlerin hedeflenmesine yönelik toplantılarını 24 Ekim 2010 tarihinde Genel Merkez Binamızda yapmışlardır.

37.   Gençlik Komisyonumuz, Ankara’da yaşayan ve okuyan gençlerimizin de katıldığı yeni dönem açılış toplantısını 28 Ekim 2010 tarihinde Genel Merkez binamızda yapmıştır.

38.   Yeni kurulan, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnac 4 Kasım 2010 tarihinde Derneğimiz Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri tarafından Makamında ziyaret edilmiştir.

39.   Gençlik Komisyonumuz tarafından 12-14 Kasım 2010 tarihleri arasında Ankara’da “6. Qırımtatar Yaşlıq Kurultay”ı tertip edilmiş, Kurultaya Türkiyenin muhtelif yerlerlerinden temsilciler ile birlikte, vatan Kırım, Romanya, Bulgaristan ve Almanya’dan da yaklaşık 180 temsilci iştirak etmiştir.

40. Kırım Akmescit’te barakalar halinde kurulan Kurbanköy’de hasta ve acil yardıma ihtiyaç duyanlar için üyelerimiz arasında bir yardım kampanyası başlatılmış ve kampanyanın ilk bölümünde toplanan meblağlar 16 Kasım 2010 tarihinde Genel Başkan Yardımcımız Namık Kemal Bayar tarafından mahallinde teslim edilmiş, mahallinde yapılan tespitlere göre belirlenen ihtiyaçlar için kampanyanın 2. bölümü devam ettirilmiştir.

41.   Kırım’da Kozaydın Cemiyeti tarafından, unutulmaya yüz tutmuş Kırım Tatar masallarının toplanarak bugunkü teknoloji ile çocukların kullanımına yönelik hazırlanan “Qırım Tatar Aynennileri” projesinin maliyeti karşılanmıştır.

42.   Devlet Bakanı Faruk Çelik tarafından, 25 Kasım 2010 tarihinde Derneğimiz Genel Merkezi ziyaret edilmiştir.

43.   Kadınlar Komisyonumuz tarafından 27 Kasım 2010 tarihinde Genel Merkez binamızda boyama kursları başlatılmıştır.

44. Demokratik Kırım Cumhuriyeti’nin (Kırım Ahali Cumhuriyeti) ilan edilişinin 93. yılı kutlaması Genel Merkez binamızda 25 Aralık 2010 tarihinde Kadınlar Komisyonumuz organizasyonu ile tertip edilmiştir.

45.   Kırım Akmescit’te 25 Aralık 2010 tarihinde Saraylı Qıyat (Jigulina Roşça) mahallesinde yeni inşa edilmekte olan camide meydana gelen kundaklama olayını protesto eden bildiri 29 Aralık 2010 tarihiminde Derneğimizce yayımlanmıştır.

46. “Maarif” Projesi kapsamında; Kırım’ın Karasubazar bölgesinde kurulan Kentogay Kırım Tatar Milli Mektebi’nin Fizik, Kimya, Biyoloji Dersliklerinin yaptırılması sağlanmıştır.

47.   “Maarif” Projesi kapsamında; Kırım’ın Canköy bölgesindeki Kalay Kırım Tatar Milli Mektebi’nin Fizik, Kimya, Biyoloji Dersliklerinin yaptırılması sağlanmıştır.

48. Derneğimizin halkoyunları ve müzik ekipleri yıl boyunca çalışmalarını sürdürmüştür.

49. Üyelerimizden gelen talepler üzerine Kırım Tatarca eğitimleri başlatılmış, Rusça ve İngilizce eğitim çalışmaları sürdürülmüştür.