•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Derneği 2020 Yılı Faaliyet Raporu

    1. Bursa Şubemizin merhum başkanı Adnan Süyen 6 Ocak 2020 tarihinde Bursa’da kabri başında dualar ile anıldı.
    2. Kiev Taras Şevçenko Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Doç.Dr. İrina Pokrovska, 7 Ocak 2020 tarihinde Derneğimiz Toydemir Şubesi ve Toydemir köyünü ziyaret etti. Basın mensuplarının da eşlik ettiği grup Şube Başkanımız Vecdi Özgey'den Toydemir köyünün tarihçesi, Kırım Hatıra Ormanının kuruluş amacı, Toydemir köyünün Kurtuluş Savaşı'nda ki yeri hakkında detaylı bilgi aldılar.
    3. Ukrayna Havayolları'na ait bir yolcu uçağının 8 Ocak 2020 tarihinde Tahran-Kiev seferini yapmak üzere kalkışından kısa bir süre sonra düşmesi sebebiyle Ukrayna Devleti 9 Ocak 2020 tarihinde 1 günlük ulusal yas ilân edildi. Yas sebebiyle Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nde bir taziye defteri açıldı. Derneğimiz adına Genel Başkanımız Mükremin Şahin Ukrayna Büyükelçiliği'ne yaptığı taziye ziyaretinde Büyükelçi Andrii Sybiha'ya üzüntülerini bildirerek 9 Ocak 2020 tarihinde taziye defterini imzaladı.
    4. Derneğimizde düzenlenen müzik çalışmalarına katılan kursiyerlerimiz ailelerine verdikleri küçük bir konserle 2020'ye merhaba dediler. Etkinlik 11 Ocak 2020 cumartesi günü saat 18.00'de Kızılay'daki Kültür ve Sanat Atölyemizde gerçekleştirildi.
    5. Derneğimiz Bursa Şubesi 14 Ocak tarihinde 2020 Yılı için karar alınarak kesinleşen ve yıl içerisinde uygun olduğu takdirde planladıkları etkinliklere dair bir takvim yayınladı.
    6. Kırım Derneği Kocaeli Şubemiz, 2020 yılında da Kırım Tatar kültürü ve medeniyetine yönelik programlar ve anma etkinlikleri gibi pek çok faaliyete imza atacaklarını belirterek 15 Ocak tarihinde 2020 yılına dair bir etkinlik takvimi yayınladılar.
    7. Gebze Şubemiz tarafından tedavi gören Kırım Tatarlarına destek olmak üzere 17 Ocak 2019 tarihinde düzenlenen kermes, geniş bir katılımla açıldı. 19 Ocak 2020 tarihine kadar sürecek olan kermese, yoğun ilgi gösterildi. Kermesin açılışına, Kocaeli Dilovası Kaymakamı Mustafa Asım Alkan, Emel Kırım Vakfı Başkanı, Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, Kırım Tatar dernek başkanları ve yönetim kurulu ile çok sayıda destekçi katıldı.
    8. Türk Ocakları Genel Merkezi ile Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliği'nin 16 Ocak Türkmen Şehitler Günü münasebetiyle birlikte düzenledikleri "Irak'ın Geleceğinde Türkmenler" başlıklı panel 18 Ocak 2020 Cumartesi günü 14.00-17.00 saatleri arasında Ankara Milli Kütüphane'de yapıldı. Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi’nin video konferans yoluyla mesaj panele  Genel Başkanımız Mükremin Şahin de yönetim Kurulu üyelerimiz ile birlikte katıldı.
    9. Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği tarafından 18 Ocak 2020 Cumartesi akşamı "Geleneksel Kırım Gecesi" tertip edildi. Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Emine Nur Günay ile Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un da salonda hazır bulunduğu gecede Derneğimizi Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Hüseyin Mirza ve Murat Batır ile Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi azaları Oya Deniz Ç.Şahin, Sultan Mirza ve Semra Batır temsil ettiler.
    10. Çatalca Şubemiz 20 Ocak tarihinde 2020 yılında planlanan etkinlikler ile ilgili takvimini yayınladı.
    11. Manavgat Şubemiz 26 Ocak tarihinde 2020 yılında planlanan etkinlikler ile ilgili takvimini yayınladı.
    12. Türk Ocakları Ankara Şubesi tarafından, vefatının 2’nci yılı vesilesiyle Yücel Hacaloğlu’nun anısına 25 Ocak 2020 tarihinde “Türk Dünyasının Kanayan Yaraları Doğu Türkistan, Kırım, Irak-Suriye Türkmenleri” konulu panel düzenlendi. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay “Rusya İşgaline Direnen Kırım” başlıklı konuşması ile yer aldığı panelde Genel Merkezimiz tarafından hazırlanan "90. Yılında Emel Dergisi ve Kırım" konulu fotoğraf sergisi yer aldı.
    13. İstanbul Anadolu Yakası Şubemiz  29 Ocak tarihinde 2020 yılında planlanan etkinlikler ile ilgili takvimini yayınladı.
    14. İstanbul Anadolu Yakası Şubemizin “Geleneksel Perşembe Konferansları” çerçevesinde 30 Ocak 2020 tarihinde “Türk Dilinin Dünü ve Bugünü” konulu konferans düzenlendi.
    15. Derneğimizin 2019 yılı boyunca yapmış olduğu çalışmalar faaliyet raporunu 31 Ocak tarihinde yayınladık.
    16. Kırım Gelişim Vakfı’nın Ankara Eryaman’daki Metromall AVM Balo Salonunda 1 Şubat 2020 tarihinde düzenlediği Geleneksel Kırım Gecesi’ne Genel Başkanımız Mükremin Şahin Yönetim Kurulu üyelerimiz ve dernek üyelerinden oluşan bir grupla birlikte katıldı. Ayrıca Afyonkarahisar Şubemiz ile Kırıkkale Şubemiz temsilcileri de konuklar arasındaydı.
    17. Kocaeli Şubemiz 3 Şubat tarihinde bir haber yayınlayarak Mart ayından itibaren“Kırım Halk Dansları Kursu” ile “Kırım Tatarca Dil Kursu” başlatma kararı aldığını bildirdi.
    18. Kırım Tatarlarının yaşadığı bölgelerde ekonomik iş birliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla, İstanbul merkezli olarak kurulan Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği'nin (TURKSİD) uzantısı olan TÜRKSİD Ukrayna Derneği'nin açılışı 8 Şubat 2020 tarihinde yapıldı. Açılış konuşmasını Kırım Derneği Ukrayna Temsilcisi ve TURKSİD Ukrayna Kurucu Başkanı İsmet Yüksel yaptığı toplantıya Derneğimizi temsilen katılan Genel Başkanımız ve DQTK Başkan Yardımcısı Mükremin Şahin toplantı da bir de konuşma yaptı.
    19. Bandırma Şubemiz tarafından 8 Şubat 2020 tarihinde “İşgale Direnen Kırım ve Kırımoğlu” konferansı gerçekleştirildi. Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay’ın konuşmacı olduğu konferans Balıkesir Bandırma Santral Kültür Merkezinde gerçekleşti.
    20. Genel Başkanıız Mükremin Şahin Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği (TURKSİD) Ukrayna Derneği ile birlikte 9 Şubat 2020’de Kırım Ailesi Kültür Merkezini ziyaret etti.
    21. Derneğimiz İstanbul Anadolu Yakası Şubesi 15 Şubat 2020 cumartesi günü olağan genel kurulunu yaptı. Genel Başkanımız Mükremin Şahin'in de hazır bulunduğu ve Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Azası Oya Deniz Çongar Şahin'in Divan Başkanı olduğu toplantıda tek liste ile yapılan seçimde İstanbul Anadolu Yakası Şubemiz yeni yöneticilerini seçti.
    22. TRT Türkiye’nin Sesi Radyosunda sunuculuğunu Hikmet Eren’in yaptığı“Avrasya Notları” adlı programın 19 Şubat 2020 Çarşamba günü saat 13.05'de yayınlanan bölümünde stüdyo konuğu Genel Başkanımız Mükremin Şahin oldu.
    23. Önceki Dönem Genel Başkanımız Tuncer Kalkay 19 Şubat 2020 tarihinde saat 21.00’de Türkiyem Tv’de yayınlanan ve Dr. Yasemin Meydan’ın sunduğu “Haray Türk” programının konuğu oldu.
    24. Genel Başkan Vekilimiz ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Av.Namık Kemal Bayar, Yönetim Kurulu üyemiz Ali Olgun Boydak ve Derneğimiz üyesi Fethi Kurtiy Şahin'den oluşan heyetimiz 20 Şubat 2020 tarihinde Letonya Büyükelçisi Peteris Elferts'i Büyükelçilikte ziyaret etti.
    25. TRT AVAZ kanalında Perşembe günleri yayınlanan "Köklerin İzinde" programının 20 Şubat 2020 tarihinde gösterilen 22. Bölümünde Antlı Şehidimiz Noman Çelebi Cihan anıldı. Yapımcılığını M.Erkan Bülbül'ün, Yönetmenliğini Halis Cahit Kurutlu'nun yaptığı programın 20 Şubat 2020 tarihli yayınına konuşmacı olarak katılan Doç.Dr.Raneta Gafarova, Araştırmacı-Yazar Muhammed Ali Süleymanov ile Genel Merkezimiz üyeleri genç akademisyenlerimiz Ufuk Aykol ve Fethi Kurtiy Şahin şehadetinin 102.yılında Noman Çelebi Cihan'ın hayatı, mücadelesi, edebi ve siyasi kişiliği hakkında bilgi verdiler.
    26. Ceyhan Şubemiz Olağan Genel Kurul Toplantısını 22 Şubat 2020 cumartesi günü Ceyhan Öğretmen Evi’nde gerçekleştirdi. Tek liste ile gizli oylama açık tasnif yöntemiyle yeni Yönetim ve Denetim Kurulunun asil ve yedek üyeleri oybirliğiyle seçildi.
    27. Merhum Genel Başkanımız Dr. Ahmed İhsan Kırımlı kabri başında ziyaret edilip dualar ile anıldıktan sonra Balıkesir Şubemizde 22 Şubat 2020 tarihinde Antlı Şehidimiz Noman Çelebi Cihan için anma ve dua programı tertip edildi.
    28. Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinin 6’ncı vesilesiyle Kırım Derneğimiz İstanbul Şubesi tarafından 23 Şubat 2020 tarihinde İstanbul Beyazıt Meydanında açık hava basın toplantısı yapıldı.
    29. Kırım Tatar halkının unutulmaz lideri, Kırım Halk Cumhuriyeti hükûmetinin ilk başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın kurucularından, Kırım, Litvanya, Polonya ve Belarus Müftüsü Noman Çelebi Cihan, Karadeniz kıyısında anıldı. Emel Kırım Vakfının gerçekleştirdiği anma etkinliğine, Derneğimiz İstanbul Anadolu Yakası Şubesi de katıldı.
    30. Antalya Manavgat Şubesi, Kırım Tatar halkının antlı şehidi Noman Çelebi Cihan ile sürgün, göç ve işgal döneminde hayatını kaybeden Kırım Tatarları için 23 Şubat tarihinde dua okuttu. Antalya Manavgat Hasan Fehmi Boztepe Camisi’nde gerçekleşen duaya, Manavgat’ta yaşayan Kırım Tatarları iştirak etti.
    31. İstanbul Anadolu Yakası Şubemiz, Kırım Tatar halkının unutulmaz lideri, Kırım Halk Cumhuriyeti hükûmetinin ilk başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın kurucularından, Kırım, Litvanya, Polonya ve Belarus Müftüsü Numan Çelebicihan’ı ve Kırım Tatar halkının istiklal mücadelesinde hayatını kaybeden tüm şehitlerini 23 Şubat tarihinde dualarla andı.
    32. Genel Merkezimizde Kırım Tatar halkının millî kahramanı, I. Kurultay’ın yolbaşçısı, Kırım ve Doğu Avrupa Müslümanları Müftüsü, Kırım Tatar halkının unutulmaz lideri Noman Çelebi Cihan, şehadetinin 102. yıl dönümünde 23 Şubat’ta dualarla anıldı.
    33. Bursa Şubemiz Kırım Tatar halkının unutulmaz lideri, Kırım Halk Cumhuriyeti hükûmetinin ilk başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın kurucularından, Kırım, Litvanya, Polonya ve Belarus Müslümanları Müftüsü Noman Çelebi Cihan’ı ve Kırım Tatar halkının istiklal mücadelesinde hayatını kaybeden tüm şehitleri 23 Şubat’ta dualarla andı.
    34. Kırıkkale Şubemiz Kırım Tatar halkının unutulmaz lideri, Kırım Halk Cumhuriyeti hükûmetinin ilk başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın kurucularından, Kırım, Litvanya, Polonya ve Belarus Müftüsü Numan Çelebicihan’ı ve Kırım Tatar halkının istiklal mücadelesinde hayatını kaybeden tüm şehitleri 23 Şubat’ta dualarla andı.
    35. Derneğimiz Kocaeli Şubesi 24 Şubat 2020 tarihinde dernek binasında Noman Çelebi Cihan’ı anma günü düzenledi.
    36. "Ukrayna Dernekleri İşbirliği Toplantısı" 25 Şubat 2020 tarihinde Ankara’daki Ukrayna Büyükelçiliği'nde yapıldı. Ortak çalışma ve işbirliğini geliştirmek amacıyla 4'ncüsü yapılan toplantıya Türkiye'de kurulu 14 Ukrayna Derneği'nin temsilcisi ile Genel Merkezimiz adına Yönetim Kurulu Üyemiz Murat Batır katıldı.
    37. Manavgat Şubemiz, Kırım’ın İşgalinin 6.yılı vesilesiyle 26 Şubat 2020 tarihinde Antalya Saat Kulesi Meydanı’nda açık hava basın toplantısı düzenledi. Antalya’da yaşayan Kırım Tatarlarının ve Ukrain derneklerinin temsilcilerinin de katıldığı toplantıda Rusya’nın Kırım’ı işgalini kınayan el pankartları da açıldı.
    38. Kırım'ın Rusya tarafından işgalinin 6. yılı dolayısıyla Derneğimizin de üyesi olduğu Kırım Tatar Teşkilatları Platformu tarafından 28 Şubat 2020 tarihinde bir basın bildirisi yayınlandı.
    39. Kırım’ın Rusya tarafından 2014 yılındaki işgali ve baskı altındaki yarımadanın bugünü, Türk Ocakları Ankara Şubesinde 29 Şubat 2020 tarihinde düzenlenen bir konferansta konuşuldu. Konferansa konuşmacı olarak Genel Başkan Yardımcımız ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar katıldı.
    40. Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin 6. yılı vesilesiyle Genel Merkezimiz tarafından 29 Şubat 2020 tarihinde Ankara’da Atatürk Heykeli, Ulus Meydanı’nda açık hava basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda önceki Genel Başkanımız ve Yönetim Kurulu Üyemiz Tuncer Kalkay bir konuşma yaptı. Daha sonra Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Azası Oya Deniz Çongar tarafından Derneğimizin Kırım’ın İşgalinin 6. Yılı vesilesiyle hazırlanan basın açıklaması okundu.
    41. Kırım’ın Rusya tarafından İşgalinin 6. yılı dolayısıyla Derneğimizce 29 Şubat 2020 tarihinde bir basın bildirisi yayınlandı.
    42. Kocaeli Şubemiz tarafından 1 Mart 2020’de Derince Kent Meydanı’nda Rusya’nın 27 Şubat 2014’te Kırım’ı işgal etmesinin 6’ıncı yılında, işgale ve Kırım’daki baskılara dikkat çekebilmek adına Kocaeli’de açık hava basın toplantısı gerçekleştirildi.
    43. "Aluşta'dan Esen Yeller" ve "Şefika" kitaplarının yazarı kıymetli vatandaşımız  Dr. Serra Menekay ve degerli sanatçı Pınar Ayhan 29 Şubat 2020 cumartesi günü keyifli bir söyleşiyle okurlarıyla buluştular. Ondördüncü Ankara Kitap Fuarı çerçevesinde gerçekleştirilen ve "100 Yıl Önce Doğan Güneş" başlığıyla yer alan söyleşi programına üyelerimizden bir grupla katılarak Derneğimizi temsil ettik.
    44. Derneğimiz Gençlik Komisyonu ve Cıyın Ansambli Üyesi, Sur Gazisi Üsteğmen Bahaddin Seçgin 14. Ankara Kitap Fuarı'nda 1 Mart 2020 tarihinde okurlarıyla buluştu. İmza gününe Genel Merkez yöneticilerimiz, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi azaları, Gençlik komisyonu üyelerimiz ve Dernek üyelerimiz de katıldı.
    45. İstanbul Anadolu Yakası Şubemizde 3 Mart 2020 tarihinde Doç. Dr. Tülay Çulha tarafından “Kırım ve Karaylar” konferansı verildi.
    46. Kadıköy Kaymakamı Dr. Mustafa Özarslan, Kırım Derneğimiz İstanbul Anadolu Yakası Şubesine 5 Mart 2020 tarihinde bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında Kaymakam Mustafa Özarslan, Kırım Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubemizinn yeni yönetimine başarılar diledi.
    47. Ankara’da, Ayaz Tahir Türkistan İdil Ural Vakfında 7 Mart 2020 tarihinde “Tarihte Türk Kadını” konferansı düzenlendi. Türk dünyasından Türkiye’deki Türk kadınlarına, Kırım’dan Kazan’a tarihte Türk kadınının konuşulduğu etkinlik 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle gerçekleştirilen toplantıya Derneğimiz Şefika Gaspralı Kadın İnisiyatifi adına Safiye Olgun “Kırım Tatarlarında Kadın” başlıklı sunumla katıldı.
    48. Derneğimiz Bandırma Şubesi aylık olağan toplantısını  7 Mart 2020 tarihinde Happy Center Merkezi, Köfteci Refik lokantasının salonunda gerçekleştirdi.
    49. Ankara’da düzenlenecek olan İsmail Bey Gaspıralı Sempozyumu öncesinde, sempozyum programına ve hazırlık çalışmalarına ilişkin olarak 7 Mart 2020 tarihinde bir çalışma kahvaltısı düzenlendi. Çalışma kahvaltısına Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı ve AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, sempozyum koordinatörü ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Teftiş Kurulu üyesi Prof. Dr. Enver Aydoğan, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinatör Başkanı ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit ile sempozyumda görevli kuruluşların temsilcileri ve akademisyenler ile birlikte Derneğimiz adına Genel Başkanımız Mükremin Şahin katıldı.
    50. Tarımsal Kalkınma Vakfı (TAK-VA) tarafından 14 Mart 2020 tarihinde Ankara’da düzenlenen konferansta Kırım’ın işgali bağlamında, Rusya’nın tarihi sıcak denizlere inme politikalarının günümüzdeki yansımaları değerlendirildi. Konferansa konuşmacı olarak önceki Dönem Genel Başkanımız Tuncer Kalkay katıldı.
    51. Covid-19 salgını nedeniyle Genel Merkezimiz faaliyetlerine yönelik olarak 2 Nisan 2020 tarihinde bir duyuru yayınlanarak 12 Mart 2020 tarihinde 1 Nisan 2020 tarihine kadar durdurduğumuzu ilân ettiğimiz faaliyetlerimizi “Korona Virüs” salgınının tüm dünyada şiddetlenerek devam etmesi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu salgının “pandemi” olarak ilân edilmesi ve önümüzdeki zaman sürecinde yaşanacaklarla ilgili belirsizlikler sebebiyle hükûmetimizin yayınlamış olduğu kararnameler doğrultusunda bu süreci süresiz olarak uzatma kararı aldığımız bildirilmiştir. Ayrıca tüzüğümüzün gereği olarak Nisan ayı içerisinde yapmak üzere karar aldığımız Genel Kurulumuzu “pandemi” sebebiyle ileriki bir tarihe ertelediğimiz ilân edilmiştir.
    52. Tarihimizin Acı Hatıralarından 82 yıl önce, 17 Nisan 1938’de, Sovyet rejimi tarafından çeşitli suçlamalarla tutuklanan Kırım Tatar aydınları kurşuna dizilerek katledilen ziyalılarımız Derneğimiz sitesinde yayınlanan bir yazıyla anılmıştır.
    53. Derneğimiz sitesinde “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”nı pandemi sebebiyle büyük törenlerle kutlayamayan çocuklarımız için online etkinlik düzenledik. Cıyın Ansambli ve Derneğimiz müzik derslerine katılan çocuklarımız ile Kırım, Kiev ve Geniçesk’ten balalarımızın hazırladıkları video mesajlar ile kutlamalar internet sitemizde yayınlandı.
    54. Kırım Haber Ajansı’nın (QHA) Kırım Saati programında 2 Mayıs 2020 akşamı saat 21.30’da Kırım Tatar gençlerle Kırım Tatar dilinin dünü, bugüne ve geleceği etraflıca ele alındı. Kırım Saati programında, Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkçe yayın yönetmeni Aydın Taş’ın konukları; Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Türkiye Gençlik Koordinatörü ve Gençlik Komisyonumuzun eski Başkanı Fethi Kurtiy Şahin ile Kırım Tatar gazeteciler Şevket Namatullayev ve Eyvaz Rustem-oglu Bekirov oldu.
    55. Çok uzun zamandır düşündüğümüz kültür, sanat ve edebiyat sitemiz “Tuvğan Til” internet sitesi "tuvgantil.kirimdernegi.org.tr" adresinde 3 Mayıs 2020’de faaliyete geçti.
    56. En zor şartlarda, ailelerini ayakta tutmak için mücadele veren Kırım Tatar kadınlarının şahsında bütün annelerin; özellikle de yaşamakta olduğumuz salgın sebebiyle en zor şartlarda görevlerini yerine getirme gayreti içerisindeki sağlık çalışanı annelerimizin “Anneler Günü” nü 10 Mayıs tarihinde internet sitemizde yayınladığımız bir video mesajla kutladık.
    57. Kırım Saati programının 12 Mayıs 2020 tarihinde saat 23.00’teki canlı yayınında Aydın Taş’ın konuğu Önceki Dönem Genel Başkanımız Tuncer Kalkay oldu. Kırım Saati‘nin bu yayınında dünyadaki ve Türkiye’deki yansımalarıyla Kırım Tatar milli hareketi konuşuldu.
    58. Kırım Tatar Millî Meclisi’nin Covid-19 pandemisi tedbirlerini de dikkate alarak 14 Mayıs tarihinde “18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün 76.Yıldönümü Anma Etkinlikleri” programı çerçevesinde bu yıl Türkiye’de yapılması planlanan ve tavsiye edilen etkinliklerle ilgili bir takvim yayınlanmıştır.
    59. “18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün 76. Yıldönümü Anma Etkinlikleri” programı çerçevesinde Sürgün Şehitlerimizi anmak üzere 18 Mayıs 2020 saat 03.00-03.30 arasında Derneğimiz internet sitesi ve Youtube'daki SURGUN hesabı üzerinden yayımlanmak üzere Yasin-i Şerif tilaveti ve dua programı düzenlendi. Anma etkinliklerinin dua bölümünde Kırım Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ömer Özel tarafından Yasin-i Şerif okundu ve ardından Kırım Tatarca olarak sürgün şehitlerinin ruhları için dua edildi.
    60. Türkiye’de Covid-19 tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasağı ilan edilmeyen il ve ilçelerde bulunan Dernek ve Vakıflarımız 18 Mayıs 2020 günü başta “Kırım ve Kırım Sürgünü Anıtları” bulunan yerlerde olmak üzere anıtlarımızın ve mahallin uygun yer ve meydanlarında Covid-19 tedbirlerine uygun olarak Sürgün konulu kısa konuşmalar ve dualar şeklinde açık hava programları düzenledi. Bu arada Kırım Tatar Millî Meclisi’nin ilan ettiği üzere 2020 yılı için Sürgünü Anma Mitingi internet ortamında online olarak  “Uluslararası Kırım Tatar Sürgünü Anma Mitingi” başlığıyla 18 Mayıs 2020 günü Ukrayna ve Türkiye saati ile 15.00’da başlayarak 16.30’a kadar süredürülmüş, Facebook’tan da  canlı olarak yayınlanmıştır.
    61. Bengütürk TV’de yayınlanan “Maziden Atiye” programının 18 Mayıs 2020 tarihli bölümünün konusu 76. yıldönümü vesilesi ile 18 Mayıs 1944 Büyük Kırım Tatar Sürgünü oldu. Sunuculuğunu Cafer Kardaş’ın yaptığı programın konukları önceki dönem Genel Başkanımız Tuncer Kalkay, Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri ve Genel Başkan Yardımcımız Av. Namık Kemal Bayar idi.
    62. Genel Başkanımız Mükremin Şahin  20 Mayıs 2020 Çarşamba günü Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha ile internet aracılığıyla bir toplantı yaptı. Toplantı esnasında daha önceden planlanan ancak salgın hastalık sebebiyle ertelenen bazı ortak projelerin geleceği ile ilgili görüş alış verişinde bulunuldu.
    63. Ramazan Bayramı münasebetiyle 23 Mayıs 2020 tarihinde Genel Merkezimiz adına bir bayram mesajı yayınladık.
    64. Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Yönetiminden bir grup ile Dünya Ukrain Kongresi Yöneticileri internet ortamında bir tanışma ve çalışma toplantısı yaptılar. Toplantıda Ukrain heyetinde Dünya Ukrainler Kongresi Başkanı Paul Grod, Dünya Ukrainler Kongresi Başkan Yardımcısı Serhiy Kasyanchuk, Dünya Ukrainler Kongresi Yetkili Müdürü Mariya Kuriyanova ve Amerikan Ukrainler Kongresi Komitesi Üyesi Andrij Donriansky yer alırken Kırım Tatar heyetinde Kiev’den DQTK Başkanı Refat Çubarov; Türkiye’den DQTK Başkan Yardımcısı Mükremin Şahin, DQTK Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar ve Fethi Kurtiy Şahin, Amerika Birleşik Devletleri’nden DQTK Yönetim Kurulu Üyesi Ayla Bakkallı, Kanada’dan DQTK Yönetim Kurulu Üyesi Rüstem İrsay, Polonya’dan DQTK Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Useinov hazır bulundu.
    65. Her yıl Fitre ve Zekâtlarımızı Kırım’a ulaştırmak üzere yapmış olduğumuz çalışmamız 2020 senesinde de başarılı bir şekilde sonuçlandırılmış, gerekli bilgi ve isim listesi 6 Haziran tarihinde yayınlanmıştır.
    66. Derneğimiz tarafından orijinali Türkçe olarak yazılmış ve Ukraince tercümesi de hazırlanmış iki adet mektup Ukrayna Cumhurbaşkanı Sayın Volodimir Zelenskıy’e ulaştırılmak üzere 10 Haziran 2020 tarihinde Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sayın Andrii Sybiha’ya iletilmiştir. Mektupların içeriği 20 Mayıs 2020 tarihinde Kıyiv’deki basın toplantısı sırasında Rusya’ya karşı yaptırımların Kırım’da işgal bitinceye kadar devam ettirileceğinin dile getirilmesi, Kırım Tatarları ile Kırım’dan sorumlu özel bir çalışma grubunun kurulacağının bildirilmiş olması, Ukrayna’nın Kırım Tatar halkı için kutsal önem arz eden Ramazan ve Kurban Bayramlarını resmî takvime ekleme yönündeki yaklaşımı ve Ukrayna Enformasyon Politikaları Eski Bakan Yardımcısı Sayın Emine Ceppar Hanımefendinin Ukrayna Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcılığı makamına getirileceğinin açıklanması sonrasında oluşturulmuştur. Mektupların tam metni Derneğimiz internet sitesinde de yayınlanmıştır.
    67. Tüm babalarımızın “Babalar Günü”nü kutlamak üzere 21 Haziran’da bir ideo mesaj yayınladık.
    68. Kırım Tatar Bayrak Günü’müzü kutlamak üzere 26 Haziran’da bir mesaj yayınladık.
    69. Kırım Tatar Bayrak Günü münasebetiyle Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nde 26 Haziran 2020 tarihinde özel bir tören düzenlendi. Korona Virüs tedbirleri sebebiyle katılımın sınırlı tutulduğu törene Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Derneğimiz adına Genel Başkan Yardımcımız ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar, Türkiye-Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Ali Olgun Boydak ile büyükelçilik görevlileri katıldılar.
    70. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Türkiye ziyareti çerçevesinde 5 Temmuz’da Antalya Muratpaşa Belediyesi’nce, Güzeloba Mahallesi Örnekköy mevkiinde yenilenerek Ukraynalı şair ve ressam Taras Şevçenko’nun rölyefi yerleştirilen 4 bin 400 metrekarelik Ukrayna Kültür Parkı’nın açılışını yaptı. Törene Derneğimizi temsilen Manavgat Şube Başkanımız Diğdem Başak Başkır Çalışkan katıldı.
    71. Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar’ın “UNESCO Ukrayna Milli Komisyonu Başkanı” olması sebebiyle 17 Temmuz tarihinde bir kutlama mesajı yayınladık.
    72. Kurban bağışlarının yerine ulaşması, kesimlerinin yaapılıp dağıtımlarının tamamlanması sebebiyle hayırseverlerimizin isim listesi ile birlikte 5 Ağustos tarihinde bir teşekkür mesajı yayınladık.
    73. Genel Merkezimiz tarafından; "23 Ağustos Ukrayna Bayrak Günü" ve "24 Ağustos, Ukrayna Bağımsızlık Günü" vesilesi ile 24 Ağustos 2020 tarihinde bir tebrik mesajı yayınladık.
    74. Derneğimiz, 30 Ağustos Zafer Bayramının 98. yıldönümü vesilesi ile bir kutlama mesajı yayınladı.
    75. Derneğimiz Bursa Şubesi yeni dönem Kırım Tatarca çalışmalarını online-internet üzerinden başlatma kararı alarak 5 Ekim’de başlaması planlanan derslerle ilgili olarak 9 Eylül’de bir duyuru yayınlamıştır.
    76. Önceki Dönem Genel Başkanımız ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz Tuncer Kalkay, 7 Kırım Tatarına verilen 110 yıl hapis cezası vesilesı ile Rusya'nın Ķırım'daki sistematik baskılarının hedeflerini 24 Eylül’de TUM1HABER.com 'a verdiği röportajda anlattı.
    77. Dünya Qırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu Toplantısı 3 Ekim 2020 cumartesi günü internet aracılığı ile yapıldı. Türkiye saati ile 16.00’da başlayan toplantı yaklaşık 4 saat sürdü. Toplantıya Genel Başkanımız MÜkremin Şahin ve Genel Başkan Vekilimiz Namık Kemal Bayar’da katıldı.
    78. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Ekselans Andrii Sybiha 6 Ekim 2020 Salı günü eşi Tetiana Sybiha ile birlikte tedavi için Ankara’da bulunan Safinar Aptemizi hastahanedeki odasında ziyaret ederek sağlık dileklerini iletti. Ziyarette Genel Başkanımız Mükremin Şahin’de hazır bulundu.
    79. Derneğimiz Ballıkpınar Şubesi yönetimi ile 6 Ekim 2020 Salı günü akşam Ballıkpınar’da bir çalışma toplantısı düzenlendi. Toplantıya Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Mine İmrak ve Ballıkpınar Şubesi yöneticileri katıldılar.
    80. Derneğimiz, 15 Ekim Kazan Şehitlerini Anma Günü olarak 15 Ekim 2020 tarihli bir bildiri yayınladı.
    81. Ukrayna Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Emine Ceppar 15 Ekim 2020 Perşembe günü saat 17.00’de derneğimizi ziyaret etti. Sayın Emine Ceppar’a ziyaretinde Ukrayna Büyükelçiliği’nden Elçi-Müsteşar Natalia Lopatina ve Müsteşar Oresta Starak; yeni kurulmakta olan Ukrayna Enstitüsü Başkanı Volodımır Şeiko ile başkan yardımcıları Alim Aliyev ve Tetyana Filevska eşlik etti. Genel Merkezimiz yönetimi, Kırım Vakfı yönetimi ve Türkiye-Ukrayna Dostluk Derneği yönetiminden sınırlı sayıda katılımın olduğu toplantı yaklaşık 1 saat sürdü.
    82. Azerbaycan’ın 18 Ekim Bağımsızlık Günü’nü kutlayan bir mesaj yayınladık.
    83. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılan demokratik seçimler neticesinde Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi münasebetiyle 20 Ekim’de bir kutlama mesajı yayınladık.
    84. Gölbaşı Kaymakamlığı, Gölbaşı Belediyesi ile Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen BALKÖY projesinin tanıtım ve açılış toplantısı, 23 Ekim 2020 tarihinde Ballıkpınar Köyünde yapıldı. Toplantıya Derneğimizi temsilen annesi Ballıkpınar köyünden olan önceki dönem Genel Başkanımız Tuncer Kalkay ve Mine İmrak katıldılar.
    85. Kırım Tatar Millî Meclisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi, bütün dünyaya yayılan Covid-19 salgınından etkilenen halkımıza destek amaçlı olarak bir yardım kampanyası başlatılmış, kampanya mesajları 24 Ekim tarihinde internet sitemizde yayınlanarak kampanyaya destek verilmiştir.
    86. Cumhuriyet Bayramı’nın 97.yıl dönümü münasebetiyle 29 ekim tarihinde bir kutlama mesajı yayınlanmıştır.
    87. Ceyhan Şubemizde 30 Ekim 2020 cumartesi günü bir istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıya Genel Merkezimizi temsilen Yönetim Kurulu Üyemiz Ali Olgun Boydak katılmıştır.
    88. Derneğimizin de üyesi olduğu Türkiye’de kurulu Kırım Tatar Teşkilatları Platformu İstişare Toplantısı 6 Kasım 2020 Cuma günü internet aracılığıyla yapıldı. Saat 20.00’de başlayan, yaklaşık 40 kişinin hazır bulunduğu toplantıya Millî Yolbaşçımız Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu; DQTK ve KTMM Başkanımız Refat Çubar; KTMM üyeleri Gayana Yüksel, Eskender Bariyev, Nariman Celal; DQTK Başkan Yardımcısı Lenur İslam; DQTK Yönetim Kurulu Üyesi Metin Ömer ve Kiev'de faaliyetlerini sürdüren "Kırım Ailesi" idarecisi Anife Kurtseyit de davetli olarak katıldılar.
    89. DQTK bütün Dünya ile birlikte Kırım’da da artış gösteren “Koronavirüs” vakalarına dikkat çekmek amacıyla Kırım Tatarca afişler hazırladı. Afişler internet sitemizde yayınlanarak duyurusu yapılmıştır.
    90. Genel Merkezimiz Aksaray Hamidiye Şubesi Yönetimi ile Genel Başkanımız Mükremin Şahin ve DKTK Teftiş Kurulu Başkanı Enver Aydoğan'ın Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer'i ziyareti ile ilk adımı atılan Aksaray Hamidiye Mahalle Konağı ve Kültür Merkezi'nin temeli 13 Kasım tarihinde atıldı.
    91. Ahıska Türklerinin 14 Kasım 1944’te yaşadıkları sürgünü anmak üzere internet sitemizde bir mesaj yayınladık.
    92. Kırım Derneği Genel Merkezi olarak, 1932-1933 yılları arasında Ukrayna’da yaşanan suni açlık sebebiyle hayatını kaybeden 4,5 milyon insanı yani “Holodomor” kurbanlarını anmak üzere bir mesaj yayınladık.
    93. NATO’nun dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere Türkiye’ye gelen Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, 2 Aralık 2020 Çarşamba günü Ankara’da Genel Merkezimizi de ziyaret etti. Bakan Kuleba’ya ziyareti esnasında Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman ve Ukrayna’nın Antalya Konsolosu Emir Rustamov eşlik etti.  Genel Başkanımız Mükremin Şahin’in ağırladığı Bakan Kuleba’yı karşılayanlar arasında Kırım Tatar Teşkilâtları Platformu Koordinatör Başkanı Ümit Şilit, Genel Başkan Vekilimiz ve DQTK Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar, Türkiye-Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Ali Olgun Boydak ile birlikte Genel Merkezimiz, Kırım Vakfı ve Türkiye-Ukrayna Dostluk Derneği’ni temsilen az sayıda yönetici hazır bulundu.
    94. Litvanya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Vaida Stankevičienė ve 1. Katip Gediminas Danisas 9 Aralık 2020 Çarşamba günü Genel Merkezimizi ziyaret etti. Litvanya Cumhuriyeti Büyükelçiliği temsilcileri Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Genel Başkan Yardımcımız Ömer Özel ve Yönetim Kurulu Üyesi Ali Olgun Boydak tarafından ağırlandılar.
    95. 2020 yılını 2021 yılının başta bütün dünyaya sağlık ve barış getirmesi dilediklerimiz ve  zulüm altında yaşayan herkesin kurtulacağı bir yıl olması temennisiyle uğurladık.
    96. Ukrayna diaspora kimliği ile ilgili başvurulara cevap verilerek bu konuya ait işlemler Derneğimiz aracılığıyla yıl boyunca sürdürüldü.
    97. Üyelerimizin talepleri doğrultusunda, Kırım Tatarca, Ukraince, Rusça dil çalışmaları ile Derneğimizin halk oyunları ve müzik ekibi “Cıyın Ansambli” faaliyetleri koronavirüs tedbirleri kapsamında durdurulmuş, 2020 yılında yapılamamıştır.

     

     

    Pin It