KIRIM DERNEĞİ GENEL MERKEZİ’NİN HOLODOMOR’A DAİR BİLDİRİSİ

Bugün, Sovyetler Birliği’nin halka dayattığı tarım ve ekonomi politikaları nedeniyle oluşan suni açlığın, yani Holodomor’un anma günüdür. Başta Ukrayna olmak üzere Kırım, Kuzey Kafkasya, İdil boyu ve Kazakistan gibi tarıma dayalı yaşamını sürdüren insanların olduğu ülkelerde, Sovyetler Birliği’nin zorunlu kolhozlaştırma hareketinin sonucunda milyonlarca insan açlıktan ölmüştür. Sovyetler Birliği, milyonlarca vatandaşı açlıktan ölürken, bir yandan da milyonlarca tonluk tahıl ihracatına devam etmekteydi.

Bu ülkelerden Ukrayna, 1932-33 yılları arasında devlet eliyle yaratılmış suni açlıkta yaklaşık 4,5 milyon vatandaşını yitirmiştir. Bu rakam, o dönemdeki Ukrayna nüfusunun dörtte birine tekabül etmektedir.

Tüm Sovyetler Birliği’nde ölenlerin sayısı ise 10 milyona yakındır.

28 Kasım 2006 tarihinde Ukrayna, 1932-1933 yılları arasında ortaya çıkartılan Holodomor’u kınayan yasayı çıkartmış, milyonlarca insanın ölümüne yol açan politikaların uygulanmasının amaçlarını ve mekanizmalarını açıklayan arşiv belgelerini yayınlamıştır.  Bugüne kadar 26 ülke, Holodomor’u soykırım olarak tanımıştır ve anmaktadır.

Kırım Derneği Genel Merkezi olarak, Ukrayna’da, Kırım’da ve eski Sovyetler Birliği’nin diğer bölgelerinde insanların toplu ölümüne yol açan politikaların uluslararası çapta araştırılmasının sağlanmasını, ayrıca bu suni felaketin duyurulmasını ve soykırım olarak tanınmasını bütün dünya ülkelerinden ve uluslararası kuruluşlardan talep ediyoruz.

Kırım Derneği Genel Merkezi, milletler hapishanesi olarak anılan eski Sovyetler Birliği’nin totaliter rejiminin yarattığı bu felakete maruz kalmış bütün halkların yanındadır ve bu soykırımı her ortamda dile getirmeye devam edecektir.