• KIRIM TATAR TEŞKİLATLARI PLATFORMU’NDAN

KAMUOYUNA ÖNEMLE DUYURULUR

19.04.2014

Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarlarınca kurulan 40 Dernek ve 3 Vakıf’ın bir araya gelerek, vatan Kırım’ın Rusya tarafından işgaline karşı birlikte faaliyet, program ve proje yürütmek amacı ile kurulan Kırım Tatar Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, bugüne kadar toplam 43 Sivil Toplum Kuruluşu’nun aynı amaç etrafında toplandığı bir oluşumdur.

Platformu oluşturan Kırım Tatar Sivil Toplum Kuruluşları, mazisi 60 yılı aşan dernek ve vakıfların bir araya geldiği binlerce aktif üyeye ve onbinlerce destekçiye sahip teşkilatlar olarak, vatan Kırım’da Kırım Tatarlarının hak ve hukuklarını her ortamda savunmak ve Rusya tarafından gerçekleştirilen hukuk ve ahlak dışı işgaline son verilmesi gayesinde güçlerini birleştirmiştir.

Ne var ki, özellikle Rus basını ve Rusya propagandası yapan bazı yayın organlarında, Türkiye Cumhuriyeti’nde adresi belli olmayan, üye derneklerinin hiç birisine ulaşılamayan, Dernekler Kanunu uyarınca hukukî varlığı ve tüzelkişiliğinin olup olmadığı meçhul Kırım Tatar Dernekleri Federasyonu adı altında bir federasyondan Türkiye’deki Kırım Tatarlarının ve onların derneklerinin temsilcisi olarak haber yapıldığı görülmektedir.

Gerçekte ve hukuken var olup olmadığı meçhul olan bu Federasyon ve onun Genel Başkanı sıfatıyla hareket eden şahıs, Kırım’da Rusya yanlısı işbirlikçilerle birlikte hareket etmekte, Rusya politikalarını desteklemekte ve bu haberlerde Türkiye’deki tüm Kırım Tatarlarının ve sivil toplum kuruluşlarının kendilerine bağlı ve destekçisi olduğu görüntüsü vermektedir.

Bilinmelidir ki, söz konusu Federasyonun Türkiye’de kayıtlı bir adresi dahi olmadığı gibi esasen Dernekler Kanununa aykırı iş ve işlemlerinden dolayı İçişleri Bakanlığınca haklarında yasal işlem başlatıldığı da haberlerde yer almıştır.

Bu “hayali” ve hukuki varlığı tartışmalı Federasyon ile ilgili haberlerde Türkiye’de yaşayan Kırım Tatar diasporasının temsilcisi şeklindeki ifadeler gerçeklere tamamen aykırı ve yalan bilgiye dayanmaktadır.

Türkiye’deki 43 Kırım Tatar Teşkilatı tarafından kurulan Platformumuzda üye tüm dernek ve vakıflar; Kırım Tatar millî mücadelesinin ilke ve prensipleri dahilinde, Vatanın işgalden kurtulması gayesi ile çalışmalarına biran dahi ara vermeksizin devam edecektir.

KIRIM TATAR TEŞKİLATLARI PLATFORMU

Kırım Derneği Genel Merkezi