•  KIRIM DERNEĞİ GENEL MERKEZİ’NDEN

Sinaver Kadirov’un Kırım’a Giriş Yasağı Ve ATR Televizyonuna

Yapılan Baskın Hakkında

28.01.2015 Ankara

Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin ardından Rusya Federasyonu ve sözde Kırım yönetiminin Kırım Tatarlarına yönelik baskı ve yıldırma faaliyetleri günden güne artmaktadır.

Rusya Federasyonu, Kırım Tatar millî hareketinin önde gelen isimlerinden Kırım Tatar Halkının Hakları Komitesi Koordinatörü Sinaver Kadirov’u 23 Ocak 2015 tarihinde Kırım dışına sürgün kararı olarak bu baskıları yeni bir aşamaya getirmiştir. Ukrayna vatandaşlığından çıkmadığı gerekçesi ile hakkında Kırım’dan sürgün kararı alınan Sinaver Kadirov gibi Kırım’da halen Rusya Federasyonu vatandaşlığına geçmeyen binlerce Kırım Tatarı için bu karar bir baskı ve tehdit unsuru, bundan sonra yapılacak sürgünler için bir emsal niteliğindedir.

Kırım Tatarlarına yönelik bir başka tehdit de Kırım Tatar yayın organı ATR Televizyonuna 26 Ocak 2015 günü Rus emniyet güçlerince yapılan baskındır. Bu baskınla, işgalden bu güne Kırım Tatar yayın organlarına yapılan baskı ve tehditler de yeni bir boyut kazanmıştır.

Kırım’da, sözde Kırım yönetimi ve Rusya Federasyonu yapılan insan hakları ihlalleri, söz konusu eylemlerle bir kez daha tescillenmiş; basın özgürlüğüne karşı yapılan baskı ve ihlaller de tüm dünyanın gözlerinin önünde gerçekleşmiştir.

İşgalin ilk anından bu güne Kırım’ın işgalinin Kırım Tatarları başta olmak üzere Kırım’da yaşayan herkesin en temel insan haklarına, can ve mal güvenliklerine bir tecavüz olduğu yaşanan bu gelişmelerle bir kez daha sabit olmuştur.

İnsan haklarına ve basın özgürlüğüne saygı duyan herkesi bu gelişmeler karşısında tepkisiz kalmamaya davet ediyoruz.