• Kırım Parlamentosu’nun Kırım’da genel referandum kararı alması nedeniyle Kırım Tatar Milli Meclisi’nin bildirisi:

06 Mart 2014

Rusya Federasyonu askeri güçlerinin Kırım’a girmesiyle birlikte yaşanan ciddi siyasi kriz koşullarında Kırım Parlamentosu’nun, muhalefet milletvekillerine yer ve zaman bildirmeden yaptığı olağanüstü toplantıda Kırım’da referandum yapılmasına karar verilmiştir.

Referandumun 16 Mart 2014 tarihinde yapılacağı bildirilmiştir.

Bu kararın yasadışı olmasının yanı sıra Kırım sakinlerinin hak ve istekleri göz ardı edilmektedir. 1. maddedeki "Kırım’ı Rusya Federasyonu’na bağlama" kararının arkasından 2. maddede referandumun 16 Mart 2014 tarihinde yapılacağı belirtilmektedir.

Böylece Kırım Parlamentosu Ukrayna yasalarını çiğnemekle birlikte Kırım’da yaşayan çeşit milletlere karşı şüpheci bir tavır sergilemiştir.

Kırım Tatar Milli Meclisi; Kırım Parlamentosu’nda alınan bu kararın yasadışı ve çok uluslu nüfusa sahip Kırım’da, çoğunluğun isteklerine aykırı olduğunu, ayrıca yasayı Kırım’daki ve onun çevresindeki gerilimi daha da arttırmak amacıyla yapılan bir provokasyon olarak kabul etmektedir.

Kırım Tatar Milli Meclisi; Kırım Parlamentosu’nun Kırım’da yaşayan farklı milletlerin haklarını ihmal ettiğini, halkı sonucu önceden duyurulan yasadışı bir referanduma katılmaya teşvik etmekle kalmayıp özellikle de Kırım’dan başka vatanı olmayan Kırım Tatar halkının haklarını ayaklar altına aldığını beyan etmektedir.

Kırım Tatar Milli Meclisi; Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin tüm halkını referandumu ve referandumun bütün aşamalarını boykot etmeye çağırmaktadır:

- Bölge ve ilçe seçim komisyonlarına girmemek,

- Seçmen listelerine dâhil edilme rızasını vermemek,

-Seçmen listelerine dâhil olunması durumunda, bu tür listelerden çıkmayı talep etmek,

-Seçime katılmamak, seçim komisyonunu evde oy vermek için davet etmemek,

Bununla birlikte, Kırım Tatar Milli Meclisi çeşit milletlerden oluşan Kırım ahalisini sakin olmaya ve herhangi bir provokasyona gelmemeye davet etmektedir.

Bizim çok milletli Kırım toplumumuzdaki sakinlik ve uyum – çocuklar, akrabalar ve yakınlarımızı korkutmaya çalışanlara ve bizim evimize kargaşa getirenlere karşı en etkili silahımızdır.

Kırım’ın barışçıl geleceği bizim ellerimizdedir!

Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı

Refat Çubarov