• KIRIM DERNEĞİ GENEL MERKEZİ’NDEN

KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ’NÜN 70. YILI BİLDİRİSİ

(18 MAYIS 1944 - 18 MAYIS 2014)

Bundan tam 70 yıl önce 18 Mayıs 1944 gecesi Kırım Tatarları tarihi yurtları Kırım’dan insanlık dışı bir muamele ile hayvan vagonlarına istif edilerek Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgüne gönderilmişti. Uğruna canlarını verdikleri ülkenin idarecileri, eli silah tutan erkekleri Sovyetler Birliği cephesinde Almanlara karşı savaşırken, Almanlarla işbirliği yaptığı gerekçesiyle savunmasız yaşlıları, kadınları ve çocukları bir gece içerisinde yanlarına hiç bir şey almalarına izin verilmeden Vatanlarından binlerce kilometre uzağa trenlerle günlerce aç susuz süren zorunlu bir yolculuğa tabi tutmuştu. Bu sürgün yolculuğunda 200 bine yakın Kırım Tatarı öldü. Onlarca yıl sürgün bölgelerinden bir kaç km dahi uzaklaşmalarına izin verilmemiş, aileler parçalanmış, birbirlerine kavuşamamış ve sürekli insanlık dışı muamelelere tabi tutulmuş, bir millet tüm varlığı ile yok edilmeye çalışılmıştı.

Vatana dönüş mücadelesini demokrasi, hukuk, insanlar hakları çerçevesinde sürdüren ve hiçbir zaman şiddete başvurmayan bu halk, yolbaşçıları Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu önderliğinde 90’lı yılların başından itibaren kitleler halinde Kırım’a tamamen kendi imkanları ile dönebilmişlerdir. Fakat her türlü olumsuzluğa rağmen Kırım Tatarları Kırım’ı yeniden Vatan yapma çabası içerisinde iken 27 Şubat 2014’te Kırım bir kez daha Rusya tarafından işgal edilmiştir.

Bu arada zaten 18 Mayıs 1944 Büyük Sürgünü ile Kırım Tatar Halkı’nın uğratıldığı muazzam maddî ve manevî zararların hemen hiç birisi bugüne kadar tazmin edilmemiş, Vatan topraklarındaki Millî Hakları’nın hemen hiç birisi iade edilmemiştir.

Rusya’nın Kırım’ı işgali sonucunda Kırım Tatarları’na karşı sindirme ve baskı hareketleri sistemli bir şekilde artmış, Mustafa A. Kırımoğlu’nun Kırım’a girişi Rus askerleri tarafından engellenmiş, Kırım Tatar Millî Meclisi Başkanı Refat Çubar hakkında soruşturma başlatılmış, Kırım Tatar Millî Meclisi kapatılmakla tehdit edilmiş, Kırım Tatarları’na karşı hukuksuz pek çok sindirme ve korkutma hareketi başlatılmıştır.

Vatanlarına dönebilen Kırım Tatarları 23 yıldır Akmescit’te hiç kimsenin burnu kanamaksızın, barışçıl bir şekilde her yıl yaptıkları Mitingle büyük Sürgünün kurbanlarını yad eder, mezarsız şehitlerimizin ruhlarına dualar gönderirdi.

Bugün Kırım’ı işgal eden kanunsuz Rus idaresi, vatandaki kardeşlerimizin bu anma mitingini dahi yasaklamıştır. Yarın, Kırım’daki vatandaşlarımız için ne gibi kötü niyetler besledikleri iki buçuk aydır yaptıkları ile bellidir. Kırım Tatar halkına baskılar artacak, milletimiz Kırım’ı terk etmeye zorlanacaktır.

Bir buçuk asıra yakındır vatan topraklarından ayrı kalan biz Türkiye’deki Kırım Tatarları atalarımıza yapılan zulümleri ve baskıları, yurdumuzu kaybetmemize, terk etmemize neden olan zorbalıkları unutmadık!

Bize vatan olmuş bu topraklarda, atalarımıza kucak açmış kardeş Türk halkı ile kaynaştık, bir yumruk olduk. Ve bugün üçüncü nesilde dahi olsak bu yumruk havaya kalktı ve hep bir ağızdan haykırıyor ki; “Biz 18 Mayıs 1944 Sürgününü de unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız.”

Bütün Türkiye, Kırım’daki Kardeşlerinin daima yanındadır ve yanında olacaktır.

18 Mayısların bir daha yaşanmasına asla ve asla müsaade edilmeyecektir!