Ankara, 25 Şubat 2017

KIRIM TATAR TEŞKİLATLARI PLATFORMU’NUN

“KIRIM’IN RUSYA TARAFINDAN İŞGALİNİN ÜÇÜNCÜ YILDÖNÜMÜ”

DOLAYISIYLA BİLDİRİSİ

Kırım Tatarlarının tarihî vatanı olan Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin üzerinden tam üç yıl geçti. 27 Şubat 2014 günü Rusya ordusuna bağlı birlikler her türlü milletlerarası hukuk kuralını, insan haklarını ve yerli halkın iradesini hiçe sayarak Kırım yarımadasını barbarca işgal etmişti. Kırım Tatar halkı kendisine iki yüzyıl boyunca her türlü zulmü reva gören, 1944’de topyekûn vatanından süren Çarlık ve Sovyet imparatorluklarının mirasına gururla sahip çıkan Rusya devletini tekrar Kırım’da görmeyi asla istemedi, bu zalim işgali ve onun ardından cebren ilân edilen ilhak kararını asla kabul etmedi.

Kırım’ın işgalinden bu yana geçen üç yıl boyunca Rusya’nın Kırım halkına yaşattıkları Kırım Tatarlarının tutumlarında ne kadar haklı olduğunu bir kere daha göstermiştir. Putin rejiminin acımasız ve karanlık rejimi altında cennet Kırım yarımadası bir cehenneme dönüştürülmüştür.

Bu dehşet dolu üç yıl içinde başta Kırım Tatar halkının demokratik temsil organı olan Kırım Tatar Millî Meclisi olmak üzere her türlü millî teşkilat kapatılmış, bu teşkilatlar ve onların mensupları rezilcesine iftiralarla kanun dışı ilân edilmiş, Meclis’in adını bile anmak yasaklanmıştır. Serbest televizyon, radyo ve basın organları kapatılmıştır. Büyük Sürgün’ü anmak dahil her türlü millî ve dinî toplantı kesinlikle yasak altına konmuştur. Başta Kırım Tatar halkının efsanevî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Millî Meclisi Başkanı Refat Çubar olmak üzere pekçok millî liderin ve aktivistin vatanları Kırım’a girmeleri yasaklanmış, Kırım’da kalanlar ise ya hukuksuz ithamlarla hapse atılmış ya da her gün başlarına gelebilecek kötülükleri bekler hale getirilmişlerdir.

Rusya’nın Kırım’daki zalim işgal rejim organları üniformalarını bile gizlemeyecek bir pervasızlıkla işgale karşı tutumları bilinen onlarca kişiyi kaçırmaya devam etmektedir. Bu şekilde kaçırılanlardan en az 6 kişinin işkence görmüş cesetleri bulunurken, 18 kişiden ise bir daha haber alınamadı. Hayatlarından ümit kesilmiş olan bu talihsiz insanlardan 13’ü Kırım Tatarıdır. Rejimin işlediği cinayetlerin hesabı hiçbir şekilde sorulamamaktadır.

Kırım’da Kırım Tatar mahalleleri hemen her gün yüzleri kar maskeli, savaşa gidercesine ağır silâhlı Rusya güçlerinin vahşiyâne “arama”larına sahne olmakta, sayısız masum insan gözaltına alınmakta, tutuklanmakta, dövülmekte, insanlık dışı şartlar altında tutulmaktadır. Kırım Tatarlarına ve insan hakları savunucularına karşı her gün yeni ve mesnetsiz davalar açılmakta, bunları bitmek tükenmek bilmez mahkûmiyetler takip etmektedir. Kırım Tatarları dillerinin ve kültürlerinin yaşamasını sağlayacak imkân ve kurumlardan kasden mahrum edilmektedir.

Maruz bırakıldıkları bütün zulümlere rağmen Kırım Tatarları ne geçmişte, ne günümüzde şiddeti içeren en ufak bir harekette yer almamışlardır. Kırım’da tek bir Kırım Tatar terörist görülmemiştir. Kırım Tatarları tarafından işlenmiş değil bir cinayet, hiçbir zor kullanma olayı dahi bilinmemektedir. Aksine, Kırım Tatar Millî Hareketi bir asrı geçen mevcudiyeti boyunca her türlü terör, hukuksuzluk ve zulme en katı şekilde karşı çıkagelmiş, daima barışı, insan haklarını ve demokrasiyi savunagelmiştir.

Öte yanda, Putin rejimi Kırım’da işleyegeldiği insanlık suçlarını gizleyebilmek maksadıyla, en baştan itibaren bütün imkânlarını kullanarak muazzam bir propaganda ve dezenformasyon çabasını sürdürmektedir. Kırım’da olan bitenlerden haberi olmayan dünya kamuoyuna, Kırım halkının işgali desteklediği ve Rusya’nın Kırım Tatarlarına evvelce sahip olmadıkları haklar verdiği gibi akıl almaz yalanlar yönlendirilmiş medya yoluyla yayılmaktadır. Kırım Tatar liderlerini, insan hakları aktivistlerini ve millî kadroları itibarsızlaştırmak için birbirinden çirkin ve iğrenç iftiralar saçılmakta, Kırım Tatar millî hareketi utanmadan “terörist”, “aşırılıkçı (ekstremist)”, “dış güçlerin aleti” gibi utanmazca yalanlarla yaftalanmaya kalkışılmaktadır.

Dünyanın büyük kısmının başını başka taraflara çevirdiği, görmezden gelmeye çalıştığı bir ortamda Kırım Tatarları vatanlarındaki Rusya işgaline karşı tek başına kahramanca ve şerefle direnmektedirler. Rusya’nın amacı açıktır: Bütün kanaat önderlerini sürerek, hapse atarak, hatta fiilen ortadan kaldırarak, her türlü teşkilatlarını yok ederek Kırım Tatarlarını başsız bırakmak, sindirilmiş halk çoğunluğunu da dil, din ve kültür yönünden hızla asimilasyona mahkûm etmek. Kırım Tatarları Putin rejimin kendilerini yok etmeyi istediğini çok iyi bilmekte ve anlamaktadır. Bütün tehdit ve dehşetle sindirme metotlarına, sayısız aldatmacalara ve rüşvetlere rağmen Kırım Tatar halkının içinden çıkarabildikleri işbirlikçi ve hainlerin sayısı işgal altındaki vatanda ve diasporada parmakla sayılabilecek miktarı geçememiştir.

Rusya’nın Kırım’daki barbarca işgalini tanımak, onu artık değiştirilemez bir hakikat olarak görmek, işgalin pekişmesine yönelik tedbirlere aracılık etmek, hele Rusya’yla bu hususta işbirliğine gitmek, yalnızca  acınacak bir akıl tutulması değil, doğrudan doğruya Kırım’da işlenmekte olan insanlık suçlarına ortak olmaktır. Dünyanın Putin rejiminin canice ihtirasları dolayısıyla kenarına getirildiği büyük tehdit ve tehlikelerden kurtuluşunun ilk adımı Kırım’ın muhakkak ve derhal Rusya işgalinden kurtarılmasıdır.

Kırım Tatar halkı gerek halen işgal rejimi altında her cinayetin işlenebildiği, her hukuksuzluğun pervasızca yapılabildiği Kırım’da yaşayan kahraman evlâtlarıyla, gerekse yüreği her zaman onlar için çarpan dünyaya yayılmış diasporasıyla kendisini yok etmeyi amaçlayan Putin rejimine asla boyun eğmeyecektir. Kırım Tatarları asla, hiç bir şekilde ve hiç bir zaman Kırım’daki Rusya işgalini tanımamıştır, tanımayacaktır.

Kırım Tatar halkı asla teslim olmayacaktır!

KIRIM TATAR TEŞKİLATLARI PLATFORMU

• Kırım Derneği Genel Merkezi