•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  •  

    Kırım Derneği Genel Merkezinden

    derneklogo 150x150

    18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün 78 Yıldönümü  Hk. Basın Bildirisi

    Ankara, 18 Mayıs 2022

     

    Rusya 24 Şubat 2022 tarihinden itibaren havadan, karadan, denizden her türlü ağır ve yasaklı silahları da kullanarak saldırıya geçtiği Ukrayna’da herşeyi yakmaya, yıkmaya, yok etmeye bütün gücüyle devam ediyor. Çarlık Rusyası ve ardından gelen SSCB’nin varisi edasıyla tek taraflı olarak saldırdığı ve fütursuzca sürdürdüğü bu savaşta, okulları, hastaneleri, yerleşim yerlerini füzeleriyle, roketleriyle pervasızca yakıyor, yıkıyor, nazi yaftalamasıyla da bütün Ukrayna halkına soykırım uyguluyor. Harabe haline getirdiği Buça, İrpin, Mariupol gibi şehirlerde işlediği insanlık ve savaş suçları ile Ukrayna’da büyük bir vahşet ve dram yaratan Rusya kan ile beslenmeye doymuyor.

    Kırım’ın 2014 yılındaki işgali ile başlayan Rusya’nın bu yayılmacı ve işgalci politikaları karşısında Kırım Tatarları 8 yıldan beri ağır ve sistemli baskılar ile susturulmaya, sindirilmeye çalışılıyor.

    Bundan 78 yıl önce Kırım Tatarlarının eli silah tutan erkekleri II. Dünya savaşında cephede ön saflarda canlarını Sovyet Rusyası için siper ederken aynı devlet 18 Mayıs 1944 tarihinde Kırım Tatarlarının korumasız kadın, çocuk ve yaşlılarını vatanları Kırım’dan topyekün sürgüne tabi tutarak Orta Asya çöllerine, Ural Dağlarına ve Sibirya’ya göndermişti. Sürgün esnasında ve devam eden aylarda sürgün şartlarına dayanamayan 423.097 Kırım Tatarının 195.471’i, yani nüfuslarının %46,2’si hayatını kaybetmiş, sürgün tam anlamıyla bir soykırıma dönüşmüştü.

    On yıllar boyu sürgün edildiği bölgelerde hayatlarını idame ettirmeye çalışan Kırım Tatarları 1990’lı yılların başından itibaren tamamen kendi imkanları ile dönmeye ve yeniden kök salmaya başladıkları ana vatanlarında 2014 yılında bir kez daha yaşadıkları Rus işgalini kabullenmedikleri için 1944 sürgününün bir benzerini yaşamaya mecbur bırakıldı. İşgal ile birlikte bütün milli kazanımları ellerinden alınan, Milli Meclisleri yasaklanan, liderleri Kırım’a sokulmayan Kırım Tatarları bugün vatanlarında hapis hayatı yaşamaktadır. On binlercesi vatanlarını terk etmek zorunda kalarak Ukrayna anakarasına göç etmiştir. Rusya’nın 2022 yılındaki Ukrayna saldırısı ile birlikte kadın çocuk ve yaşlılardan oluşan pek çok Ukrayna vatandaşı gibi Kırım Tatarları da Ukrayna’yı terk etmek zorunda kalmıştır.

    Vatan Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarının 2014 yılından beri “18 Mayıs 1944 Milli Matem Günü” ile ilgili etkinlik düzenlemelerine izin verilmediği gibi Kırım Tatar gençleri askere alınmaya çalışılarak Ukrayna’ya karşı savaşmaya zorlanmaktadır.

    Kırım Tatarları doğrudan, demokrasiden, haktan, hukuktan, insan haklarından yana temel tutumlarından taviz vermeden, Ukrayna’nın egemenliğinden ve toprak bütünlüğünden kopmadan, Rusya’nın Kırım’ı ve Ukrayna’yı işgaline karşı durmaya devam edecektir.

    Pin It