• derneklogo 150x150

İşgal edilen Vatan Kırım’da Kırım Tatarlarını sindirmek, bezdirmek ve korkutmak için işgalciler tarafından yapılan baskınlar günlük hayatın bir parçası haline getirildi.

Kırım Akmescit’te 23 Kasım 2017 tarihinde, FSB’nin (Rusya Federal Güvenlik Servisi) önceden kurguladığı ve bir bölümünü basına servis ettiği görüntülerden anlaşılacağı üzere, bir kafeye düzenlenen baskın ile yaşlı insanlar yerlere yatırılarak kelepçelendi.

Bu baskında yapılan fiziksel ve psikolojik baskının şiddetine dayanamayan insan hakları savunucusu ve Kırım Tatar Milli Hareketinin önde gelen isimlerinden 83 yaşındaki Veciye Kaşka geçirdiği kalp krizi sonucunu hayatını kaybetti.

Daha 9 yaşında iken halkı ile birlikte Sürgüne gönderilen, Sürgünde yaşadığı 1950 li yıllardan itibaren Kırım Tatar Milli hareketinde mücalede veren, 50 yıl önce bir hürriyet kahramanı kadın olarak tarihe geçen, Vatan Kırım’a dönüş mücadelesinde defalarca gözaltına alınan, sorgulanan, defalarca evinden çıkarılan hatta evi yıkılan Veciye Kaşka’nın ölümüne, tarihte Kırım Tatarlarını yok etmek isteyenlerin bugünkü uzantıları sebep oldu.

Kırım Tatarlarının Kırım’ın işgalini tanımamasına hiddetlenen işgalciler, Kırım Tatarlarını terörist olarak göstermek amacıyla düzenledikleri oyunlardan birisinde Veciye Kaşka’nın hayatına son verdi.

Kırım Tatarlarının sembollerinden biri olan Veciye Kaşka’nın işgalciler tarafından öldürülmesini şiddetle kınıyor, Kırım Tatarlarına sistemli olarak yapılan baskıların bir an önce durdurulması ve Kırım’daki işgale son verilmesi için vicdan sahibi bütün insanları ve devletleri sesimizi duymaya çağırıyoruz.