•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kıymetli Dostlar!

    Öncelikle 2020 yılının camiamıza hayırlar ve başarılar getirmesini diliyoruz.

    2019, Dernek çalışmalarımızın farklı seyir izlediği bir yıl olmuştur. Genel Merkez tüzüğümüzde işaret edilen ve görev tanımımıza uygun olan yüzün üzerinde faaliyetimizi internet sitemizden takip edebilirsiniz. Dernek çalışmalarımız her yıl nitelik ve nicelik olarak artmaktadır. 2020’de de bu yükselişin, sizlerin yardımlarıyla devam edeceğini umuyoruz. Gerek dil, kültür ve sanat çalışmalarımız gerekse işgal altındaki vatanımız Kırım’da tedavi imkânı bulamayan hastalarımızın Türkiye’deki tedavilerine yardım etmek gibi yardım projelerimiz yoluyla halkımıza durmadan hizmet etmeye devam edeceğiz.

    Yeni bir yıla girerken 2019’da yaptığımız üç önemli faaliyete kısaca değinmek istiyorum: İlk olarak, kurumsallaşma adına önemli bir mesafe kat ettiğimiz açıktır. Sekiz katlı Genel Merkez Binamızın, daha bazı eksikleri olmasına rağmen, kullanıma açılması ve faaliyetlerimizin yeni merkezi haline gelmesi bizlere yeni perspektifler sunmaktadır. Kızılay’daki eski genel merkez binamızın “Kültür ve Sanat Atölyesi” olarak hizmet vermeye başlaması ise çalışmalarımıza ivme kazandırmıştır. Bu merkezimizde “Cıyın Ansambli”miz çalışmalarını sürdürmekte ve her geçen gün büyüyerek yol almaktadır. Öte yandan, aynı merkezde deneyimli eğitmenlerimiz rehberliğinde Kırım Tatar Dil ve Edebiyat dersleri ile müzik ve dans çalışmalarımız sistemli ve sürekli bir şekilde devam ettirilmektedir. Kırım Tatarcanın ve Kırım Tatar Edebiyatı’nın çocuklarımıza öğretilmesi; dil, edebiyat ve kültürümüzün tanıtılması en büyük isteğimiz ve varlık sebebimizdir.

    İkinci olarak, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününü Anma etkinliklerimiz bu sene Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından desteklenmiş ve bakanlığa bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’yla beraber düzenlenmiştir. Türkiye’de bu seviyede ilk defa organize edilen anma etkinliklerimiz ulusal ve uluslararası alanda dikkat çekmiştir. Kültür Bakanlığımız ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalar bizler için gurur vericidir. Camiamız adına, devletimize teşekkürlerimizi bildirmeyi bir borç addediyoruz.

    Üçüncü olarak, kardeş Azerbaycan Kültür Derneği ile birlikte Haziran ayında düzenlediğimiz programımızın altını çizmemiz gereklidir. İnsan hakları ihlallerinin, asimilasyon ve baskı politikalarının sürdüğü Kırım, Karabağ ve Kerkük’teki durumu Türkiye kamuoyuna anlatmak istedik. Bu doğrultuda, her üç coğrafyada da değişik varyantlarla söylenen bir türkümüzden yola çıkarak bir kültür ve sanat akşamı düzenledik. Meselelerimizi farklı bir yaklaşımla anlatan bu faaliyetimiz Ankara ve Bursa’da halkımız tarafından büyük beğeniyle izlenmiş ve takdir toplamıştır. Azerbaycan Kültür Derneği’ne destekleri ve dostlukları için teşekkürü bir borç biliriz. Bu çalışmamız 2020 yılında başka şehirlerde, daha zengin bir içerikle devam edecektir. Kırım’da, Karabağ’da, Kerkük’te ve Doğu Türkistan’da kardeşlerimize yapılan baskı ve asimilasyon politikalarına karşı dayanışma ve ortak çalışma kabiliyetimizi geliştirme gayreti içerisinde olacağımızı; uluslararası hukuk ve insan hakları ilkelerini kendimize rehber edinerek millî meselelerimizi savunma kararlılığında olacağımızı “BU BAĞLAMDA 27 ŞUBAT 2014 TARİHİNDE HUKUKSUZCA  İŞGAL  EDİLEN VATANIMIZ KIRIM’A YAPILAN BU SALDIRI VE İŞGALİ, KENDİ ANAVATANLARINDA HER TÜRLÜ BASKIYA MARUZ BIRAKILARAK ÖZGÜR YAŞAMA HAKLARI ELLERİNDEN ALINAN HALKIMIZA YAPILAN  HUKUKSUZLUK VE  HAK  İHLALLERİNİ ASLA KABUL ETMEYECEĞİMİZİ”  bütün Dünya kamuoyuna ilân ederiz.

    2020 yılının hepimiz için sağlıklı, huzurlu ve başarılı bir yıl olmasını temenni ediyoruz. Bu yılın Kırım Tatar halkı için, bütün Türk Milleti ve İslâm Dünyası için ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyoruz.

                               Kırım Derneği Genel Merkezi Yönetim Kurulu Adına

    Mükremin ŞAHİN 

    Genel Başkan

    Pin It