• Türkiye’de kurulu,aşağıda isimleri bulunan 42 Kırım Tatar teşkilatı, bir platform altında bir araya gelerek Kırım’ın Rusya tarafından kanunsuzca işgaline karşı birlikte politika ve demokratik eylem gerçekleştirmek, Kırım Tatar dil, medeniyet ve kültürünü ebediyete kadar yaşatmak için her türlü imkanlarını birlikte seferber etmeye ve mücadele etmeye karar vermiştir.

Türkiye’de kurulu 42 Kırım Tatar teşkilatı 8 Şubat 2015 tarihinde Ankara’da toplanarak aşağıdaki kararları almıştır:

1- Kırım, Kırım Tatarlarının tarihî ve yegâne vatanıdır.

2- Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından 27 Şubat 2014 tarihinde ikinci kez işgali hukuksuzdur ve asla kabul edilemez. Rusya Federasyonu bu hukuksuzluğa derhal son vermelidir.

3- Tüm dünyadaki Kırım Tatar diasporası ve teşkilatları; demokrasi, hukuk ve insan haklarına saygı ilkeleri dahilinde işgalden önce hür ve demokratik şartlar ve zeminde seçilmiş Kırım Tatar Millî Kurultayı, Kırım Tatar Millî Meclisi ve Kırım Tatar millî hareketinin meşru liderlerinin yolbaşçılığında, Rusya Federasyonu’nun hukuksuz işgaline karşı Kırım Tatarlarının hak ve hukukunu, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü var gücü ile savunacaktır.

4- Türkiye’de bulunan Kırım Tatar teşkilatları, yukarıda belirtilen bu ilkeler çerçevesinde Kırım Tatarlarının haklarını uluslararası arenada, siyasî, sosyal ve kültürel alanlar başta olmak üzere her alanda savunacak; Kırım Tatarlarının hak ve hukuklarına halel getirecek her girişim ve eylemin karşısında olacaktır.

5- Kırım Tatarlarının sesinin ve haklı davasının Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği organları, Lahey Adalet Divanı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi vesair her türlü platformda duyurulması ve korunması için teşkilatlarımız hukuk içinde gereken her çabayı gösterecektir.

6- Bilinmelidir ki, Kırım’da yaşayan vatandaşlarımıza verilecek her sıkıntı ve zarar aslında Kırım Tatar diasporasında yaşayan bizlere de verilen zarardır.

KIRIM TATAR TEŞKİLATLARI PLATFORMU

Kırım Derneği Yalova-Çiftlikköy Şubesi

Kırım Derneği Nevşehir Temsilciliği

Kırım Derneği Ordu Temsilciliği

Kırım Tatarca, Türkçe, İngilizce, Ukraince ve Rusça dillerinde hazırlanmış sonuç bildirisini PDF formatında indirebilirsiniz.