• Kırım’ın işgalinin 5. Yılı vesilesiyle Kırım Tatar ve Ukrain diasporaları 26 Şubat 2019 tarihinde protesto eylemi için bir araya geldi.

52702558 628375157595012 5509028020842659840 n

Kırım Derneği Manavgat Şubemiz ile Antalya’da faaliyet gösteren Akdeniz Ukraynalılar Derneği, Ukrayna Ailesi ve Ukrayna Kültür ve Sanat Derneği, Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin 5. yılını protesto etmek için şehrin merkezinde Kaleiçi Saat Kulesi önünde buluştu.

53615590 628375950928266 3718824946802098176 n

Burada Kırım Tatar ve Ukrayna bayrakları ve “Putin Kırım’dan elini çek!” sloganıyla dernek temsilcileri görüşlerini deklare etti.

giris

Kırım Derneği Manavgat Şube Başkanımız Diğdem Başak Başkır Çalışkan eylem sırasında şu konuşmayı yaptı:

Saygıdeğer vatandaşlar, kuruluşların değerli temsilcileri, değerli basın mensupları, hanımefendiler, beyefendiler hepinizi saygıyla selamlıyor, Kırım’ın işgaline karşı yapılan toplantımıza katılımınız ve desteğiniz için şükranlarımı sunuyorum.

Ukrayna’daki iç karışıklığı fırsat bilen Rusya, uluslar arası hukuku ayaklar altına alarak, bağımsız bir devletin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saldırarak 27 Şubat 2014 tarihinde Kırım Tatarlarının Vatanı Kırım’ı işgal etmiştir.

İşgalin başladığı tarihten itibaren Kırım Tatarlarına yapılan sistemli baskılar her geçen gün artmış, Camilere ve Kırım Tatar evlerine baskınlar yapılmış, Kaçırılan Kırım Tatar gençlerinden bazılarının işkence görmüş cesetleri bulunmuş, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin binaları ve mal varlıklarına el konularak faaliyetleri yasaklanmış, Kırım Tatar basınının çalışması engellenmiş, Kırım Tatar liderleri Kırım’a sokulmayarak sürgünde yaşamaya mahkûm edilmiştir.

Ne yazık ki Kırım’da Kırım Tatarlarının haklarının çiğnenmediği bir gün geçmiyor! İşgal ile birlikte vatanda yaşamak her geçen gün daha çekilemez hale getiriliyor, sistemli bir şekilde uygulanan baskı ve sindirmelerle milli kimliğimiz dahi sinsice yok edilmeye çalışılıyor.

Herhangi bir suç unsuru teşkil etmeyen, dini ve milli inanışlarıyla sürdürmek amacıyla bir araya gelinen ve yaşam tarzlarının bir bölümünü oluşturan toplantılar sürekli takip ediliyor, baskınlara uğratılıyor. Bu toplantılara katılanlara, katılmasa dahi katılanlar ile yan yana fotoğrafı bulunduğu tespit edilenlere dahi on yılları aşan çok ağır hapis cezaları veriliyor.

Sabahın erken saatlerinde kapılar kırılarak, otomatik silahlı, yüzleri maskeli kişilerce yapılan ev aramaları ile 75 yıl önce yapılan büyük Kırım Tatar Sürgün hatırlatılıyor.

Kırım'ın işgalinden beri Kırım Tatarlarının bütün kazanımlarını tek tek elinde alan İşgalci Rusya, işgalin 5. yılında, okul kitaplarında Kırım Tatarlarını aynı Stalin dönemindeki gibi hain ilan ediyor*. Dün Stalin! Bugün Putin!

Bütün bu yaşananlara rağmen Kırım’ın geri dönüşünün olacağına inancımız tamdır.

Bununla birlikte ne olursa olsun, ne kadar sürerse sürsün Kırım Tatarları Vatanlarından asla vazgeçmeyecektir.

52851996 397027904202760 7681598525573955584 n