• Kırım Tatarlarının vatanlarından sürgün edilişinin 69. yılını anmak ve son zamanlarda Kırım Tatarlarının milli temsil organlarına karşı Anatoliy Mogilyov hükümeti tarafından yürütülen uygulamaları protesto etmek amacıyla 18 Mayıs 2013 tarihinde saat 13.00’de Ankara’daki Kırım Caddesinde bulunan Yunus Emre parkında matem mitingi tertip edildi.

Türkiyenin değişik yerlerinden katılan Kırım Derneği Şubelerinin, Kırım derneklerinin ve Kırım Vakıflarınından bin (1.000) den fazla kişinin bulunduğu bulunduğu matem mitingi Kırım Derneği Gençlik Komisyonu Başkanı Fethi Kurtiy Şahin’in açış konuşması ile başladı. Fethi Kurtiy Şahin, Matem Mitinginin amacını anlatarak, Kırım Tatar sürgününü ve Kıım tatarlarına yapılan haksızlıkları ve vatan Kırım’ı unutmadıklarını, unutmayacaklarını ifade etti.

Sürgünde hayatlarını kaydedenler için yapılan saygı duruşunun ardından Türkiye İstiklal marşı ve Kırım Tatar Milli Marşı “Ant Etkenmen” okundu.

Dernek üyelerinden, Ali Gül tarafından okunan Kuran-ı Kerim’in ardından, Sürgünde hayatlarını kaybeden Kırım Tatarları ruhuna dualar edildi.

Kırım Derneği eski Genel Başkan Yardımcılarından Mükremin Şahin, Sürgün öncesi ve sürgün sonrası Kırım ve Kırım Tatarları hakkında bilgi verdikten sonra Sürgün ve sonrasında Kırım Tatarlarının yaşadığı facialar hakkında kapsamlı bilgi verdi. Sürgünün ve acı hatıralarının Kırım Tatarlarının hafızalarında hala canlı olarak yaşadığını, sürgünü yaşayanlarda acı ve silinmez izlerin kaldığını anlatan Şahin, son zamanlarda Kırım Başbakanı Anatoliy Mogilyov tarafından Kırım Tatarlarına ve onların temsilcilerine karşı yapılan uygulamaların kabul edilemez olduğunu belirtti.

18 Mayıs Kırım Tatar sürgününün 69. yıldönümü münasebetiyle Kırım Derneği Genel Merkezi tafından kaleme alınan basın bildirisi Kırım Derneği Gençlik Komisyonu üyesi Görkem Akbulut tarafından okundu.

Söz konusu basın bildirisinde;

18 Mayıs 1944 Büyük Sürgünü ile Kırım Tatar halkının uğratıldığı muazzam maddî ve manevî zararların hemen hiç birisi bugüne kadar tazmin edilmemiş, Vatan topraklarındaki millî haklarının hemen hiç birisi iade edilmemiş iken, son zamanlarda Kırım Tatar halkına yönelik bir dizi endişe verici idarî ve siyasî adımların atıldığı, ayrıca failleri bulunamayan saldırıların arttığı, Göreve geldiği günden bu yana Kırım Başbakanı Anatoliy Mogilyov tarafından ortaya konulan tehditkâr ve tahrikkâr tutumlar tam bir provokasyon niteliğinde olduğu.

Anatoliy Mogilyov başkanlığındaki Kırım Hükümetinin, Kırım Tatar halkının kendi millî temsilcilerine karşı kabul edilemez uygulamaları her geçen gün pervasızca artış göstertidiği,

Kırım Tatar halkı tarafından bütünüyle demokratik usûllerle seçilen Kırım Tatar Millî Kurultayı ve onun belirlediği Kırım Tatar Millî Meclisi sadece Vatan Kırım’daki değil bütün dünyadaki Kırım Tatarlarının yegâne ve gerçek temsil organı olduğu. Bu millî demokratik organı itibarsızlaştırmak maksadıyla sunî olarak bazı kukla sözde kuruluşlar ortaya çıkarıldığı. Kırım Tatar halkının bazı karanlık şahısların teşebbüsü olan utanç verici oluşumları asla kendi kuruluşları olarak görmediği gibi, onlara bütünüyle tiksinti ile baktığı,

Kırım Tatar halkı ve onun meşru millî temsil organlarının, daima hukukun üstünlüğünün, mevcut kanunlara itaatin, milletler ve toplumlar arasında barışın, karşılıklı dostluk ve saygının, ortak yaşama bilincinin, huzurun, demokrasinin ve insan haklarının samimî savunucuları oldukları, her şart altında bu prensiplere uyageldikleri, Bunu yaşadıkları Vatan topraklarındaki her türlü resmî ve gayri-resmî kuruluştan da beklemeye bütünüyle hakları olduğu” vurgulandı.

Kırım Derneği Genel Başkanı Tuncer Kalkay, Diasporada yaşayan Kırım Tatarları olarak, Kırım Tatarlarının problemlerine ve Kırım Tatarlarına yapılanlara karşı sessiz ve duyarsız kalınmasının mümkün olmadığını, Anma Mitingi için Türkiye’nin değişik yerlerinden katılan Kırım Tatar teşkilatlarının anma mitinginde olduğunu, bu teşkilatların kim olduğundan ziyade, ne için anma mitingine katıldıklarının önemli olduğunu belirterek, Kırım için, Kırım Tatar halkı için, Kırım’ın acılarını paylaşmak için, Kırım Tatarlarına karşı yapılan haksızlıklara itiraz etmek için, Kırım Tatarlarının yegane milli temsil organı Kırım Tatar Milli Kurultayı’na ve onun icra organı Kırım Tatar Milli Meclisi’ne desteklerini göstermek için biraraya gelen Kırım Tatar teşkilatlarına ve diğer katılımcılara teşekkür etti.

Miting sonunda, Kırım Tatarlarının Ukrayna Devletinden taleplerini içeren mektup, seçilen heyet tarafından Ankara’da bulunan Ukrayna Büyükelçiliği’ne teslim edildi.