• Derneğimizin Altındağ Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediği Hamamönü Söyleşileri kapsamında 24 Mart 2011 tarihinde, “Şefika Gaspıralı ve Kırım Tatar Aktivist Kadın-Kızları Anma Toplantısı” Ankara’da yapıldı.
    Programın takdimi ve sunuculuğu Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz Oya Deniz Çongar tarafından yapıldı. Programda Kırım Tatar Aydınlanma Hareketinin Yolbaşçısı İsmail Bey Gaspıralı’nın kızı, Kırım’da ve İslam Dünyasında ilk kadın dergisinin Editörü, Şefika Gaspıralı’nın hayatı ile İsmail Bey Gaspıralı’nın Terciman gazetesinin eki olarak 3 Mart 1906 tarihinde çıkartılan ve İslam Dünyasının İlk Kadın Dergisi olan “Alem-i Nisvan” (Kadınlar Dünyası) Oya Deniz Çongar tarafından anlatılırken, Şefika Gaspıralı’nın hayatından kareler ile Alem-i Nisvan dergisi ile ilgili görüntüler de perdeden yansıtıldı. Şefika Gaspıralı’nın ardından, yaşamış oldukları olağanüstü zor şartlarda halkının meselelerine çözüm üretmeye çalışan, Kırım Tatar Milli Hareketinde en ön saflarda yer alan, Ayşe Seytmurat, Vecihe Kaşka, Zampira Asan, Sabriye Seyit gibi kadın aktivistler de anıldı.

Kadın Şairlerimizden ve Kadınlarımıza yazılan şiirlerden, Vasfiye Qıpçak’ın “Men Qadınım”, “Yırla, Qırım Güzeli” ve “Qadın Olgan Evde”,  Amdi Giraybay’ın “Ketme Balam” ve “Leylağa”, Eşref Şemizade’nin “Arzu”, “Mektup”, “Arıqbaş Eteginde” ve “Alime”, Elvina Velişay’ın “Duygular” adlı şiirleri ile Kırım Bülteninin Editörü, Yaş Şaire, Meryem Başkurt’un “Köç Vakti” ve “Menimsin”, adlı şiirleri; Gençlik Komisyonu Üyelerinden Hale Kalkay, Sebilya Fezazi, Meryem Asan ve Fethi Kurtiy Şahin ile Genel Başkan Yardımcımız Murteza Esenkal ve Kırım Bülteni Editörü Meryem Başkurt tarafından okundu.

Genel Merkez Kadınlar Komisyonu Başkanımız Necla Kalkay, Kadınlar Komisyonunun faaliyetleri ve hedefleri hakkında yapmış olduğu konuşmasında, Vatan Kırım’da Latin alfabesi ve Kırım Tatarcasında yayınlanmaya başlayan “Nenkecan” adlı kadın dergisinden de söz ederek, “Nenkecan”ın desteklenmesinin gerekli olduğunu, bunun içinde dergiye abone olma çağrısında bulundu.

Program, “Esmerim, Dülberim” adlı yırın Hale Kalkay tarafından, “Ediye” adlı yırın ise Sebilâ Fezazi tarafından icra edilmesi ile sona erdi.