• Trakya’da yaşayan Kırım Tatarları, vatandaşlarının 18 Mayıs 1944 yılında vatanlarından topyekün sürgün edilişlerinin 67. yılı münasebetiyle bir dizi etkinliklerde bulundular.

Derneğimiz Tekirdağ ve Çorlu Şubeleri, Tekirdağ Emiryakuplular Derneği, Kırım Vakfı Tekirdağ Temsilciliği tarafından tertip edilen etkinliklerin ilki, 17 Mayıs günü Derneğimiz Tekirdağ Şubesinin toplantı salonunda gerçekleşti. Etkinlikte Sürgünde hayatını kaybedenler için Servet Boztekin hoca tarafından Kur’an- ı Kerim okundu ve bağışlandı. "Kırımlı Gıda" da pilav, ayran ve tatlı ikramında bulunarak etkinliğe anlam kazandırdı. Kırım Vakfı Temsilcisi Hasan Erge Kırım sürgünü hakkında davetlilere açıklamalarda bulunarak, “Kırım sürgünü planlanmış imha programıdır. Fakat bu sürgünü soykırım olarak tanıyan adil bir dünyaya şu ana kadar rastlayamadık” diyerek sürgünün tarihsel seyrini anlattı.

İkinci günün etkinliklerinde ise, 18 Mayıs sabahı 10.00’ da Atatürk anıtına çelenk konularak başlandı. Dernek yöneticileri ve üyelerinin yanı sıra CHP İl Başkanı Kadir Albayrak, Merkez İlçe Başkanı Savaş Erdem ve yöneticileri, CHP Milletvekili Adayı Şerafettin Kurt la birlikte 10 kadar CHP’ li yönetici bu acılı güne iştirak etti.

Daha sonra Tekirdağ Şube Başkanımız Fatih Erge basın bildirisi okudu ve aşağıda yer alan yazılı metni basın mensuplarına dağıttı.

“Bugün ilk kez burada Kırım Türkleri adına toplanıyoruz. Tarihsel anlamda vereceğimiz mesajlar, Aziz Atatürk’e sunduğumuz bu çelenk yaptığımız bu faaliyeti çok anlamlı kılacaktır.

Değerli dostlarım!
    Dünyada 250 milyon kadar Türk soylu insan yaşamakta… Türkçe, dünyanın 5. büyük dilidir ve konuşulduğu coğrafi alan itibariyle dünyada birincidir. Adriyatik’ ten Çin Seddi’ ne kadar olan milyonlarca Km2’ lik topraklarda bugün Türklerin dili, müziği, gelenekleri, kısaca milli kültürü bütün haşmetiyle yaşamaktadır.

Değerli arkadaşlarım!
    Vatan-Kırım’ın yüzölçümü Trakya’mızdan biraz daha büyüktür. Dili Kıpçak Türkçesidir. Kırım Türkleri’ nin diğer bilinen adı Tatar’dır. Osmanlı’ ya 300 yıl bağlı kaldık. Nüfusumuz bir ara 5 milyon kadar olmuştu fakat, Ruslarla yapılan savaşlar, uygulanan soykırımlar ve sürekli göçler sonunda bugün o nüfus 300 bin kadara düştü. Kırım Türklerini lideri Nobel Barış ödülüne aday gösterilen 68 yaşındaki Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’ dur.
    Kırım’ın acılı evlatları!

18 Mayıs 1944 günü, hemen 2. Dünya Savaşının bitiminden sonra Rusların bile cellât, katil diye nitelendirdiği Stalin’ in emriyle Kırım Tatarları, sadece 1 gece içinde ve kendilerine en fazla 20 dakika süre tanınarak şehir, kasaba, köy meydanında toplanmaları mecbur edilmiştir. Meydanlarda don gömlek, yaşlı, hasta bebek, hamile demeden ailelerin birbirinden koparılarak tren vagonlarına yüklendiler. Yolculukları 21 gün sürmüştü. Sibirya içleri, Özbekistan gidecekleri yerin adresiydi. Geride dağlar arasında unutulup kalan son köy halkı da yine Stalin canisinin emriyle bir gemiye doldurularak Karadeniz’ in karanlık sularına canlı olarak bırakılmışlardı. Tren yolculuğu sırasında insanların yüzde 60’ ı telef oldu. 30 kişilik hayvan vagonlarına 100–120 kişi balık istifi yapılınca insanların yarsından fazlası öldü, cesetler vagon lumbuzlarından dışarı atıldı. Hastalık, havasızlık ve hayvan pisliği kokusu ölümleri arttırmıştı. Bu olayın üzerinden 67 yıl geçti ama o gün bugün hala cinayetlerin hesabını soran adil bir dünyaya rastlayamadık.

Değerli Tekirdağlılar!
    Biz o Kırımlı soydaşların Türkiye’ deki devamıyız. Türkiye’ de milyonlarca Kırım Türk’ ü yaşıyor. Kırım’ ın 1783 yılında Ruslar tarafından işgal ve ilhak edilmesinden sonra Kırım’dan Türkiye’ ye büyük göç dalgaları oldu. Köyümüz Emiryakup da 1861 yılında Kırım’dan deniz yoluyla Tekirdağ’ a gelmişlerdi. Saray, Çorlu, Hayrabolu ilçemizde Kırım Giray Hanlarının ve çocuklarının mezarları var. Hepsini aradık bulduk. Türk dünyasına gönül veren ve bir gün Türk Birliğinin kurulacağına mutlak inanan Ulu önderimiz Aziz Atamıza bugün, 18 Mayıs 1944 sürgünü anısına bir çelenk sunduk. Bu bilgileri bir taraftan üzülerek sizlere aktarırken bir taraftan ilk olması bakımından sevinçliyiz. Allah Türk milletini korusun ve yüceltsin.” dedi

Emiryakup Ziyareti

Etkinliğin son aşaması Emiryakup Köyü’ ne yapılan ziyarettir. Aynı günün akşam saatlerin de 10 kişilik dernek mensubu Emiryakup köyüne giderek köy muhtarı Adil Kaya’ ya çiçek takdim etti. Takdim sırasında Muhtar Kaya’ ya köyün tarihçesi hakkında bilgi verildi ve sürgünün ne olduğu anlatıldı. Bilindiği üzere köy ahalisi 1861 yılında Kırımdan göç eden insanlardan oluşuyor. Muhtarlık odasında Muhtar Kaya, Derneğimiz Tekirdağ Şubesi Kadın Kolları Başkanı Nergiz Erdun saksıda çiçek, Gençlik Kolları Temsilcisi Begüm Mutlu da Kırım Bayrağı hediye etti. Buna mukabil ziyaretten çok memnun olduğunu, her yıl tekrarlanmasının yararlı olacağını belirten Kaya da, misafirlere çeşitli ikramlarda bulundu.

Merasim sırasında CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak ve milletvekili adayı Şerafettin Kurt da ziyaret maksadına destek verdi. Birlikte hatıra fotoğrafları çekildi.