•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • KARATAYLARDAN MUHTEŞEM BİR KIRIM BELGESELİ DAHA

    Türkiye Devlet Televizyonu, Kırım Tatarları ile ilgili dev bir belgeseli ekrana getirmeye hazırlanıyor. Belgesel toplam 270 dakika. Bu belgeselin hazırlıkları, çekimleri, arşiv çalışmaları ve kurgusu tam iki buçuk yıl sürdü.  “KIRIMOĞLU, Bir Halkın Mücadelesi” adlı belgeselini TRT’nin tanınmış belgesel yapımcıları Neşe Sarısoy  Karatay ve Zafer Karatay’ın imzasını taşıyor.

    Kırım Tatarlarının 18 Mayıs 1944 senesinde Vatanları Kırım’dan top yekün sürgün edilmelerini, olağan üstü bir mücadeleyle Vatanları Kırım’a dönmelerini ve bu mücadelenin en önemli lideri  olan Mustafa Abdülcemil KIRIMOĞLU’nun hayatı ve mücadelesini anlatan belgeselin kurgusu tamamlandı ve yayına hazır hale getirildi.

    30’ar dakikalık 9 bölümden oluşan KIRIMOGLU, Bir Halkın Mücadelesi belgeselinin tanıtım ve yayın hazırlıklarının tamamlanmasından sonra Ekim ayından itibaren TRT ekranlarında seyirci ile buluşması planlanıyor.

    Başarılı yönetmen Neşe Sarısoy KARATAY, “Kırım Tatarlarının yaşadıkları ve halen yaşaya geldikleri büyük haksızlıklara, baskılara rağmen, şiddete teröre başvurmadan tamamen barışçı ve demokratik yollarla mücadelelerini ve hak aramalarının kendisi çok etkilediğini, Kırım Türklerinin efsanevi lideri Mustafa Abdülcemil KIRIMOĞLU’nun ‘ eğer bir mücadelede masum bir çocuğun kanı dökülürse bu başarı değildir. ‘ sözünü belgeselinin jeneriğinde de kullandığını” söyledi.

    Belgeselin çekimleri, Kırım, Ukrayna,Amerika Birleşik Devletleri, Moskova, Omsk Sibirya, Özbekistan, Belçika ve Türkiye’de yapıldı. Başta TRT arşivi olmak üzere bir çok ülke televizyon , devlet arşivlerinde , kişisel arşivlerde çalışmalar yapıldı.

    KIRIMOGLU, Bir Halkın Mücadelesi adlı belgeselde, aralarında V.Bukovskiy, Sergey Kovalev, Ludmilla Aleksiyeva, Yevgen Sverstsiyuk, Miroslav Marinoviç, Yuriy Orlov, Pavel Litvinov, A.Podrabinyek, A.Laut, J Zisselz, A.Grigorenko, Gluzman gibi dünyaca tanınmış insan hakları savunucuları ile Kırım Tatar milli hareketinin bir çok veteranı ile röportajlar yapıldı. Belgesel filmde V.Yanukoviç, L.Kravçuk, A.Gritsenko, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı  Ahmet Davutoğlu, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel gibi tanınmış bir çok siyasetçinin Kırım ve Kırım Tatarları ile ilgili görüşlerine yer veriliyor.

    KIRIMOGLU, Bir Halkın Mücadelesi  belgeselinin yönetmeni TRT’nin bir çok ödüllü belgesel hazırlayan başarılı yönetmeni Neşe Sarısoy KARATAY. Zafer Karatay ise belgeselin yapımcısı ve metin yazarı, yapım ve yönetim yardımcısı Zeliha Aydın. Belgeselin müziklerinin Kırım’ın tanınmış bestecisi Elvira EMİR özel olarak bestelemiş. Elvira Emir, Kırım’ın günümüzde senfonik tarzda eserler besteleyen en tanınmış bestecilerinden biri.

    TRT’de yıllardır birbirinden etkili belgeseller hazırlayan yönetmen Neşe Sarısoy Karatay, 2000 yılında “Osmanlı Devleti’nin Doğuşu”  belgeseli ile, 2007 yılında da “Özü Türk-Karaylar” belgeseli ile Türkiye’nin en prestijli ödüllerinden biri olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Ödüllerinde en iyi Televizyon Programı ödülüne iki defa layık görülmüştü.

    Belgeselin yapımcısı Zafer Karatay daha önceki senelerde Kırım Türklerinin tarihini ve tarihi süreç içerisinde yaşadıklarını anlatan 6 bölümlük “KIRIM” Belgeselini, 4 bölümlük “İsmail Bey Gaspıralı” Belgeselini ve 2011 yılında da “CENGİZ DAĞCI” Belgeselini hazırlamıştı.

    Çalışmaları ile yakın tarihimize ışık tutan, Kırım’ın bilinmeyen yönlerini  titiz ve kaliteli yapımları ile her bir belgeselde ayrı ayrı ortaya koyan, Neşe Sarısoy Karatay ve Zafer Karatay’ı “Kırımoğlu, Bir Halkın Mücadelesi” belgeselinin tamamlanması vesilesi ile tebrik eder, çalışmalarının devamını dileriz.

    Pin It