• Bundan 69 yıl önce 18 Mayıs 1944 gecesi Kırım Tatarları tarihi yurtları Kırım’dan insanlık dışı bir muamele ile hayvan vagonlarına istif edilerek Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgüne gönderilmiştir. Sovyet rejimi tarafından sürgüne gönderilen 423 bin Kırım Tatarının %46’sı 22 gün süren sürgün yolculuğu ve sonrasındaki bir kaç ay içinde soğuk, hastalık ve açlıktan hayatlarını kaybederek şehit olmuştur.

Kırım Tatar Sürgününün 69. Yılı münasebetiyle; 18 Mayıs 2013 tarihinde saat 13.00’de Ankara’da Emek Mah. Kırım Caddesinde bulunan Yunus Emre Parkında 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgününü 69. Yıl Anma Merasimi bütün halkımıza açık olarak yapılacaktır. Toplantı sonucunda, taleplerimiz Ukrayna Büyükelçiliğine, seçilen bir heyet ile bildirilecektir.

Avrupa ve Türkiye’de bulunan Kırım Tatar teşkilatları ve Kırım Tatarlarının Milli temsil organı Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) iştirakı ile 4 Mayıs 2013 tarihinde KTMM Başkanı Sayın Mustafa A. Kırımoğlu başkanlığında Kırım Akmescit’te yapılan toplantı’da;.

Kırım Tatar halkının, kendi haklarını geri kazanması yolunda, Mogilyov başkanlığındaki Kırım hükümeti tarafından yaratılan engeller karşısında çabalarımızın koordine edilmesi ve özellikle Kırım Tatarlarına uygulanan büyük sürgünün matem gününde ortak hareket edilmesi konularında önemle üzerinde durulmuştur.

KTMM Başkanı Mustafa A. Kırımoğlu tarafından Dünyadaki Kırım Tatar teşkilatlarına gönderilen yazıda; 18 Mayıs anma faaliyetlerinin aşağıda belirtilen program dikkate alınarak yapılması istenmiştir.

1-   17 Mayıs 2013 tarihinde, Kırım Tatar soykırım kurbanları için camilerde dualar okunması,

2-  Kırım Tatar soykırım kurbanları anısına, Ankara (Türkiye) Berlin (Almanya), Varşova (Polonya), Brüksel (Belçika) ve Bükreş (Romanya) kentlerinde Ukrayna Büyükelçilikleri önünde 18 Mayıs 2013 tarihinde saat 13.00’de mitingler yapılması.

18 MAYIS KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ

Yunus Emre Parkı
    Kırım Cad. Emek-Ankara
    Saat:13:00
    18 Mayıs 2013 tarihinde saat 13.00’de Ankara’da Emek Mah. Kırım Caddesinde bulunan Yunus Emre Parkında 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgününü 69. Yıl Anma Merasimi bütün halkımıza açık olarak yapılacaktır. Toplantı sonucunda, taleplerimiz Ukrayna Büyükelçiliğine, seçilen bir heyet ile bildirilecektir.

İSTANBUL
    Ukrayna İstanbul Konsolosluğu
    Şenlikler Mah. Adakale Sok. No:13
    Yeşilköy-Bakırköy/İstanbul
    Saat:12:00
    18 Mayıs 2013 Cumartesi günü saat.12.00 ile 15.00 arası Ukrayna Konsolosluğu önünde toplanarak, Sürgünün 69. Yılı Anılacaktır. Kırım Tatar Türklerinin ellerinden alınan insani ve milli haklarının iade edilmesi yönünde gerekli ve yeterli adımların atılmaz iken, Kırım Babakanı Mogilyov tarafından Kırım Tatarlarının milli temsil organlarına karşı yürütülen provakatif, tehditkar ve tahrikkar uygulamalardan, Kırım dışında yaşayan Kırım Tatar Türkleri olarak duyulan rahatsızlıklar, tarafımızdan bir mektupla İstanbul Ukrayna konsolosluğuna iletilecektir.
    Bu amaçla konsolosluğa siyah çelenk bırakılacak ve 18 Mayıs 1944 sürgünü esnasında şehit olan Kırım Tatar Türkleri için dua edilecek, günün manasına ait konuşmalar ve basın açıklaması yapılacaktır. Daha sonra da sembolik olarak Konsolosluk önünden tren yoluna kadar yürüyerek tren yoluna şehitlerimiz için çelenk bırakılacaktır.

ESKİŞEHİR
    Kırım Tatar Sürgün Anıtı
    Tunalı Mah.Gaffar Okan Cad
    18 Mayıs 2013 Sürgün Anma Etkinliği
    Saat:13:30

İZMİR
    Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi
    Benal Nevzat Salonu
    Saat:18:00

CEYHAN-ADANA
    Soğuk Vagonlarda Üşüyoruz” 17 Mayıs Gecesi
    Adana Tren Garı
    17-18 Mayıs Gecesi

17-18 Mayıs gecesi Adana Tren Gar’ında bizler için hazırlanmış yük trenlerinde sabahlayarak, kardeşlerimizin 69 yıl önce çektikleri acı ve ızdırapları bir nebzede olsa anlamaya çalışacağız. Aynı gece sürgünle ilgili çeşitli film gösterileriyle, yaşananları katılımcılara tekrar hatırlatacağız. 18 Mayıs sabahı saat 10:30’da konu ile ilgili basın açıklaması yapacağız. Sürgün ile ilgili fotoğraf sergisinin de bulunacağı bu etkinliğe katılan her kişi Kırım Türklerine yapılan bu soykırımı lanetlemiş olmakla kalmayıp yeni soykırımlara karşıda DUR demiş olacaktır. Bu haklı mücadelemizde,
    YANIMIZDA OLUR MUSUNUZ?
    EDİRNE
    Edirne Valiliği Önü
    Yürüyüş ve Anma Töreni
    Saat:13:00

SAKARYA
    Sakarya Kırım Türkleri Derneği
    18 Mayıs hüzünle andığımız, o gün Vatan Kırım’dan koparılıp, cani Stalin tarafından sürgüne mecbur tutulan, vagonlarda açlıkla hastalıkla yollarda şehit olan yüzbinlerce soydaşımızı anmak…unutmamak…unutturmamak için ,derneğimiz de bir dizi anma programı düzenlenmiştir. O gün gündüz şehitlerimizin ruhlarına atfen 15.00_17.00 arası dernek binamız önünde helva dağıtılacak, akşamı da mevlid okutulacaktır.

AVRUPA
    Paris, Berlin, Bern, Brüksel, Londra, Viyana, Den Haag