•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Demokratik Kırım Cumhuriyeti’nin (Kırım Ahali Cumhuriyeti) Anayasasının ilan edilişinin 96. yılı Derneğimizin Ankara’daki Genel Merkez binasında 27 Aralık 2013 tarihinde çoşku ile kutlandı.

    İstiklal Marşı ve Kırım Tatar Milli Marşı “Ant Etkenmen”in söylenmesinin ardından, video gösterimi ve Çelebi Cihan’ın şiirinin okunması ile başlayan kutlama programı, Gençlik Komisyonu Üyemiz Görkem Akbulut’un sunuşu ile devam etti.

    Gençlik Komisyonu Başkanımız Fethi Kurtiy Şahin konuşmasında; 1917 senesinin, 26 Aralık günü, 1. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın, Kırım Ahali Cumhuriyeti’nin Anayasasını ve "Kırım Ahali Cumhuriyeti Prensibini" kabul ettiğini belirterek, milli prensiplerimizi, değerlerimizi, milli ruhumuzu, kimliğimizi bizlere veren liderlerimizi hatırlamak ve 1. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nı anmak amacıyla birarada olduğumuzu ifade etti.

    Genel Başkanımız Tuncer Kalkay ise, Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın Kırım Tatar milli kimliğinin şahlanarak doruğa çıkışının dönüm noktası olduğunu, Kurultay ruhunun bütün dönemlerdeki Kırım Tatar milli hareketlerine de öncülük ettiğini, Kurultay seçimlerinin islam dünyasında demokratik usullerle yapılan ilk parlemonto seçimleri olduğunu, Kurultaya seçilen yetmişaltı milletvekilinden altısının kadınlardan oluştuğunu vurgulayarak, Kurultay ruhunun yaşatılmasının da en önemli görevleri arasında olduğunu ifade etti.

    Kalkay, Kırım Tatar tarihinin hüzünlerle dolu olduğunu, 26 Aralık tarihinin milli şahlanışın mihenk taşı olduğunu, bu nedenle de bu günün Kırım Tatar bayramı olarak kutlanmasının çok anlamlı olacağını belirtti.

    Pin It