•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kırım Tatarları’nın vatanlarından sürgün edilişinin 70. yıl dönümü Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda düzenlediğimiz mitingde anıldı.

     

    “Kırım Tatar Sürgünü’nün 70. Yılını Anma  Mitingi”  saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Ant Etkenmen’in okunması ile başladı. İsmail Bey Gaspıralı, Noman Çelebicihan, Müstecip Ülküsal, Ahmed İhsan Kırımlı ve Kırım Tatar Millî Mücadelesi uğruna hayatını kaybedenler, Soma’da hayatını kaybeden madenci kardeşlerimiz, hicret ve göçler sırasında vefat edenler ve 18 Mayıs 1944’teki büyük sürgün faciasında şehit olan on binlerce Kırım Tatarı için Ömer Aydoğan tarafından okunan Kur’an-ı Kerim ve duanın ardından Genel Başkanımız Tuncer Kalkay açılış konuşmasını yaptı. Genel Başkanımız yaptığı konuşmada Kırım Tatarları’nın tarihî, sürgünde yaşananlar ve bugün Kırım’da yaşanan olaylar hakkında bilgi verdi.

    Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky ise yaptığı konuşmada Ukrayna ve Kırım Tatar Halkı’nın kaderinin ve tarihinin bir olduğunu, Ukrayna’nın Kırım Tatarları’nı savunmak için bütün imkanlarını seferber ettiğini, yakın gelecekte Ukrainler ve Kırım Tatarları’nın Kırım’da hür ve rahat bir şekilde yine bir arada yaşayacaklarına olan inancının büyük olduğunu ifade etti.

    Daha sonra söz alan  Kırım Derneği Genel Başkan Vekili  Mükremin Şahin ise Kırım Tatarları’nın 231 yıldır yılmadan, yıkılmadan, eğilmeden millî mücadelelerine devam ettiğini;  bu inanç ve iman ile Kırım Tatarları’nın millî mücadelelerini muhakkak kazanacaklarını; Sovyetler Birliği’nin yıkılışına nasıl şahit olunduysa, Rusya Federasyonu’nun dağılacağına da aynı şekilde şahit olunacağını söyledi.

    Sunuculuğunu Oya Deniz Çongar’ın yapmış olduğu miting programında son olarak Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay kürsüye çıktı. Karatay konuşmasında Türk ve İslam halklarının durumuna dikkat çekerek Doğu Türkistan, Karabağ, Kerkük, Balkanlar, Yakutistan ve Ahıska gibi Türk Halkları’nın yaşamış olduğu her yerde Türkler ve Müslümanların eziyet gördüğünü; insanların buna sessiz kalmaması gerektiğini ifade ederek Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır." sözüne atıfta bulunarak "Türkler için vatan Türklerin yaşadığı her yerdir ve bütün bu coğrafyanın savunulması gereklidir" dedi.

    Konuşmacıların sözlerinin, "Millet, Vatan, Kırım!", "Kırımoğlu Mustafa Millet Senin Yanında!", "Kırım Tatar Halkı teslim olmayacak!", "Kırım Türktür Türk kalacak!" sloganları ile sık sık kesildiği mitingde son olarak Genel Merkezimizin yayınlamış olduğu basın bildirisi okundu.

    Mitinge Ankara ve civarında yaşamakta olan Kırım Tatarları’nın yanı sıra Genel Merkezimize bağlı şubeler ve Türk dünyası ile alakalı pek çok sivil toplum kuruluşu iştirak etti. Mitingin bitiminde Tandoğan Meydanı’nı dolduran halkımız büyük bir vakarla alandan ayrıldılar. Daha sonra Derneğimiz yönetici ve üyelerinden müteşekkil  bir grup Rusya Federasyonu Büyükelçiliği’ne giderek siyah çelenk bıraktı ve Derneğimiz tarafından kaleme alınan  basın bildirisini okudu.

    Mitingimizin Fotoğrafları İçin Tıklayınız
    Pin It