• “Şube Başkanlıkları ile Bölge Toplantıları”nın ikincisi 31 Ağustos 2014 Pazar günü Bursa’da yapıldı.

Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri ve Kırım Vakfı Yöneticileri’nin yanı sıra Balıkesir, Gebze, Gönen, Kocaeli, Yalova ve Yalova Altınova Şubelerinden yönetim kurulu üyelerinin katıldığı toplantı Bursa Şubemizin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Ev sahiplerinin misafirlerine “cantık “ ikramından sonra Bursa Şubemizin Rahmetli Başkanı Adnan Süyen’in ruhuna   Kırım Derneği Genel Sekreteri Ömer Özel tarafından “Aşir” okundu ve hep birlikte dua edildi. Katılımcıların kendilerini tanıtmalarının ardından toplantıya geçildi.

Marmara Bölgesi’nin Anadolu yakasında faaliyet gösteren 8 Şubemizden 7’sinin Genel Merkezimiz ile birlikte katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Başkanımız Tuncer Kalkay katılımcılara teşekkür ederek başladığı sözlerine birlik olmanın önemine değinerek devam etti. Kalkay konuşmasını şöyle sürdürdü: ” Şubelerin kişisel faaliyetleri çok mühim ancak bu bir bütünün parçası olarak değerlendirildiğinde daha da büyük önem kazanıyor. Çalışmalarımız esnasında birlikte hareket eder, her türlü faaliyetimizi Kırım’a yönlendirebilirsek başarıyı yakalarız. Ayrıca çalışmalarımız esnasında Millî Hareketimiz, Millî Meclisimiz ve elbette ki Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu çizgisinden asla sapma gösterilmemeli. Bütün bunların yanı sıra şubeler arası istişare de çok önemli. Kırım’da Kırım Tatar Halkı’nın bu güne kadar yaşamış olduğu her türlü olumsuzluğun müsebbibi Rusya’dır. Bu dün de böyleydi bugün de değişen bir şey yok. Evet halkımız sürgün bölgelerinden Kırım’a dönmeye başladığında Ukrayna da bizi çok sıcak karşılamamıştı ama her türlü millî ve dinî teşkilatımızı kurabilmiş, Millî Meclisimizi inşa ederek orada faaliyetlerimizi sürdürebilmiştik. Oysa Rusya’nın politikaları Kırım Tatar Halkı’nı yok etmek üzerine kurulu.  Bütün zorluklar içerisinde halkımız var olma mücadelesi verirken Türkiye’deki bazı kendini bilmezler tezvirat peşinde. Ayrıca Müftülüğümüze desteğimiz de şu günlerde büyük önem taşıyor. Bu sebeple yaklaşmakta olan Kurban bayramı iyi değerlendirilmeli. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirleyeceği fiyatları her zamanki gibi esas alacağız.“

Kırım Vakfı Başkanı Murtaza Esenkal başarı için çalışmanın öneminden söz ederken bir faaliyette bulunmak için mutlaka yönetimde yer almak gerekmediği üzerinde durdu. “İstemek yeterlidir. 2014 yılı halkımız için iyi başlamadı ama biz bunu hayra çevirebilirsek o zaman başarılı oluruz. Kırım’ı vatan yapmak için çalışmaya devam edeceğiz. Bu davayı yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederiz” dedi.

Bursa Şube Başkanımız Yunus Güneri ise Kırım’da kardeşlerimizle aynı sofrayı paylaşma fırsatı bulduk ve bugün onların zor durumda olduğunun farkındayız diyerek İslam Terek’te yapmış oldukları cami hakkında bilgiler verdi. Cami inşaatından sonra evler kurarak sürgünden dönemeyen vatandaşlarımıza destek olmayı planladıklarını ancak son olayların buna engel olduğunu fakat ümitlerini kaybetmediklerini ifade etti.

Kocaeli Şube Başkanımız Suavi Oktay 2013 Mayıs ayında Kırım’da Mustafa Aga’nın söylemiş olduğu bir cümleyi hatırlattı. “Diasporaya 1 ay sonra belki bizi burada bulamayacağınızı özellikle söyleyin” demişti, o şu anda yaşananları hissetmişti dedi. Kırım’ın dertlerine kalıcı çözümler üretmek gerektiği üzerinde durarak  ekonomik ve politik kaynaklar oluşturmanın önemini dile getirdi.

Gebze Şube Başkanımız Şerife Orak ise halkımızın Kırım’da yaşaması, var olması ve mevcudiyetini devam ettirebilmesi için projeler üretilmesi gerektiğini belirtti. Son günlerde halkımız üzerinde özellikle dinî baskıların arttığını, bu arada kurban ibadetini özellikle değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Balıkesir Şube Başkanımız Figen Erden Seymen kendisinin Kırım’da ilk karşılaştığı meselenin nüfus sorunu olduğunu ve bugün yaşananların en büyük sebebinin bu olduğunu düşündüğünü dile getirdi. Ekonomik sıkıntılar olduğunu ancak özellikle sosyal medyanın kullanımı konusunda daha çok çaba gösterilmesi gerektiğine inandığını belirtti.

Yalova Şube Başkanımız Zeki Ertürk  kendilerinin Kırım’da iki şehirle kardeş şehir olduklarını ve son olarak “Kırımoğlu” adını verdikleri bir park açtıklarını belirterek her faaliyetin aynı oranda önemli olduğunu ifade etti.

Yeni kurulan teşkilatlarımızdan Yalova Altınova Şube Başkanımız Ümit Topal halkımızın sesini daha çok alanda duyurabilmek için kurulduklarını ve Kırımda halkımızı muhafaza etmenin çok önemli olduğunu söyledi.

Son olarak söz alan Gönen Şube Başkanımız Sami Özcan önümüzdeki günlerde kendi teşkilatlarında bir yönetim değişikliği yaşanacağını, bunun faaliyetlerinin artması ve hızlanmasında önemli olduğunu düşündüklerini belirtti.

Verilen kısa bir aradan sonra toplantının ikinci bölümünde ilk olarak söz alan Genel Başkan Yardımcımız Mükremin Şahin tarih boyunca halkımızın önemli şahsiyetlerinin Rusya tarafından yok edildiğini, en büyük acıları Rusya’nın yaşattığını söyleyerek buna rağmen halkımızın olağanüstü bir dirayet gösterdiğini ve her şart altında ayakta kalmayı başardığını dile getirdi. “Bizim liderimiz Kırımoğlu da bu şartlar altında yaşadı ve bu halkın içinden çıktı. Fakat bazı zavallılar onun ne kadar önemli bir isim olduğunu zaman zaman unutuyorlar. Ayrıca unutmayalım ki bizim halkımız Rusyanın ne olduğunu gayet iyi biliyor ve gayet iyi tanıyor. Biz bir millî mücadelenin unsurlarıyız. Şu anda Ukrayna’nın toprak bütünlüğü içerisinde Kırım Tatarları’nın  Millî Muhtariyeti’ni savunuyoruz” dedikten sonra teşkilatlanma üzerinde durdu.  “Bizim teşkilatlanma biçimimiz emir komuta zinciri şeklinde bir gelişme göstermemektedir. Biz Şubeler ve kişiler arası istişareye büyük önem veriyoruz. Bizim faaliyet biçimimiz tamamen gönüllülük esasına dayalı kollektif bir çalışma anlayışı içermektedir” diyerek sözlerini tamamladı.

Toplantının sonunda Derneğimiz Genel Sekreteri Ömer Özel 2013 yılı Kurban Bayramı ve bu yıl Ramazan Bayramı sırasında Kırım’da yaşadıklarını katılımcılar ile paylaştı. Kırım’da hayat devam ediyor, bir problem yok, zor ama halkımız toprağının kıymetini gayet iyi biliyor diyerek izlenimlerini paylaştı.