•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • 02-03 Eylül 2016 tarihleri arasında Romanya’nın Köstence kentinde “Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği” organizasyonunda gerçekleştirilen "Türk Tatar Milli Kıyafet, Halk Oyunları ve Türküleri Festivali" sona erdi.

    Festivalde Genel Merkezimiz “Cıyın Ansambli”nin de aralarında bulunduğu Türkiye, Ukrayna, Bulgaristan, Makedonya, Litvanya, Gürcistan ve Romanya’dan gelen halk oyunları toplulukları sahne aldılar.

    Festivalin ilk gününde delegeler Köstence Vali yardımcısı Ersun Anefi ve Köstence Belediye Başkan yardımcısı Costin Rasauteanu ile görüştüler. Görüşme sırasında Valilik ve Köstence belediyesi, önümüzdeki yıllarda Festivali RMTTDB’yle birlikte düzenleme kararı verdiler.

    Türkiye’nin Romanya Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Türkiye’nin Köstence Başkonsolosu Ali Bozçalıșkan, Romanya TİKA Program Koordinatörü Hacı Ahmet Daştan, Köstence Yunus Emre Kültür Merkezi Müdürü Ali Oğuzhan Yüksel, Romanya Türk İşadamaları Derneği Başkan Yardımcısı Ali Riza Koska, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Köstence Başkonsolosu Liang Caide’in de hazır bulunduğu açılışa halkın ilgisi büyüktü. Gösteriler kalabalık bir seyirci topluluğu tarafından izlendi.

    RMTTDB Başkanı Celil Esergep açılış konuşmasında Romanya’daki Kırım Tatarlarına yapılan yardımlar için Romanya devletine teşekkür etti. Esergep konuşması sırasında Romanya’daki Kırım Tatarlarının Kırım’daki kardeşlerine destek vermeleri gerektiğini de ifade etti.

    Her zaman festivalin ilk günü yapılan festival yürüyüşü İtalya’daki depremde hayatını kaybeden Romen vatandaşları için yas ilân edilmesi münasebetiyle ikinci gün yapıldı.

    KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’a destek amacıyla 3 Eylül’de tüm dünyada etkinlikler yapılması kararı alınmıştı. Bu nedenle 3 Eylül 2016 günü düzenlenen festival kortejine Derneğimiz temsilcileri de “Free Ilmi Umerov” ve “Ervin İbragimov Qayda” yazılı pankartlarla katıldılar.

    İki gün süren festivalde 2 gece üstüste sahne alan Derneğimiz “Cıyın Ansambli” oyuncuları ise ilk uluslararası tecrübelerinde büyük beğeni topladılar.

    Gençlerimiz profesyonel dansçıları aratmayan performansları ile seyircilerin büyük beğenisini topladı.

    Küçük yaş grubu dansçılarımız ise sempatilerinin yanı sıra abla ve ağabeylerinden geri kalmayan sahne hakimiyetleri ile bu önemli sınavdan yüzakı ile çıktılar.

    Bu arada “Cıyın Ansambli”nin özenle hazırlanan kostümleri de festival katılımcıları tarafından çok beğenildi.

    Genel Merkez Yönetimi olarak dansçılarımıza ve desteklerini esirgemeyip hiç bir fedakârlıktan kaçınmayarak çocuklarıyla birlikte gelen velilerimize teşekkürü bir borç biliyoruz. Hepiniz sağ olun, var olun...

     

    Fotoğraflar : Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania (UDTTMR), Ülkü Aksel, Namık Kemal Bayar, Zeynep Naz Kalkay ve Yağmur Altay tarafından çekilmiştir.

    Pin It