•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Kurucusunun Derneğimiz olduğu Kırım Vakfı’nın “Tarih ve Kültür Konferansları” çerçevesinde Melek Maksudoğlu ile düzenlediği “Kırım Bizimdir” adlı konferans ve imza günü 4 Ocak 2025 tarihinde gerçekleştirildi.

    Deniz Congar

    Genel Merkezimizin ve Kırım Vakfı’nın bulunduğu Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisindeki “Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesi”nde gerçekleşen konferansın takdimi Tuvgantil internet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar tarafından yapıldı.

    Tuncer Kalkay

    Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay 2025 yılının hayırlara vesile olması temennisiyle başladığı konuşmasında 2025 yılı için çok önemli faaliyetler planladıklarını, Kırım Vakfı 25. Yıldönümünü eda eder iken Kırım Derneği'nin de 2025 yılı faaliyetlerini 70 . yıldönümüne atfedeceğini açıkladı. Kırım Vakfı’nın öncelikle hedeflerinden birinin de Kırım Derneği’nin kurumsal yapısını güçlendirmek olduğunu, bu bağlamda Kırım Derneği tarihçesine yönelik çalışmalarını 3 yıldan beri titiz bir şekilde sürdürdüklerini, son rötüşlarını tamamlanmak üzere olan bu çalışmanın, Derneğin 70. Kuruluş yıldönümünde kitaplaştırılacağını, bu çalışmaya bilgi, belge ve fotoğraflar ile katkıda bulunmak isteyenlere son çağrısını yaptığını bildirdi.

    8075af93 bd5b 4235 8ab7 95c9c5d23015

    Melek Maksudoğlu, konferansına “Crimea is Ours” (Kırım Bizimdir) adlı kitabı yazmaya neden ihtiyaç duyduğunu açıklayarak başladı.

    4

    Kırım’ın Rusya tarafından işgal edildiği 2014 yılında özellikle İngiliz basınında konunun neredeyse hiç yer almadığını, bu ilgisizliğin nedenlerini araştırarak, yeterli bilgiye ulaşmalarının sağlanması konusunda neler yapılabileceğini düşünmeye başladığını belirtti.

    1

    Maksudoğlu, 2004 yılında Kırım Tatarlarının ana vatanlarına dönüş mücadelesi üzerine yazdığı yüksek lisans tezini bu kapsamda tekrar ele alarak 2014 yılında yaşanan işgali de ekleyip düzenleyerek kitabı yayınladığını kaydetti.

    3

    Kitabında Kırım Tatarlarının bakış açısıyla Kırım Tatar tarihini anlatan Maksudoğlu; Kırım Tatarlarının kimliğini açıkladığını, Kırım Hanlığı'nı, Kırım Halk Cumhuriyeti'ni, 18 Mayıs 1944 Sürgünü'nü, 1990’lı yıllardaki vatana dönüşü ve 2014 yılındaki işgali, Rusların Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatarlarına uyguladığı işkenceleri ele aldığını belirtti.

    1ea110d4 d3e4 43d3 9196 519883f27f02

    Daha sonra İtalyanca ve Arnavutça basıldığını açıklayan Maksudoğlu, kitabın başka dillerde de yayınlanması için çalışmalarının sürdüğünü söyledi

    Banner

    Maksudoğlu, Emel Kırım Vakfı’nın öncülük ettiği "Rusya’nın Esaretindeki Siyasi Mahkumlara Mektup Kampanyası" hakkında bilgi vererek kampanyaya destek olunması çağrısında bulunarak, Emel Kırım Vakfının internet sayfasında yer alan 100’ü aşkın adrese gönderilebileceğini ifade etti.

    Soru Cevap1

    Konferansın tamamlanmasının ardından katılımcılardan gelen soruları cevaplandıran Maksudoğlu, Kırım Tatarlarının efsanevi yazarı Cengiz Dağcı ile ilgili Londra’da çalışmalarına da değindi.

    Plaket Takdimi

    Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Melek Maksudoğlu’na vermiş olduğu konferans ile “Kırım Vakfı Tarih ve Kültür Konferansları”na yapmış olduğu katkı nedeniyle günün anısına plaket takdim etti.

    imza

    Konferansın ardından kitabın yazarı Maksudoğlu katılımcılara imzaladığı kitapları takdim etti.

    408056de 4a44 4742 a4e5 2bb08e37fabe

    Pin It