•  Kırım Derneği Genel Merkezi
  •   +90.312.419 47 49
  •   info@kirimdernegi.org.tr
  • Ankara'nın Polatlı ilçesindeki Toydemir köyünde Genel Merkezimizin organizasyonu ve  Toydemir Şubemizin ev sahipliğinde 30 Haziran 2024 tarihinde Kırım Tatar Milli Bayrak Günü'nü kutladık.

    Giris

    Kırım Tatar ve Türk bayraklarıyla sembolik yürüyüş yapan katılımcılar Kırım Hatıra Ormanı'ndaki meydanda şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından İstiklal Marşı ile Kırım Tatar milli marşı "Ant Etkenmen" okundu.

    Banner

    Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar’ın  sunumu eşliğinde gerçekleştirilen program, etkinliğe ev sahipliği yapan Toydemir Şube Başkanımız Vecdi Özgey'in konuşmasıyla başladı.  Özgey, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

    Giris2

    “Ben sizleri Toydemir köyü ve Kırım Hatıra Ormanı'yla ilgili bilgilendirmek istiyorum. Arkadaşlar Toydemir köyü bin dokuz yüz beş yılında Kırım Türklerinin oluşturmuş olduğu ve kurulmuş olduğu bir köydür. Bu köyde yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımızla beraber bir Kırım Hatıra Ormanı oluşturalım istedik ve bunu da başardık.

    12

    Şu an üstünde bulunmuş olduğunuz alan Kırım Hatıra Ormanı aynı zamanda beşinci Kafkas Tümeni ile Kurtuluş Harbi'nde on ikinci grup karargahına ev sahipliği yapmış olan bir alan. Bu alanda bizim asıl amacımız iki yönlü oldu. Birincisi Kırım Türklerinin örf ve ananelerini yaşatmak, ikincisi ise tarihimizi yaşatmak. Şükürler olsun bu zamana kadar Kırım Türklerinin örf ve adetlerini yaşatmak için hemen hemen pandemi hariç her yıl tepreş ve derviza şenlikleri yaptık.

    2

    Aynı zamanda Toydemir köyü şehitler yatağı. Burada bir şehitlik yapmayı planlıyoruz. Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlıktan şehitlik için onay çıktı. İnşallah önümüzdeki günde temel atma törenini yapıp şehitliğimizin yapımına da başlayacağız."

    7

    Yaşlıq Komisyonu Başkanmızı Samet Cengiz, gerçekleştirdiği konuşmada, “Bugün 26 Haziran Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlaması için buradayız. Kırım Tatarları çok acılar çekmiş bir millettir. Geçmişimiz bu acılı günlerin anılarıyla doludur. Milli bayrak günümüz ise bunun tam tersi olarak bir şenlik, umut ve birliğin günüdür. Milli bayrağımız 1917 yılında milli aydınlarımız ve yolbaşçılarımız tarafından kurulan Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın kabul ettiği devlet bayrağıdır. Daha sonra Kırım halkı çeşitli acılar çekmiş ve vatanlarından sürülmüştür. 1991 senesinde Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra toplanan milli kurultayımız kendilerini ilk kurultayın mirasçısı görerek milli marşımızı ve bayrağımızı kabul etmişlerdir.” İfadelerini kullandı.

    1

    Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Dennis Zolatoryov, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar adına konuşma yaptı. Zolatoryov konuşma kapsamında, “Kırım Tatar diasporasının değerli temsilcileri, sevgili dostlar, Ukrayna'nın Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Vasıl Bodnar adına sizi yürekten kutluyorum! Kırım Tatar diasporasının, Kırım'ın yerel halkının ulusal geleneklerinin koruyucusu olmasını ve aynı zamanda Türkiye ile Ukrayna arasındaki dostluk ve iş birliğinin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynamasını son derece takdir ediyoruz. Bu, özellikle şu anda Kremlin rejimi tarafından açık hava hapishanesine dönüştürülen Kırım'ın Rusya tarafından geçici olarak işgal edilmesi bağlamında önem taşıyor. Ama Ukrayna ve Kırım Tatar halkı, vatanında özgür yaşama hakkından asla vazgeçmeyerek kahramanca mücadele ediyor. Bu günlerde iki mutlu olayı birlikte kutluyoruz. Bunlardan ilki 26 Haziran'da kutladığımız Kırım Tatar Milli Bayrak Günü’dür. İkincisi ise Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve ekibinin 29 Haziran'da Rus esaretinden serbest bırakılması ve uluslararası arabulucuların çabaları ve Kırım Tatar Milli Meclisi Birinci Başkan Vekili Neriman Celal'in Ukrayna'ya dönüşü. Bu gerçekten bayram etkinlikleri vesilesiyle hepinizi yürekten kutluyorum. Kırım'ın özgürlüğü, Kırım Tatarlarının tarihi vatanlarında özgür gelişme imkanlarına sahip olması için mücadelemizi sürdüreceğiz! Yaşasın Kırım Tatar halkı! Yaşasın Ukrayna! Yaşasın Türkiye!” açıklamasını yaptı.

    11

    KTMM Üyesi, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Gayana Yüksel, Kırım Tatarca yaptığı konuşmasında, “Şahsım adına çok mutluyum. Çünkü seneler önce Kırım'da bu bayrak gününün kutlanmasını teklif edilmesine katkıda bulundum. Bu Kırım Tatar gençlerin fikriydi. Ve o zaman bu bayram hepimizin bayramı, bütün halkın bayramı, hepimiz birleşip bu bayramı kutlamalıyız dedik. 2010 yılında Kırım'da Akmescit’te en merkezi meydanda ilk defa bu bayramı kutladık. Ukrayna’da savaş devam etti ve Kırım Tatar halkı Ukrayna halkıyla beraber Kırım'ın geleceği için, Kırım'ı işgalden kurtarmak için, Ukrayna zaferi için savaştalar. Kırım Tatar Milli Meclisi öz vasiyetinden, öz omuzunda olan sorumluluklardan vazgeçmiyor.” açıklamasını yaptı.

    4

    Genel Başkanımız Mükremin Şahin bölgenin önemini vurguladığı konuşmasında, “Şu anda içinde bulunduğumuz bu Hatıra Ormanı Vecdi Özgey'in gayretleri ve arkadaşıyla beraber yapmış olduğu yirmi yıllık bir çalışmanın sonucunda bu noktaya geldi. Küçücük fidanlar bugün artık yavaş yavaş büyüdü ve ormana dönüşüyor. Şimdi çok güzel çalışmaları var. Burada biraz evvel bahsetmiş olduğu gibi şehitlerimizin mezarları tespit edildi.” ifadelerini kullandı. Şahin, "Bugün Kırım'da kardeşlerimiz 2010 yılından beri işgal altındalar. Ve Ukrayna toprakları içerisinde işgal edilmemiş bölgelerde bugün Kırım Tatarları, Ukraynalı kardeşleriyle beraber omuz omuza mücadele ediyorlar."  ifadelerini kullanarak Kırım'ın işgalden kurtulacağının altını çizdi.

    6

    Birbirinden renkli etkinliklerin gerçekleştirildiği kutlamada, "Dilde, işte, fikirde birlik" şiarıyla Türk dünyasının öncü ismi, Kırım Tatar aydını İsmail Bey Gaspıralı'nın "Kırım" isimli şiiri Aziz İlyasov tarafından, Kırım Tatar şair Şakir Selim'in, "Noman Çelebicihan'ın  Sonki Yırı" isimli şiiri Zemina Gezer tarafından, yine Şakir Selim'e ait “Yaralanğan Türküler” şiiri Hanzade Aktaran tarafından okundu.

    5

    Genel Merkezimiz halk dansları topluluğu olan Cıyın Ansambli tarafından sergilenen Ağır Ava ve Qaytarma, Sepet Oyunu, Yavluq Avası, Çoban Oyunu ve  Çibörek Dansı katılımcıların büyük beğenisini topladı.

    8

    Motosiklet Derneği üyelerinin Ayyıldızlı Türk Bayrağı ve Kırım Tatar Bayrağı olan Tarak Tamgalı Gökbayrak ile yaptığı gösteri sonrasında hep birlikte ve coşkuyla oynanan serbest kaytarma ile son buldu.

    9

    Pin It