• ATO Congresium’da devam eden 20. Ankara Kitap Fuarında, Galeati Yayıncılık tarafından 28 Nisan 2024 Pazar günü “Serra Menekay ve Tarihi Romanlar” adlı söyleşi düzenlendi.

438300986 10161127392589600 56095893877181662 n

Şöyleşiye Yönetim Kurulu Üyemiz ve Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay ile Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi adına Necla Kalkay katıldı.

438239349 10161127391574600 4886530980841446111 n

Aralarında “Aluşta’dan Esen Yeller” ve “Şefika”nın da bulunduğu onbir kitabın yazarı olan  Yönetim Kurulu Üyemiz Serra Menekay kitaplarının genelini konu edinen bir söyeşi gerçekleştirdi. Faaliyetlerinden herhangi bir gelir sağlamadığını ve bu yönde bir beklentisi olmadığını ifade eden Menekay, tarihte çok önemli yer tutan ancak  önemi oranında bilinmeyen şahsiyetleri günümüze taşımanın yanında gelecek nesiller ile tanıştırmanın en etkili yollarından birinin de kayda geçirmekten yani yazmaktan geçtiğini ifade etti.

438302035 10161127390784600 2468099629139679386 n

Demokratik seçimler sonucunda seçilen ilk kadın milletvekillerinden olan Şefika Gaspıralı’nın hayatını konu alan “Şefika” romanındaki heyecanın devam etmesi ile Pınar Ayhan ile birlikte sahneledikleri “Mızrak Duruşlu Kadınlar” adlı müzikal gösterilerine de vurgu yaptı.

438241272 10161127391149600 8655537339279418019 n

Milli Mücadelede romanlarına konu olan kahramanları da söyleşide konu edinen Serra Menekay kendi ailesinin tarihine konu olan “Aluşta’dan Esen Yeller”i anlatırken, Rusya Kızılordu Korosu’nun Türkiye’de yapmayı planladığı turnesinin, romanında bahsi geçen ve ailesinin bir bölümünün doğrudan maruz kaldığı 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün 80. yıldönümü olan 18 Mayıs 2024 tarihine denk getirilmesinde art niyet olmamasının mümkün olmadığını belirtti.

Tarih bilgisinin ve tarih bilincinin oturmadığında bu tür organizasyonların kötü niyetli de olarak kolayca yapılabildiğini belirten Menekay, tarihi gerçekleri ortaya çıkarmak içinde yazmanın önemine değindi.

440409621 10161127392239600 8505568361354603124 n

Söyleşinin sonunda Galeati Yayıncılık’ın fuar alanındaki standana geçen Serra Menekay okuyucularına kitaplarını imzaladı.