Derneğimiz İstanbul Anadolu Yakası Şubesi Rusya’nın Kırım’ı işgalinin 10’uncu yılı münasebetiyle 25 Şubat 2024 Pazar günü bir toplantı düzenledi.
Adile Sultan Kasrı Öğretmenevinde organize edilen etkinliğe ilgi ve katılım büyüktü. Kırım Tatar halkının Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun eşi Safinar Cemileva, Türkiye Büyük Millet Meclisi 27. dönem milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, Moldova İstanbul Başkonsolosu Sergiu Gurduza, Türkiye’nin eski Kıyiv Büyükelçisi Ali Bilge Cankorel (2001-2005), Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu Ticari Ataşesi Ventseslav Petrov, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Gülnara Bekirova, Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Gebze Şubesi Başkanımız Nermin Ekim, TURKSİD Başkanı Ertan Baştuhan, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinatörü Ümit Şilit, Emel Kırım Vakfı Başkan Yardımcısı Nurten Bay, Ukrayna'nın Bursa Fahri Konsolosu Görkem Şehsuvar ve Ukrayna Dayanışma Derneği Başkanı Tetyana Fecan-Baştepe’nin yanı sıra pek çok sivil yoplum kuruluşunun temsilcisi konuklar arasındaydı.
Etkinlik bir kokteyl ile başladı. Kokteyl esnasında Derneğimiz "Cıyın Ansambli" Kırım Tatar Dans ve Müzik Topluluğu üyesi Anife Derman Kırım Tatar halk ezgilerinden oluşan bir konser sundu. Yarım saat olarak planlanan bu keman dinletisi gördüğü ilgi üzerine yaklaşık 1,5 saat sürdü.
Saygı duruşu ve millî marşların okunmasının ardından sunumunu Aybala Bolat'ın üstlendiği etkinliğin açılış konuşması İstanbul Anadolu Yakası Şubemiz Başkanı Şebnem Sözen’ tarafından yapıldı.
Konuşmasında Kırım Tatar diasporasının halkın gelenek - göreneklerini yaşatmaya devam ettiğine vurgu yapan Sözen bu etkinlikte Kırım’ın işgali sürecinde yaşananları Kırım’ın güçlü kadınlarının dilinden anlatmak istediklerini ifade etti.
Daha sonra kürsüye gelen Genel Başkanımız Mükremin Şahin ise işgal sürecinde binlerce Kırım Tatarının vatanını terk etmek zorunda kaldığını belirterek her nerede olurlarsa olsun halkın vatanı ile bağını koparmadığını söyledi. Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatanımızdaki kardeşlerimizi hiçbir zaman unutmayacağız ve bu bağımızı güçlendirerek devam ettireceğiz. İnşallah Kırım Tatarlarının geleceği parlak olacak. Türkiye Ukrayna arasındaki dostluğun güçlendirilmesi çok önemlidir ve iki ülke arasındaki dostluğun güçlendirilmesi konusunda Kırım Tatarları vazifelerini yapacaklardır.”
Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy ise Kırım’daki geçici işgal sürecinde Kırım’da yerli halk olan Kırım Tatarlarının en çok zulüm ve baskı gören grup olduğunun üzerinde durdu. Şu anda Kırım'da alıkonulan veya halihazırda Rusya Federasyonu'na nakledilen 200’den fazla siyasi mahkumun bulunduğunu, bunlardan 123'ünün Kırım Tatarı olduğunu söyledi. Sözlerini “Kırım kesinlikle Ukrayna'ya dönecek ve adalet yeniden sağlanacak. Çünkü iki bayrak bir devlet” diyerek tamamladı.
Daha sonraki konuşmalarda işgal sürecini yaşayan Kırım Tatar Halkının Millî Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun eşi Safinar Cemileva, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Gülnara Bekirova ve Orkapı Kırım Tatar Bölge Başkanı Saniye Ametova canlı tanıklıklarını konuklarla paylaştılar. Son olarak Emel Kırım Vakfı Başkan Yardımcısı Nurten Bay Kırım’daki son durumu ve Rus işgal güçlerinin Kırım Tatarlarına karşı yürüttüğü baskı ve sindirme politikasının sonuçlarını anlattı.
Etkinlikte derneğimiz “Cıyın Ansambli” Kırım Tatar Dans ve Müzik Topuluğu üyesi Anife Derman Kırım Tatar halk ezgilerini kemanla çaldı. Yarım saat olarak planlanan bölüm gördüğü ilgi üzerine yaklaşık 1,5 saat sürdü. Ahıska Türkü Sevda Mametova ise Plyve kacha / Пливе кача isimli bir Ukrayna şarkısı seslendirdi.
Fotoğraflar: Melek Maksudoğlu