• Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na 7 Aralık 2023 tarihinde düzenlenen törenle fahri doktora takdim etti.

1

Programa; Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Konya Vali Yardımcısı Fatih Ahmet Kurt, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Turan, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılıç, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı, Ukrayna Milletvekili Ahtem Çiygöz, Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Şevket Usmanov,  Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Konya Şube Başkanımız Mustafa Sırrı Demirel, TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı İsmet Yüksel, PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar, basın mensupları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

6

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinde gerçekleşen tören; Türkiye, Ukrayna ve Kırım Tatar milli marşlarının okunmasıyla başladı. Ardından, Kırım Haber Ajansının (QHA) Kırımoğlu için hazırladığı belgesel gösterildi.

Etkinliğin açılış konuşmasını Konya Şubemiz Başkanı Mustafa Sırrı Demirel, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Genel Sekreteri Ercan Uslu ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Turan yaptı.

2

Rektör Erol Turan, Kırım'ın Karadeniz'in kuzeyindeki stratejik konumuyla Türk kuşağı açısından tarihi, coğrafi ve jeopolitik olarak önem arz ettiğini kaydetti. Prof. Dr. Turan, "Kırım, bu konumu dolayısıyla küçük Asya denilen Türkiye’nin kilidi, Sibir Türklüğünün Karadeniz’e açılan eşiği, Hazar Havzası ile merkezi Asya’daki Türk derinliğinin dip dalgası, Doğu Türkistan’ın kalesi, Kafkasya ile Avrupa’yı bağlayan bir merkezi tarih ve coğrafyadır. Dolayısıyla Türkiye için güneyde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ne anlam ifade ediyorsa kuzeyde Kırım onu ifade etmektedir" diye konuştu.

7

Rektör Prof. Dr. Turan'ın takdim konuşmasının ardından efsanevi lider Kırımoğlu'na cübbe giydirildi ve fahri doktora belgesi takdim edildi. Kırımoğlu, teşekkür konuşmasında aldığı bu ödülün Kırım Tatar halkı için büyük bir manevi destek olduğunu dile getirdi.

Giris

Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu'nun konuşmasından satır başları şu şekilde:

3

"Stalin zamanında Kırım Türklerini üniversitelere almıyorlardı, Stalin'den sonra almaya başladılar. Bazı fakültelere hala almıyorlardı. Benim çok mahkemelerim oldu. Toplam 15 yılımı hapislerde geçirdim ama üniversiteden kovulmam benim için en büyük darbelerden biri oldu. Cahil kalacağım için değildi bu korkum. Şimdi yıllar geçti bir çok fahri doktoralar, diplomalar verildi.

4

5

Kırım Tatarları olarak 1944 yılındaki soykırımdan sonra, hayatta kalan insanlarımız  vatanlarına dönmek için mücadele verdi. Tarihte böyle sürdürülen soykırımlar çok oldu ama vatanlarına dönen örnekler çok az oldu. Milletim bunu başardı, vatanlarına döndü. Çok zor olsa bile yavaş yavaş kendi milli hayatlarını kurmaya başlamışlardır. Ama 2014 yılındaki Rusya tarafından ortaya konulan işgalde bir çok vatandaşımız yeniden vatanlarını terk etmeye mecbur oldu. Bizim tahminlerimize göre en az 30 bin Kırım Tatarı Kırım'ı terk etti ve maalesef halen terk etmektedir. 2022 yılında Ruslar bizim gençlerimizi mecburi olarak kendi ülkelerine savaşa gönderdiği zaman yeniden bizim gençlerimiz o zaman Kırım ile Ukrayna sınırı kapalı olduğu için başka ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Bizim soydaşlarımız vatanlarını terk ediyor. Bunun tek çözümü işgalcileri vatanımızdan kovmaktır. Dünyada 2. güç sayılan Rus Federasyonu kolaylıkla tüm Ukrayna'yı işgal edebileceğini zannetti. Savaş hala devam ediyor. Neticede biz mutlaka o işgalcileri topraklarımızdan kovacağız."

9

Programın sonunda gerçekleşen plaket takdiminin ardından toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

10

Kaynak: QHA