• Azerbaycan Kültür Derneği ve Derneğimiz tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına bağışlanarak "Kuruluşunun 100. Yılında Cumhuriyet Şöleni" adı ile 21 Haziran 2023 tarihinde Ankara’da müzik ve halkoyunları şöleni düzenlendi.

c5af944a e369 492b b082 3734d83dd653

Kırım Derneği Genel Merkezi ve Azerbaycan Kültür Derneği tarafından Milli Eğitim Bakanlığı  (MEB) Şura Salonu'nda, "Kuruluşunun 100. Yılında Cumhuriyet Şöleni" adı ile gerçekleştirilen şölende, Azerbaycan ve Kırım halk oyunları sahnelenirken,  Türk Dünyasının değişik bölgelerinden de  halk türküleri seslendirildi.

eca868e2 95ab 49e2 a0dc 84b4481b9c52

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile Azerbaycan Kültür Derneği’nin organizasyonuyla Ankara’da  MEB Şura Salonu'nda saat 20.00'de başlayan etkinlikte; Kırım Derneği Genel Merkezi  Cıyın Ansambli , Azerbaycan Kültür Derneği Sanat Topluluğu, Şef Alper Kurbani ve solistler Feryal Başel Tüzün, Esin Talınlı ve Şenol Talınlı ile koro sanatçıları da sahne aldı.

bbed9610 2ed9 45bd 96c5 307f986548e8

Konser programı, Şef Abdullah Alper Kurbani'nin yönetimindeki koro açılış müziği olarak Hatay yöresinin bir türküsünü icra etti.  Konserin sunumunu üstlenen  Gazeteci-Yazar Gönül Şamilkızı, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde hayatını kaybedenleri anarak başladığı konuşmasında "Acısıyla, sevinciyle, yasıyla, bayrağıyla bu memleket bizim. İyi ki Türkiye var, iyi ki cumhuriyet var" sözleri salondan büyük alkış aldı.

4fe80bc8 f1b2 4f03 a57d 7c010932d0ca

Şamilkızı açılış konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bizler hayırla şerrin, toyla yasın kardeş olduğu inancına tutunarak hayatta kalmanın yolunu bulan bir coğrafyanın temsilcileriyiz.  Bu sene yüzüncü yılını kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihi bunun bariz örnekleri ile doludur. Bu gece siz değerli dostlarımızla bir aradayken vermek istediğimiz mesaj da tam olarak budur. Acısıyla, sevinciyle, yasıyla, bayramıyla bu memleket bizim. Ve bizim bugün burada bir araya geliş amacımız bu güzel memleketin, hepimizin memleketinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılını kutlamak.

c8c2b6e3 aaa8 425e 95d1 59ccb488a835

Bu vesileyle bu büyük vatanı bize bahşeden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını, bu güzel ülke için canını kurban eden  bütün vatan evlatlarını şükranla, rahmetle, sevgiyle anıyor, Cumhuriyet Şölenimize hoş geldiniz diyoruz.

Giris

Azerbaycan Kültür Derneği ve Kırım Derneği, geçtiğimiz yüzyıl içerisinde Rusya'nın zulmü sonucu Türkiye Cumhuriyeti'ne göç etmek zorunda kalmış muhacirlerin kurduğu iki dernek. Cumhuriyetin 70 yılının tanığı olan iki derneğin de ortak özelliği, hem Türkiye Cumhuriyeti değerlerine hem de kendi kurucularının değerlerine Mehmet Emin Resulzade'nin ve Numan Çelebicihan'ın mirasına, İsmail Gaspıralı'nın aydınlık yoluna aynı oranda, aynı idealistlikle sahip çıkmasıdır.

883f3f05 45bc 4c15 a8d2 25b0cd245b8f

Bu nedenle iki derneğin birlikte düzenlediği bu şöleni, Kırım'dan, Kafkasya'dan, Balkanlardan, Türkistan'dan, Kerkük'ten, Güney Azerbaycan'dan gelen insanların büyük vatan Türkiye'ye bir bayram tebriği, bir teşekkürü olarak kabul etmenizi rica ediyoruz.  İyi ki Türkiye var! İyi ki Cumhuriyet var"

ATATÜRK'ÜN SEVDİĞİ ŞARKILAR SESLENDİRİLDİ

288bea3b 3549 42d4 967c 2b00d36d7d2d

Konser programında, ilk olarak Kırım ve Azerbaycan halk yırları icra edildi. Ardından, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sevdiği türkülere geçildi. Ankara Devlet Opera ve Balesinden sanatçı Şenol Talınlı, "Çalın Davulları" ve "Çökertme" türkülerini seslendirdi.

CIYIN ANSAMBLİ, KIRIM TATAR HALK OYUNLARI İLE BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

00de7146 4ed2 4f01 aea3 863287d64765

Sonrasında Kırım Derneği Cıyın Ansambli ve Azerbaycan Kültür Derneği Sanat Topluluğu sahne aldı. Evelina Kemileva yönetimindeki  Cıyın Ansambli ekibi, geleneksel Kırım Tatar halk oyunları ile izleyenlerin beğenisini topladı. Ayrıca, Cıyın Ansambli'nın küçükler grubu, Yavluk (mendil) Oyunu ile büyük alkış aldı.

"UYGUR TÜRKLERİNİN YANINDA OLAMADIĞIMIZ İÇİN ÖZÜR DİLERİZ"

680862c5 e491 4c18 bef7 214d01eddab6

Gönül Şamilkızı Çin'in zülmüne uğrayan Doğu Türkistan'ı da unutmadı.  Şamilkızı, "Türk dünyasının en az sesi duyulan Doğu Türkistan'a ve Uygur Türklerine selam olsun. Bu programda bir Uygur türküsü ile Onların yanında olduğumuzu göstermek istedik,  ama yeterince yanlarında olamadığımız için de özür dileriz" diyerek başladığı takdiminin ardından  Feryal Tüzün Doğu Türkistan'dan "Altın Döşük" türküsünü seslendirdi.

Gecede, Azerbaycan Kültür Derneği Halk Dansları Topluluğu sanatçısı Reyhan Ünal Çınar "İncelik" dansıyla büyük alkış aldı. Sonrasında, Azerbaycan Kültür Derneği Halk Dansları Topluluğu'nun sahnesi ile programın ilk bölümü kapandı.

TÜM SALON "HOŞ GELİŞLER OLA MUSTAFA KEMAL PAŞA" ŞARKISINI SÖYLEDİ

ccd2f389 76d3 471d 945b 47e8168a6570

Gecenin ikinci kısmında solist Esin Talınlı'nın seslendirdiği "Bir Başkadır Benim Memleketim" salondan büyük alkış aldı ve dinleyiciler esere eşlik etti. Program, Cıyın Ansambli'nin "Tım Tım dansı" ile devam etti. Ardından, Şef Alper Kurbani, Azerbaycan'ın geleneksel çalgısı Tar ile solo eserler icra etti. Devamında, Azerbaycan'ın geleneksel "Terekeme" dansı sahnelendi.

Banner2

Programda son olarak, Azerbaycan Kültür Derneği Sanat Topluluğu tarafından icra edilen "Can Karabağ" eseri söylendi. Cumhuriyet şöleni, tüm salonun "Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa"  ardından da “Yaşa Menim Halkım” eserlerinin tüm salon tarafından birlikte ve çoşku ile söylemesi ile sona erdi.

eca868e2 95ab 49e2 a0dc 84b4481b9c52